Žilinskí sudcovia si za znižovanie rozsudkov údajne delili tisícové úplatky
21 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Na žilinských súdoch sa dalo vybaviť naozaj veľa vecí. Potvrdila to aj posledná akcia NAKA, po ktorej zrejme skončí za mrežami bývalá predsedníčka Krajského súdu.


Polícia vo vyšetrovaní pomerov na žilinských súdoch pokročila po tom, ako začal s vyšetrovateľmi spolupracovať väzobne stíhaný bývalý sudca Pavol Polka, ktorý bol jedným z hlavných článkov korupčnej schémy. Rozhodnutie súdov sa v Žiline roky dalo kúpiť za tisíce až desaťtisíce eur, čo sa ukazuje z výpovedí, ktoré sprevádzajú ďalšie zatýkanie ľudí z prostredia tamojšej justície, informuje portál dennikn.sk.
Bývalej predsedníčke súdu hrozí za úplatky najprísnejšia, kolúzna väzba

Polícii sa podarilo zistiť, že za štyri prípady si traja žilinskí sudcovia a ich vybavovač rozdelili 50-tisíc eur. Aj preto skončili v rukách elitných policajtov z NAKA ďalší sudcovia zo Žiliny. Policajný vyšetrovateľ dokonca žiada pre bývalú predsedníčku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú väzbu. Sudkyni obvinenej z brania úplatkov a zadržanej v stredu hrozí najprísnejšia, kolúzna väzba, pretože policajti majú obavu, že by mohla ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie. Navyše, vyšetrovateľ u nej vidí aj preventívne dôvody väzby, a tak návrh na väzbu pre ňu teraz posúdi prokurátor. Ak sa s ním stotožní, podá návrh na Špecializovaný trestný súd, kde ak sudca pre prípravné konanie jeho návrhu vyhovie, čakajú Kyselovú mesiace strávené v miestnosti s rozmerom 3,5 metra štvorcového a samota.

NAKA však v stredu obvinila aj jej bývalú kolegyňu Máriu Urbanovú, ktorá ale nesúdi od roku 2018, pretože odvtedy je na dôchodku. Polícia potvrdila, že teraz začala s vyšetrovateľom spolupracovať. „K spáchaniu skutkov sa priznala,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Kyselová aj Urbanová boli členkami takzvaného ženského senátu na Krajskom súde v Žiline. Obvinené sú z prijímania úplatku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa za obdobie od februára 2015 do augusta 2019. Keďže u Urbanovej vyšetrovateľ dôvody väzby nevidí, po opätovnom vypočutí ako obvinenej ju so súhlasom prokurátora prepustili na slobodu a stíhaná bude na slobode.

Sudca ŠTS zobral všetkých štyroch obvinených rámci akcii Plevel do väzby
Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Na úplatkoch za zníženie trestu si sudcovia prišli na celkom slušné sumičky

Obvinenie Kyselovej aj Urbanovej súvisí s výpoveďou ich bývalého kolegu Pavla Polku, ktorý je tiež obvinený z korupcie a vo väzbe je od septembrovej akcie Plevel. Polku zadržala NAKA po výpovediach jeho priateľa Františka Tótha alias Veľkého Fera, ktorý po zadržaní rozkryl korupčnú schému toho, ako sa na žilinských súdoch dali kupovať rozsudky. Veľký Fero vo svojej výpovedi často spomínal práve ženský senát. Polka ešte donedávna vinu popieral, no po tom ako začal spolupracovať s políciou zrejme spomenul aj sudkyne Kyselovú a Urbanovú, ktoré mali brať od neho peniaze. Podľa Denníka N sa Polka priznal, že z úplatkov si nechával dve či tri tisícky.

Pri úplatkoch pritom nešlo o zanedbateľné sumy. Zjemnenie trestu pre mladé dievča odsúdené okresným súdom za drogovú trestnú činnosť na desať rokov stálo dvadsaťtisíc eur. Za ne dostala iba tri. Polka si pri tom od Veľkého Fera prišiel na naozaj slušné peniaze. A nielen on, ale aj „ženský senát“, ktorý vo veci rozhodoval. Sedávať v ňom mali obe sudkyne, ktoré si tak tiež prišli na úplatkoch na veľmi zaujímavú sumičku.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

„Ženský senát“ za peniaze rozhodoval tak, ako to potrebovali obžalovaní

Prípadov uplácania žilinských sudcov opísal Veľký Fero viac. S políciou začal spolupracovať po tom, ako strávil rok vo väzbe a prokurátor na neho podal obžalobu. Že sa rozhovoril zavážilo aj to, že proti nemu začali vypovedať kriminálnici, ktorí za ním s úplatkami chodili. Bol medzi nimi aj niekdajší boss žilinského podsvetia František Salinger, ktorý vypovedal, ako sa snažil dostať cez známych priamo ku Kyselovej. Okresný súd ho za vraždu bieleho koňa odsúdil na pätnásť rokov. On chcel dosiahnuť zníženie trestu o dva roky, čo by znamenalo už priepustku na slobodu, pretože toľko bol vo väzbe. Ponúkol teda 20-tisíc eur. Ženský senát však jeho žiadosti nevyhovel. A to iba preto, že sudkyňou spravodajkyňou v tomto prípade nebola ani Kyselová, ani Urbanová, ale nová sudkyňa Marcela Malatká, ktorá o zvláštnych okolnostiach tohto rozhodovania vypovedala na polícii.

Problémom bolo, že kým Veľký Fero vo väzbe mlčal, vyšetrovatelia nemali šancu dokázať vinu aj sudcom. Až keď sa konkrétne rozrozprával, prišla akcia Plevel, pri ktorej zadržali Polku aj okresného sudcu Daniela Béreša, ktorý sa mal vybrať za Malatkou s odkazom priamo od Salingera. NAKA pri akcii obvinila aj advokáta Ľuboša Mahdoňa, ktorý má byť, ako právny zástupca mnohých, ktorí si za rozsudky zaplatili, tiež jedným z článkov korupčnej schémy. Aj Mahdoň už začal s políciou spolupracovať, uvádza v závere portál dennikn.sk.

„Veľký Fero“, ktorý na súde vedel vybaviť všetko, sa chce priznať
V Žilinskom kraji bol celé desaťročia veľmi vplyvnou osobou František Tóth, ktorého nazývali aj Veľký Fero. Hovorilo sa, že na súde za úplatok dokáže vybaviť všetko. Až doteraz. Posvietili si naňho aktuality.sk. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.