Poslankyňa OĽaNO kritizuje vlastných: "Zápas s pandémiou sa veľmi spolitizoval"
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Poslankyňa Katarína Hatráková  sa dostala do klubu OĽaNO na kandidátke Kresťanskej únie. Kedysi ako psychologička z Ústredia práce kritizovala neúnosné pomery v zariadení Čistý deň. Tentoraz si povedala, čo jej prekáža na vlastných.


Katarína Hatráková  pre portál postoj.sk hovorila (okrem iných tém) aj o dezorganizácii a chaose v práci ministerstva zdravotníctva, o svojich pochybnostiach okolo celoplošného testovania aj o spore premiéra Matoviča a vicepremiéra Sulíka a svojej obave, že sa v dohľadnom období nevyrieši.

Ako jediná koaličná poslankyňa Katarína Hatráková nepodporila ústavný zákon, ktorý upravuje zavedenie núdzového stavu v čase pandémie. "Nie som právnička, preto som to začala konzultovať s odborníkmi. Čím viac som sa tomu venovala, tým viac rástli moje pochybnosti o tomto návrhu a spôsobe, akým prišiel do parlamentu." povedala pre citovaný web.

Presvedčenie poslankyne Hatrákovej o tom, že núdzový stav nebolo nevyhnutné prijímať tak, ako bol prijatý podľa jej slov vyplýva z jej pravidelnej komunikácie so zdravotníkmi. "Už od leta zaznieva, že sa roztvárajú nožnice medzi predstavou ministerstva zdravotníctva, ako nemocnice a lekári v prvej línii fungujú, a tým, ako fungujú reálne."

Smatana: "Nie zdravotníctvo, ale zdravie občanov a ich bezpečnosť nie sú prioritou štátu"
Analytik Martin Smatana pre denník N napísal veľmi kritický názor. Uviedol v ňom, že jeho presvedčenie, že zdravotníctvo nie je prioritou tohto štátu, bol omyl. V skutočnosti totiž nie je prioritou štátu zdravie ľudí a ich bezpečnosť. Toto... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek


"Pozrite sa na stovky zdravotníkov, ktorí tu dnes pracujú v preťažených a zle vybavených nemocniciach. Robia to, pretože sú lekári, zdravotné sestry a berú to ako svoje poslanie, nie preto, že vláda vyhlásila núdzový stav. To nie je tak, že keby tu núdzový stav nebol, tak sa zoberú a odletia kamsi na Tahiti." Hovorí prekvapivo Hatráková.

K tomu poslankyňa OĽaNO pre postoj.sk dodáva: " Títo zdravotníci dnes potrebujú okrem materiálnej aj psychickú podporu a dôveru od vedenia štátu, nielen neustály tlak. Ten len prehlbuje ich frustráciu a núdzový stav tomu nijako nepomáha. Na túto rovinu ministerstvo zdravotníctva nepozerá a má to nastavené tak, že lekári potrebujú neustály tlak, lebo inak sa systém rozpadne."

Katarína Hatráková sa obáva zneužitia legislatívnej zmeny v ústave: "V rozprave to naznačili aj niektorí opoziční poslanci. Ďakovali nám s tým, že keď budú pri moci oni, budú môcť vládnuť v núdzovom stave aj pri chrípkovej epidémii."

Na otázku, či cítila aj nejaké tlaky po tom, ako vyslovila svoje názory, poslankyňa odpovedala: "Prešlo sa to viac-menej mlčaním s tým, že občas na klube zaznie, že sa na mňa pri hlasovaní nedá celkom spoľahnúť."

Teraz sa však obáva, že ak bude chcieť v budúcnosti presadiť nejaké zmeny vo svojej sociálnej agende, môže "naraziť": "Mám túto obavu. Ale veľmi dúfam, že to tak nebude."

Z pohľadu lekárov je zdravotníctvo pre túto vládu nič iné, len výsmech
Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je vážne znepokojený vyhláseniami premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ako i mediálnou komunikáciou ministerstva zdravotníctva k odmeňovaniu zdravotníkov, ktorí boli v prvej línii počas pandémie ochorenia... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


Problém vidí poslankyňa OĽaNO Hatráková "v tom, že nad odborným riadením prevládla politika a zápas s pandémiou sa veľmi spolitizoval. Výsledkom toho je stav, že kroky vlády sú často chaotické, nejasné, z pohľadu verejnosti nepochopiteľné. Po tých desiatich mesiacoch je to už pre ľudí únavné." Povedala pre postoj.sk.

Ako psychologička sa  vyslovila aj ku konfliktu Matovič - Sulík: "Ten konflikt súvisí s históriou vzťahov, aké si jej protagonisti nesú z minulosti, oni nie sú tabula rasa, ich vzťahy sú dlhoročné a kontaminované tým, čo sa v takých vzťahoch odohráva. Bolo tam veľa bolesti aj ponižovania, čo generuje ľudskú nenávisť aj závisť, to všetko saturuje tento konflikt. Preto sa obávam, že v dohľadnej dobe sa nevyrieši. Je to ako v biblickom príbehu Kain a Ábel."

Na záver ešte poslankyňa OĽaNO Katarína Hatráková pre postoj.sk pripomína jednu z jej pohľadu negatívnu okolnosť: "Celé dva mesiace sa tu viedol aj kvôli celoplošnému testovaniu a nákupov testov deštrukčný spor medzi premiérom a jeho ministrom, ktorý ničil dôveru ľudí v opatrenia a priniesol za krátky čas málo vídaný úpadok autority vlády. Svoju zodpovednosť za nenormálnu eskaláciu však neniesli aj ľudia z vedenia OĽaNO? Aspoň zvonka sa zdá, že premiérovi zjavne chýba spätná väzba z vlastných radov."

Väčšina Slovákov si myslí, že zdravotníctvo je nedostatočne financované a nefunguje dobre
Traja zo štyroch Slovákov si myslia, že slovenské zdravotníctvo je nedostatočne financované. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry MN Force, ktorý iniciovala zdravotná poisťovňa Union. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | SITA