Beňová: "Je dobre, že vakcíny zabezpečuje Únia, naša vláda by to nezvládla"
20 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Poslanci Európskeho parlamentu sa zaoberali dostupnosťou vakcín. Európska komisia v zmysle prijatej stratégie v oblasti vakcín proti koronavírusu doposiaľ uzavrela dohody o predbežnom nákupe s viacerými výrobcami v objeme približne dvoch miliárd dávok.


"Napriek spravodlivo nastavenému modelu počúvame od predstaviteľov slovenskej vlády, či už od premiéra alebo jeho ministra zdravotníctva, sťažnosti o tom, že za nedostatok vakcín a teda aj pomalosť priebehu očkovania na Slovensku môže Európska únia." Zaznamenali europskenoviny.sk výrok europoslankyne Moniky Beňovej.

„Býva zvykom, že vládni predstavitelia radi hodia svoju neschopnosť na Úniu. Neschopnosť našej vlády s bojom proti pandémii vírusu COVID-19 je pritom doslova tragická. Nevedia sa zhodnúť na opatreniach a obrovské problémy majú aj pri nákupoch testov, na čo doplácame všetci. Nechcem si ani len predstavovať, ako by to vyzeralo keby s týmto svojím amaterizmom museli zabezpečovať vakcíny,“ zdôraznila europoslankyňa.

Postup Európskej komisie pri nákupe vakcín môže mať isté nedostatky, no na rozdiel od slovenskej vlády a jej krokov v ňom existuje podľa Beňovej jednoznačne nastavený systém. „Ten je možné na základe doterajších skúseností ďalej zlepšovať, posilňovať efektívnosť rozhodovacích procesov, či zvyšovať jeho transparentnosť,“ uzavrela Monika Beňová.

Prečo boli koaliční europoslanci očkovaní prednostne? pýta sa Beňová. Keby som bola ja, hovoria o klientelizme
Monika Beňová sa pýta, podľa akého kľúča si niekto vybral na očkovanie už teraz práve Polláka a Nicholsonovú, keď europoslanci majú byť očkovaní všetci spolu, až v druhej vlne. „Lebo keby za minulej vlády zaočkovali len mňa, tak by novinári písali... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Petra Demková