Doktor Piják sfúkol Visolajského: Tvrdenie o znížení úmrtnosti očkovaním o 43 percent je zavádzaním
19 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Známy slovenský lekár Michal Piják označil za bohapusté zavádzanie vyjadrenie doktora Petra Visolajského o tom, že očkovaním ľudí nad 80 rokov je možné znížiť úmrtnosť o 43 percent, informuje portál HS.

„Dr. Visolajský buď zámerne alebo z nevedomosti neuviedol, že táto informácia je založená výlučne na výsledkoch matematického modelovania, a preto s ňou treba aj takto zaobchádzať,“ hovorí Piják.

Doktor Marec: antigénové testy a navyše v mrazoch? - nezmyselný truc urazeného škôlkara!  
Známy lekár z Čadce, opäť raz zhrnul situáciu na Slovensku.. „Niektoré osobnosti Slovenska sa zapísali a zapíšu do análov, niektoré do kanálov a niektoré do análu,“ napísal hodnotil na svojom Facebooku doktor Jozef Marec. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Petra Demková


Upozorňuje, že po prečítaní dokument EÚ/EHP , z ktorého pochádza Visolajského informácia vytrhnutá z kontextu, nie je možné s istotou tvrdiť, že prednostne by sa mali očkovať seniori a zdravotnícki pracovníci a že každá vakcína, ktorá sa dnes podá mladému človeku, je minutá zbytočne.

„V uvedenom dokumente je totiž uvedené, že ak by sa zahrnuli mladší dospelí s predisponujúcimi rizikovými faktormi, podiel úmrtí, ktorým by sa dalo zabrániť očkovaním by bol 97 % úmrtí. Je tam tiež uvedené, že stratégia očkovania dospelých vo veku 60 rokov a viac a mladších dospelých s komorbiditami je skutočne na 98 % rovnako účinná pri prevencii úmrtnosti ako očkovanie všetkých dospelých,“ upozorňuje Piják.

Podľa lekára z dokumentu tiež vyplýva, že keď je nedostatok vakcín,  je diskutabilné, či sa majú očkovať zdravotnícki pracovníci v mladšom veku, ktorí nemajú žiadne komorbidity.

„Odporúčania, aby sa prioritne očkovali staršie vekové skupiny, ktoré sa opierajú o výsledky matematického modelovania by boli opodstatnené, ak by sme mali dostatočné množstvo informácii o účinnosti vakcín u tejto vekovej skupiny. Dokonca aj v dokumente EÚ, z ktorého táto informácia pochádza, sa uvádza, že v súčasnosti sú k dispozícii iba obmedzené údaje o bezpečnosti a účinnosti očkovacej látky u dospievajúcich vo veku 12 - 18 rokov, u ľudí s určitými predisponujúcimi faktormi horšieho priebehu a u krehkých jedincov. Uvádza sa tam tiež, že v súčasnosti tiež nie sú k dispozícii žiadne informácie o bezpečnosti a účinnosti očkovacej látky u tehotných a dojčiacich žien, ktoré sú pravdepodobne vystavené zvýšenému riziku horšieho priebehu ochorenia COVID-19, u detí mladších ako 12 rokov a u ľudí s rizikovými faktormi," uzatvára Piják.









Europoslanec Uhrík vyzýva policajtov, aby nepokutovali za porušenie zákazu vychádzania
19 | 01 | 2021 | sefredaktor