Britské kliniky pripomínajú vojnové zóny
22 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Už týždne pracujú nemocnice v Británii na hranici svojich možností. Krajina teraz ohlásila vyše 1 800 obetí koronavírusu za jediný deň, čo je najviac od vypuknutia pandémie.  Britský premiér Boris Johnson hovorí o hrôzostrašných číslach a dodáva, že bude ešte horšie, píše nemecký portál n-tv.de.


Veľká Británia zaznamenala druhý deň po seba najvyššie čísla úmrtí na COVID-19. Za 24 hodín to bolo 1 820 mŕtvych. Deň predtým 1 610. Britský premiér Boris Johnson hovoril o hrozných číslach. V odvysielanom videu sa snažiť pripraviť obyvateľov na ešte horšiu situáciu. Obetí má byť ešte viac.


Príčinou je vlna infekcií ešte pred Vianocami vyvolaná novým, ešte nákazlivejším vírusovým variantom, ktorý sa v Anglicku rýchlo rozšíril.  Zasiahol už všetky časti krajiny. Britská vláda hovorila v stredu o 38 905 prípadoch nákazy, čo bolo o niečo viac ako deň predtým, ale výrazne pod úrovňou z prelomu rokov, keby bolo zaregistrovaných až okolo 60 000 prípadov infekcií denne.


Na vysokej úrovni zostal aj počet hospitalizovaných (3887). Nemocnice sú pod obrovským tlakom, najmä v Anglicku. Podľa popredného vládneho poradcu pre boj proti koronavírusu Patricka Vallancea niektoré kliniky pripomínajú skôr vojnové zóny. „Nemocnice čelia enormnému tlaku,“ – povedal Vallance pre televíziu Sky News.


Vláda v Londýne vkladá veľkú nádej do rozsiahlej očkovacej akcii. Od začiatku decembra bolo zaočkovaných už 4,6 milióna ľudí. Vallance varuje, že očkovanie nepovedie k okamžitému citeľnému zlepšeniu situácie. Treba vyvinúť maximálne úsilie, aby sa zabránilo kontaktom medzi ľuďmi.


„Čísla ale ešte nie sú na takej úrovni, na akej môžu byť,“ – zdôraznil Vallance. „Treba urobiť všetko pre to, aby sa zrazili čo najnižšie.“ Veľká Británia momentálne prežíva už tretí lockdown od prepuknutia pandémie koronavírusu spred roka. Platia obmedzenia pri cestovaní. Vallance upozorňuje, že k uvoľňovaniu prísnych opatrení by malo dochádzať len veľmi pomaly. Ľudia musia mať stále na zreteli fatálne dôsledky.


Celkovo krajina registruje 96 000 úmrtí, u ktorých sa ako príčina uvádza COVID-19. Podľa iných výpočtov malo v dôsledku koronovej infekcie zomrieť už vyše 108 000  ľudí, dodáva na záver nemecký portál n-tv.de.