Čínska vakcína Sinovac účinnejšia pri väčšom odstupe medzi dvoma dávkami
19 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Očkovacia látka vyvinutá čínskym podnikom Biontechu Sinovac vykázala koncom decembra pri testovaní na 13-tisíc dobrovoľníkoch v Brazílii účinnosť len 50 až 90 percent. Výrobca teraz tvrdí, že účinnosť sa zvyšuje pri zväčšení odstupu medzi dvoma dávkami. Na malej skupine 1 400 testovaných osôb sa účinnosť vakcíny zvýšila až o takmer 20 percent. Ak by bol odstup medzi dvoma dávkami tri týždne, účinnosť bola na úrovni asi 70 percent, informuje rakúsky denník Kronen Zeitung.


Brazílski vedci minulý týždeň oznámili, že v rámci štúdie na viac ako 9-tisíc účastníkoch mala táto očkovacia látka 50,4-percentnú ochranu, pričom väčšine z nich bola druhá dávka podaná po 14 dňoch. Týždeň predtým hovorili ešte o 78 percentách. Hovorca spoločnosti poukázal na to, že účinnosť vychádzala z údajov menšej skupiny účastníkov a bola dokonca nižšia ako 50 percent. Základom boli kombinované údaje od testovaných, ktorým sa podali dve dávky s odstupom dvoch až troch týždňov.


Očkovanie v Turecku a Indonézii


Iné údaje sa zverejnili zo štúdie s touto očkovacou látkou v Indonézii (63,5 percenta) a Turecku (91,25 percenta), čo následne vyvolalo pochybnosti o vakcíne. Napríklad Singapur, jediná príjmovo silná krajina, ktorá doposiaľ uzavrela dohodu so Sinovacom, chce pred schválením počkať na ďalšie oficiálne údaje. Naproti tomu Indonézia a Turecko už odštartovali očkovaciu kampaň s touto vakcínou.


Diskusie o intervale medzi dvoma dávkami


V poslednom čase sa čoraz viac diskutuje o intervale medzi dvoma dávkami očkovacej látky. Vakcíny AstraZeneca a Oxfordskej univerzity sú podľa britského Úradu pre dohľad účinnejšie, ak je medzi oboma dávkami dlhší odstup, než sa pôvodne predpokladalo. Hovorilo sa aj o neskoršom podaní druhej  dávky v prípade vakcíny Biontech/Pfizier, aby sa mohlo v krátkom čase zaočkovať viac ľudí. Stála komisia pre očkovanie v Nemecku to však neodporúčala, dodávajú na záver rakúske noviny Kronen Zeitung.