Zlyháva Slovensko pri nákupe vakcín? Koľko ich v skutočnosti dostaneme?
20 | 01 | 2021 I Michal Filek

Dnenník N sa dnes bližšie pozrel na dodávku vakcín, ktorá by mala doraziť na Slovensko. Tento týždeň by, podľa dennikn.sk, malo prísť na Slovensko o 10 percent menej dávok, 46 800 miesto 51 500. V Európe sa rozbehli preteky o získanie dodatočných dávok, Slovensko ich navyše objednalo vyše milióna.







Už sme vás v HD informovali, že výpadok v dodávke vakcín pre Európe je spôsobený zmenami v závode na jej výrobu v Belgicku. Táto situácia znervóznila európske vlády, ministri zdravotníctva zo šiestich krajín, konkrétne z Dánska, Estónska, Fínska, Lotyšska, z Litvy a zo Švédska už listom vyjadrili vážne znepokojenie.



 

„Zlá informácia je, že Pfizer nám včera nedoviezol vakcíny, na ktorých sme boli dohodnutí, celú dodávku. Rieši sa to,“ povedal v utorok večer v internetovej relácii Na telo Plus na portáli tvnoviny.sk minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Dodávka od Pfizeru príde zrejme počas stredy.




 

Európska únia zatiaľ schválila vakcíny proti covidu len od dvoch výrobcov, spoločností Pfizer/BioNTech a americkej Moderny.


 

Denník N uviedol, že vakcín bude preto pre najbližšie týždne nedostatok a európske krajiny hľadajú dodatočné možnosti, ako pre svojich obyvateľov získať viac dávok. Denník N zisťoval, ako postupuje Slovensko, koľko dávok navyše sme objednali – a či sa o problém zaujíma premiér Igor Matovič.


 

 

 

Vládna mašinéria ľahostajnosti a smrti pracuje ako hodinky. Je to masaker v priamom prenose
Prečo vláda nerieši spôsoby liečby Covidu-19? pýta sa analytik Juraj Mesík a dodáva: „Je to masaker v priamom prenose“. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Gabriel Matta



"Najprv základné čísla: k 19. januáru zaočkovali na Slovensku prvou dávkou 71 400 ľudí, v pondelok dostalo vakcínu 11 321 ľudí, prevažne zdravotníkov. Mobilné tímy začali od pondelka očkovať aj klientov a zamestnancov domovov sociálnych služieb. Podľa Krajčího je možné, že začiatkom budúceho týždňa alebo už koncom tohto týždňa sa v niektorých okresoch otvorí registrácia aj pre seniorov nad 85 rokov.

 

Do minulého týždňa prišlo na Slovensko 133 500 dávok vakcín, v drvivej väčšine od Pfizer/BioNTech. Od spoločnosti Moderna to bolo zatiaľ len 4800 dávok. Ďalšia dodávka vakcín od Pfizeru sa už krátila, v priebehu tohto týždňa bude na Slovensko doručených 46 800 dávok.

Budúci týždeň malo prísť pôvodne ďalších 50-tisíc dávok. Koľko naozaj príde, nie je v tejto chvíli jasné," informuje dennikn.sk.




 

Výpadok plánovaných dávok z tohto týždňa by mala firma nahradiť navýšením dodávok v marci. Znamenať by to malo dosiahnutie pôvodne plánovaných kusov vakcíny pre prvý štvrťrok.




 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok v Rádiu Expres vyhlásil, že Slovensko má plán distribúcie vakcín nastavený tak, že by nás nemal postihnúť taký prudký výpadok dodávok, ako postihne iné krajiny. „Tým, že to máme rozdistribuované tak, ako máme, sme nedopadli tak zle,“ povedal.




 

Ako však bude vyzerať presný plán distribúcie vo februári a v marci, čiže koľko presne vakcín v ktorý týždeň dostaneme, v tejto chvíli nevieme. Ako vysvetľuje Miroslav Lednár z Pfizeru, pôvodné harmonogramy neplatia a nové zatiaľ nie sú potvrdené, uviedol denník N.




 

"To je dôležitý faktor, lebo Slovensko si zatiaľ z dodaných vakcín necháva istú rezervu pre ľudí, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou. Ak by sme mali garantované, koľko vakcín k nám príde v nasledujúcich týždňoch, mohlo by sa očkovať vo väčšom počte a priebežnejšie, lebo druhé dávky by sa mohli aplikovať z dodávok, ktoré ešte len prídu," uvádza N-ko.


 

„Máme to tak vypočítané, že tak, ako nám budú prichádzať dodávky, budeme postupne zintenzívňovať očkovanie, až sa dostaneme do kritického bodu, keď zistíme, že budeme musieť zastaviť očkovanie a prispôsobiť sa dodávkam,“ povedal Krajčí v utorok v Na telo Plus.


 

 

 

Politológ Rončák: Mám minúť peniaze za test, hoci sedím od Vianoc doma? Je mi zle z nášho štátu
Ivan Rončák je politológ a konzervatívny politik. Dlhé roky spolupracoval s Transparency international Slovensko, kde, podľa vlastných slov bránil verejné financie. Keďže od Vianoc sedí s rodinou doma, má dnes morálnu dilemu. "Mám minúť verejné... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Michal Filek


 
„Momentálne máme polovicu vakcín rozvezených a polovicu vakcín zaočkovaných, takže každý, kto bol zaočkovaný, má istotu, že bude preočkovaný. Netreba tlačiť, očkujme všetko naraz. Ak by sme išli v desiatich tisícoch, nemáme o chvíľu čím očkovať,“ hovoril minister.



 

O získaní dávok vakcíny navyše sa v pondelok večer bavil aj vládny kabinet. Tlačový odbor premiéra však na otázky k tejto téme neodpovedal.



Popri tom sa krajiny EÚ pokúšajú získať pre svojich obyvateľov vakcíny navyše, oproti balíku, ktorý objednala Európska komisia. Portál Politico.eu pred niekoľkými dňami napísal, že bohatšie krajiny ako Nemecko, Francúzsko či Dánsko rýchlo skúpili milióny dávok vakcín od Moderny. Tie boli v balíku od EÚ rezervované pre Bulharsko, Portugalsko, Grécko či Poľsko, ktoré si ich nakoniec objednali menej.



 

"Po týchto „voľných“ vakcínach rýchlo siahli Nemci. Podľa Politica tak nakoniec Nemecko získa zo 160-miliónového balíka od Moderny pre EÚ až 50 miliónov dávok, čiže oveľa viac, než koľko by mali získať podľa pomerného kľúča. Nemecko má 83 miliónov obyvateľov a objedalo si aj 64 miliónov dávok vakcín od Pfizer/BioNTech (z navýšeného balíka EÚ) a ďalších 30 miliónov dávok vakcíny Pfizer/BioNtech by malo získať vďaka separátnej dohode s konzorciom," píše denníkn.sk.




 

Na európske obchodovanie s vakcínami upozornil šéf parlamentného eurovýboru a koaličný poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí). „Nie je pravda, ako odznelo na tlačovej konferencii vlády, že plošné testovanie potrebujeme preto, lebo testy sa dajú kúpiť, ale vakcíny nie,“ napísal.




 

„Kým my poslušne čakáme, iní zjavne nakupujú. Nakupujú overené vakcíny, nakupujú ich po miliónoch a nakupujú ich legálne, nie mimo spoločných dohôd v rámci EÚ, ale na trhu s vakcínami, ktorý Európska únia pre tento účel zriadila. A čo my?“


 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok povedal, že Slovensko vakcíny navyše objednáva. „Ja som okamžite objednal 600-tisíc dávok od Pfizeru a 600-tisíc dávok od Moderny, lebo sa otvoril bazár. Slovensko hneď reaguje na to, keď je otvorený bazár a okamžite nakupujeme to, čo tam je. Nie je pravda, že by sme vyčkávali alebo to nesledovali,“ vysvetlil minister v rozhovore na Rádiu Expres.

 

 

 

Vyhadzov pre Chmelára a Blahu nie je pre ministra vnútra Mikulca problém
Pre ministra vnútra Mikulca vyhadzov pre poslanca za Smer Ľuboša Blahu a ľavicového politológa Eduarda Chmelára z policajnej akadémie ( APZ) nepredstavuje zásadný problém. „Domnievam sa totiž, že Slovensko a jeho občanov trápia oveľa... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | sefredaktor


 
Čo presne myslel Krajčí „bazárom“? Zo stanoviska ministerstva zdravotníctva vyplýva, že nejde o sekundárny trh, teda obchodovanie s rezervovanými vakcínami, ktoré si časť členských krajín nakoniec neobjednala. Slovensko si objednalo viac vakcín vďaka tomu, že EÚ od Pfizeru a Moderny nedávno vyrokovala viac vakcín ako pôvodne, informuje Denník N.



 

„Slovenská republika momentálne dostáva alikvotnú časť podľa počtu obyvateľov a z pôvodných 200 miliónov dávok kontrahovaných Európskou komisiou, čo predstavuje pre Slovensko niečo vyše 2,4 milióna dávok,“ vysvetľuje aj Miroslav Lednár z Pfizeru.




 

„Následne komisia využila opciu pre ďalších 100 miliónov dávok a otvorila rokovanie pre získanie ďalších 200 miliónov dávok s opciou na 100 miliónov dávok. V rámci navyšovania dodávok, spolu o 400 miliónov dávok, mali jednotlivé členské krajiny vyjadriť svoj záujem. Tu vieme, že Slovensko požiadalo o ďalšie dávky, ale zatiaľ nevieme, aké počty dávok z tohto navyšovania by mali pripadnúť pre Slovensko.“




 

Aj keď Lednár čísla nehovorí, ide o 600-tisíc dávok spomínaných ministrom Krajčím. Podľa informácií Denníka N ministerstvo pracuje ešte na ďalších objednávkach už schválených vakcín.




 

Podobne Únia objednala viac vakcín aj od Moderny. Pôvodný kontrakt na 80 miliónov dávok pre EÚ sa navýšil na 160 miliónov. Slovensko malo pôvodne dostať necelý milión dávok od Moderny, s dodatočnou 600-tisícovou objednávkou to bude vyše 1,5 milióna dávok.




 

Ako vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva, dávky sa v Únii rozdeľujú pomerne podľa počtu obyvateľov. Na základe tohto kľúča je Slovensku pridelených 1,22 percenta z celkového množstva vakcín. „Európska komisia má za cieľ umožniť potenciálne členským štátom prístup až k 2,8 miliarde dávok vakcín proti ochoreniu covid-19. Touto cestou má Slovensko možnosť zakúpiť až 17,4 milióna dávok pre potreby očkovania svojich obyvateľov,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.




 

Problém je, že medzi 17,4 milióna dávok, ktoré má Slovensko potenciálne na dosah, sú aj vakcíny, ktoré zatiaľ neboli schválené – od AstraZenecy, firmy Johnson & Johnson, ale aj vakcíny od firmy CureVac.


 

Od Pfizeru a Moderny, teda firiem, ktorých vakcíny už schválené boli, má teda Slovensko objednaných aj po navýšení asi 4,5 milióna dávok – teda pre 2,25 milióna ľudí. Vakcinačná stratégia ráta s očkovaním 3,3 milióna Slovákov. Slovensko teda naďalej ráta s vakcínou od AstraZeneca, ktorej má objednaných 3,6 milióna kusov. Neuzavrelo ani možnosti vyrokovať ďalšie dodávky schválených vakcín.

 

 

Zástupkyňa SR pred Európskym súdom: Dochádza k ústavným zmenám, ktoré s núdzovým stavom nesúvisia
19 | 01 | 2021 | sefredaktor