Odborári odmietajú „politické čistky” na okresných úradoch, OĽaNO ide doladiť detaily
21 | 01 | 2021 I Timotej Dudka/TASR

Konfederácia odborových zväzov SR odmieta novelu zákona koalície o organizovaní miestnej štátnej správy, informuje Nový Čas.


KOZ SR s návrhom nesúhlasí. Jeho cieľom je umožniť prednostom okresných úradov vymenovať alebo odvolať vedúcich odborov okresných úradov na návrh príslušného ministra alebo predsedu ostatného ústredného orgánu štátnej správy.


Stanovisko zaslala hovorkyňa KOZ SR Martina Némethová, ktorá dodala, že návrh novely nielen centralizuje riadenie a upevňuje mocenské postavenie štátu na úrovni miestnej štátnej služby, ale dokonca je aj v rozpore s Programovým vyhlásením vlády SR.

"Keby som vedela, čo bude Matovič stvárať, strelila by som mu vtedy rovno dvakrát," píše Belousovová
Anna Belousovová sa ako poslankyňa NR SR za SNS kedysi preslávila aj tým, že súčasnému premiérovi Matovičovi strelila v pléne zaucho. Dnes uverejnila na facebooku status, že ak by vedela, ako bude pri tretej vlne pandémie ohrozovať verejné zdravie,... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Michal Filek


„Pozície vedúcich odborov by mali byť obsadzované výlučne na základe jasne definovaných kritérií prostredníctvom transparentného výberového konania, čo zabezpečí potrebnú odbornosť a kvalitu uchádzačov. Politickými čistkami na základe politickej príslušnosti dosiahneme práve opačný efekt,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.

K návrhu sa vyjadrila aj Viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová: „Tento princíp by mal rešpektovať aj spôsob ich menovania a odvolávania." uviedla. KOZ SR žiada novelu okamžite stiahnuť z rokovania Národnej Rady SR. S touto požiadavkou sa konfederácia obrátila aj na poslancov OĽaNO vrátane premiéra Igora Matoviča.

Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO stiahli z rokovania parlamentu návrh legislatívy, ktorý má umožniť odvolanie a vymenovanie vedúcich odborov okresných úradov (OÚ) na návrh príslušného ministra alebo predsedu ostatného ústredného orgánu štátnej správy. Pre TASR to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Predkladatelia chcú ešte doladiť detaily tak, "aby bol jasný zámer, ktorým je odpolitizovanie štátnej správy a transparentný výber štátnych zamestnancov".

Generálny prokurátor reaguje na neprimerané stíhanie Lučanského počas kolúznej väzby
Podmienky väzobného stíhania, najmä kolúznej väzby, sú od smrti generála Milana Lučanského († 51) čoraz viac diskutovanejšou témou. Prehodnoteniu týchto podmienok sa nebráni ani generálny prokurátor Maroš Žilinka, informuje Nový... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Timotej Dudka