Sulík: Pri riešení pandemickej situácie sa blížime k rozumnému kompromisu
15 | 01 | 2021 I tasr

Na finálnom znení riešenia pandemickej situácie i spôsobe testovania by sa mala vláda dohodnúť v sobotu (16. 1.) popoludní. Informoval o tom minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS), ktorý naznačil, že sa na piatkovom rokovaní kabinetu výrazne posunuli vpred.


Podpredseda vlády SR pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) majú predložiť návrh uznesenia vlády, ministri ho dostanú na preštudovanie. "Takže to nie je uzavreté, ale naozaj sme sa výrazne priblížili k rozumnému kompromisu," uviedol Sulík, zdôrazňujúc všeobecný záujem celej vlády vyriešiť pandemickú situáciu.

Vicepremiér potvrdil, že SaS predstavila aj svoj návrh riešení. "Vypočul si ho, dôrazne sme pritom argumentovali," priblížil Sulík, ako sa k tomu postavil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Podrobnosti však prezradiť nechcel.

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom informoval už v pondelok (11. 1.) premiér. Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnutejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prihovára za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sa postavili tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov. Upozorňujú taktiež na vyčerpanosť zdravotníckeho personálu a to, že testovanie by ohrozilo už i tak napätý stav s kapacitami lekárov a zdravotníkov, ktorí sa musia starať o narastajúci počet hospitalizovaných v nemocniciach.

 

"Kedy si už konečne novinári trúfnu aj na ziapajúceho Matoviča? Ide o životy ľudí," hovorí Draxler
"Časť slovenského internetu sa dnes teší z toho, ako novinárka Tódová na tlačovke "naložila" Robertovi Ficovi. Nejdem rozoberať kde oprávnene, kde prípadne nie, ale iná vec ma zaujala: kedy si už konečne novinári takto trúfnu aj na ziapajúceho... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík