Matovičová vláda nevie vyčerpaným zdravotníkom zabezpečiť ani preplatenie PN
18 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Lekárske odborové združenie (LOZ) upozorňuje, že lekári, ktorí ochoreli v dôsledku pandémie Covid-19, si nedokážu vymôcť náhradu mzdy ani len vo výške 80 percent, informuje TASR.

Nárok na náhradu zdravotník získa len ak zamestnávateľ potvrdí zamestnancovi, že sa infikoval počas výkonu svojej práce.

"Je nepochopiteľné a hlavne neakceptovateľné, že v čase preplnených nemocníc sa stretávame s tým, že vedenie nemocnice odmietne dať toto potvrdenie," poukázal Miroslav Mendel, predseda Základnej odborovej organizácie LOZ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ružinov. Odmenou pre zdravotníka, ktorý ochorie pri svojom povolaní, je tak len 55 percent jeho vymeriavacieho základu počas nutnej práceneschopnosti.

Zákazy a obmedzenia spojené s Matovičovým testovaním si všimli už aj v Rusku
Slovákom nebude umožnené ísť do práce alebo na výlet mimo okresu, ak sa nepreukážu negatívnym testom na Covid-19, informuje ruský portál RT. Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Najviac prípadov evidujú v UNB. Mendel dodal, že na výzvu LOZ, v ktoré žiadalo vedenie UNB o riešenie situácie, dostalo odpoveď, podľa ktorej vedenie UNB chce vyjsť v ústrety infikovaným zdravotníkom, ale potrebuje usmernenie Ministerstva zdravotníctva SR, aby nevznikol v budúcnosti problém pri uplatňovaní si nárokov vyplývajúcich z choroby z povolania.

"Veríme, že všetci riaditelia nemocníc obdržia zo strany ministerstva zdravotníctva usmernenie v čo najkratšom čase, aby sa nepríjemná situácia vyriešila a zdravotnícki pracovníci dostali to, na čo majú podľa zákona nárok," poukázal Mendel. Pripomenul, že keď je zdravotník práce neschopný s ochorením Covid-19, karanténnu PN musí často podstúpiť aj manžel či manželka a výpadok príjmu danej rodiny je zásadný.

Doktor Marec: antigénové testy a navyše v mrazoch? - nezmyselný truc urazeného škôlkara!  
Známy lekár z Čadce, opäť raz zhrnul situáciu na Slovensku.. „Niektoré osobnosti Slovenska sa zapísali a zapíšu do análov, niektoré do kanálov a niektoré do análu,“ napísal hodnotil na svojom Facebooku doktor Jozef Marec. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Petra Demková