Sociologička: Ak vláda nezmení komunikáciu, zrejme padne

Sociologička  Silvia Porubänová si myslí, že pre riadenie krajiny je potreba zrozumiteľných riešení a správnej komunikácie je zo strany vlády v dnešnej dobe nevyhnutná. Ak sa nezmení, zrejme to skončí predčasnými voľbami. Uviedla pre denník Pravda. 


Chaotické vedenie krajiny to totiž to posledné, čo v čase pandémie spoločnosť potrebuje.


„Ľudia sú takí deprimovaní a smutní, že potreba jednoznačných a zrozumiteľných riešení je nevyhnutná. Jednoducho ich potrebujeme cítiť a počuť. Ak ľudia naopak počúvajú len správy o tom, ako lídri nie sú schopní dohodnúť sa, je to posledná kvapka pre ich trpezlivosť,“ myslí si Porubänová.


Podľa jej slov na portáli pravda.sk nie je potom namieste od ľudí očakávať, že budú súdržní a solidárni. „Dokonca nie je isté, že budú ochotní podvoliť sa a ísť na celoplošné testovanie, keďže ho nebudú vnímať ako konsenzuálne a prospešné,“ nazdáva sa.


AKTUALITA: Vláda sa dohodla, že chce skríningovo pretestovať obyvateľov, podrobnosti povedia zajtra
Po rokovaní vlády predstúpil pred novinárov minister zdravotníctva Marek Krajčí. Bez možnosti kladenia otázok veľmi rýchlo oznámil, že sa dohodli, že chcú skríningovo pretestovať obyvateľov Slovenska, aby počet nakazených znížili o 50%. A následne... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Michal Filek


Dôveryhodnosť vláde podľa nej nepridáva ani neustále spochybňovanie názorov vedeckých autorít. „Osobne si nepamätám vládu, ktorá by fungovala takýmto spôsobom. Nedá sa to vysvetľovať iba pandémiou, pretože vždy existujú krízové momenty, na ktoré musí vedieť vláda reagovať. Potreba správnej komunikácie a dôveryhodnosti nie je vlastná len pandemickej situácii. Potrebujeme ju aj v iných ťažkých časoch,“ upozorňuje Porubänová pre Pravdu.


Ďalej pre denník uviedla, že môže byť dôveryhodnosť a uveriteľnosť vlády ohrozená aj po skončení pandémie, keď sa život vráti do bežných koľají. „Komunikácia sa jednoznačne musí zmeniť. Ak nie, zrejme vláda nevydrží. A nemusí sa to skončiť len rekonštrukciou, ale aj predčasnými voľbami,“ konštatuje sociologička v závere článku na pravda.sk.


S vývojom novej spoločnosti rastie triedny boj a tým aj nepriatelia (Vladimír Bačišin)
Komentár Vladimíra Bačišina (Finančné noviny) Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Prevzatý článok