Ministertvo zdravotníctva vydalo nový sytém vakcinácie. Očkovať sa bude v jedenástich fázach
20 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Vakcinácia proti ochoreniu Covid-19 sa bude realizovať v 11 fázach. Jednotlivé fázy sú rozdelené do vekových skupín po piatich rokoch. Odo dňa podania prvej dávky očkovacej látky musí uplynúť minimálne 28 kalendárnych dní,píše sa vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR.





V prvej fáze sú vakcinovaní zdravotníci, študenti zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru prichádzajúci do kontaktu s pacientom, terénni sociálni pracovníci, zamestnanci zariadenia sociálnych služieb či obslužnej organizácie, ktorí vykonávajú svoju činnosť v nemocnici. Ďalej nemocniční zamestnanci, záchranné a dopravné zdravotné služby, ktoré prichádzajú do kontaktu s pacientom, osoby, ktoré v rámci cirkvi alebo náboženskej spoločnosti registrovanej podľa osobitného predpisu poskytujú duchovnú službu pre pacientov s ochorením Covid-19 priamo v nemocnici, prijímatelia sociálnych služieb v ZSS alebo zamestnanci mobilného odberového miesta.

Ak sa na vakcináciu v daný deň nedostavia všetky objednané osoby, očkovacia dávka sa môže podať prioritne ľuďom, ktorí majú minimálne 65 rokov, a ktorým sa v danom zdravotníckom zariadení poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť, či takej osobe, ktorá je objednaná na vakcináciu a má závažnú chorobu, ktorá významne zvyšuje riziko ťažkého priebehu Covid-19, a to bez ohľadu na vek.

Zlyháva Slovensko pri nákupe vakcín? Koľko ich v skutočnosti dostaneme?
Dnenník N sa dnes bližšie pozrel na dodávku vakcín, ktorá by mala doraziť na Slovensko. Tento týždeň by, podľa dennikn.sk, malo prísť na Slovensko o 10 percent menej dávok, 46 800 miesto 51 500. V Európe sa rozbehli preteky o získanie dodatočných... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Michal Filek


Podľa vyhlášky ministerstva je môžné očkovať väčšiu skupinu obyvateľov ZSS priamo v zariadení či pacientov na hemodialýze, pacientov ambulantnej chemoterapii či imobilných ležiacich pacientov so závažným ochorením.

O vakcináciu v druhej fáze sa môžu uchádzať osoby, ktoré majú minimálne 85 rokov, v tretej fáze osoby s minimálnym vekom 75 rokov a v štvrtej s vekom najmenej 65 rokov. O očkovanie musia požiadať cez registračný formulár na webovej stránke www.korona.gov.sk.

V piatej fáze budú očkované osoby so závažnym ochorením významne zvyšujúcim riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19. Ide napríklad o onkologických pacientov v štádiu liečby ochorenia či pacientov, ktorí prekonali v minulosti aspoň dvakrát pneumóniu s ťažkým priebehom, extrémne obézne osoby, osoby s chronickým zlyhaním obličiek alebo s chronickým srdcovým zlyhaním, ako aj o pacientov s HIV v štádiu AIDS či s ťažkým priebehom infekčných ochorení.

Čínska vakcína Sinovac účinnejšia pri väčšom odstupe medzi dvoma dávkami
Očkovacia látka vyvinutá čínskym podnikom Biontechu Sinovac vykázala koncom decembra pri testovaní na 13-tisíc dobrovoľníkoch v Brazílii účinnosť len 50 až 90 percent. Výrobca teraz tvrdí, že účinnosť sa zvyšuje pri zväčšení odstupu medzi dvoma... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


V šiestej fáze budú zaočkovaní ľudia s onkologickým ochorením v dlhodobej remisii, ľudia s obezitou, so stredne závažnou psychiatrickou chorobou alebo osoby so stredne závažnou poruchou imunity, ktoré si vyžadujú dispenzarizáciu a substitučnú liečbu.

V siedmej fáze pôjde o učiteľov s vekom minimálne 55 rokov. Ľudia s vekom najmenej 55 rokov môžu byť zaočkovaní v ôsmej fáze a v deviatej budú zaočkovaní učitelia bez ohľadu na vek. V desiatej fáze môžu žiadať o vakcináciu osoby s vekom najmenej 45 rokov. V jedenástej fáze môžu byť zaočkovaní ľudia starší ako 18 rokov.

Uhrík: Vakcíny proti koronavírusu boli v EÚ schválené pod silným politickým tlakom
Europoslanec Milan Uhrík poukázal na svojich sociálnych sieťach na informácie, podľa ktorých boli vakcíny proti Covid-19 schválené pod "silným politickým tlakom". Ako dôkaz uviedol francúzsky portál Le Monde, ale aj denník Obsever, ktoré tieto... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Timotej Dudka