Matovič trvá na plošnom testovaní, rozhodne sa v sobotu (AKTUALIZOVANÉ)
15 | 01 | 2021 I tasr

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania. Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu (16. 1.). Dnes sa vláda nedohodla. 


Ministri sa dnes nedohodli na materiáli, ktorý sa im predostrel. Uviedla to v piatok po rokovaní vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Návrh sa mal týkať aj testovania 11-ročných detí na ochorenie COVID-19, aby mohli ísť von. Ten je podľa Remišovej neprijateľný.

Ministerka poznamenala, že materiál na prerokovanie dostala v piatok ráno na rokovaní. Za potrebné považuje, aby mali ministri materiály vopred k dispozícii na preštudovanie. "Nemôžeme ich dostať priamo na rokovaní vlády, kde ich vidíme prvýkrát. Je jedno, či ide o pracovnú verziu alebo o finálnu verziu. Materiály v takých závažných veciach musia prísť vopred. Potom sa stane to, že rokovanie vlády trvá päť hodín a na konci rokovania nie sme dohodnutí a rokovanie musí pokračovať na druhý deň," povedala vicepremiérka. K rozpracovanej verzii sa chce vyjadriť v sobotu, ak vláda schváli finálnu podobu. Predpokladá, že novú verziu materiálu dostane v piatok do 18.00 h.

 

Sulík: Pri riešení pandemickej situácie sa blížime k rozumnému kompromisu
Na finálnom znení riešenia pandemickej situácie i spôsobe testovania by sa mala vláda dohodnúť v sobotu (16. 1.) popoludní. Informoval o tom minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS), ktorý naznačil, že sa na piatkovom... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr


Pri riešení pandémie by sa podľa Remišovej mali stanoviť kritériá pre jednotlivé okresy, pretože na tom nie sú rovnako. "Najlepšie také, ktoré vychádzajú z dát a štatistík, ktoré už momentálne dnes zbierame," podotkla.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po piatkovom rokovaní vlády vyhlásil, že všetky pripomienky ich strany na zníženie covidovej krivky boli akceptované. Tvrdí, že sa podarí zachovať, aby mohli ľudia chodiť do práce aj za zhoršených pandemických okolností. Zároveň sa podľa neho vypočuje prosba desiatok miest a obcí, ktoré žiadajú, aby im vláda pomohla s testovaním ľudí na COVID-19. "Blížime sa k finálnej dohode. Veríme, že v sobotu (16. 1.) budeme môcť verejnosti predstaviť súhrnné uznesenie vlády," skonštatoval. O akých konkrétnych návrhoch v piatok vládny kabinet rokoval, prípadne sa predbežne dohodol, minister spresniť nechcel. Hovorí však o jasne nastavených pravidlách, ktoré vychádzajú zo širokospoločenskej zhody. Ako tvrdí, v návrhu majú byť zapracované pripomienky vedcov, ale aj zamestnávateľov, občanov či samospráv.

Igor Matovič verí, že sobotňajšie rokovanie dospeje k spoločne akceptovanému riešeniu. Nechcel však povedať, či pre svoju myšlienku plošného testovania získal ministrov, neodpovedal priamo ani na otázku, či bude ochotný ustúpiť v prípade, že bude prevládať názor testovať len v pandémiou najpostihnutejších okresoch.

Priznal, že ak by bolo testovanie naozaj masívne a týkalo by sa celej krajiny, "máme testov len tak-tak", na prípadné ďalšie kolá bude potrebné testy dokúpiť. "Zajtra sa rozhodneme, kto to nakúpi," povedal smerom k sobotňajšiemu rokovaniu.

Samosprávam odkázal, aby sa poctivo na testovanie pripravovali. Naznačil, že spolu s rezortom vnútra pracujú na manuáli pre samosprávy, rovnako tak uistil, že štát bude ústretový k požiadavkám miest a obcí pri zabezpečení a organizácii testovania.

Verí, že fungovanie koalície nie je v súčasnosti reálne ohrozené, opakuje však želania, "aby si koaličný partner uvedomil, že toto nie je obdobie na naháňanie percent".

 

"Kedy si už konečne novinári trúfnu aj na ziapajúceho Matoviča? Ide o životy ľudí," hovorí Draxler
"Časť slovenského internetu sa dnes teší z toho, ako novinárka Tódová na tlačovke "naložila" Robertovi Ficovi. Nejdem rozoberať kde oprávnene, kde prípadne nie, ale iná vec ma zaujala: kedy si už konečne novinári takto trúfnu aj na ziapajúceho... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík