Drzosť kráľa Mikasa z pohľadu právnika
15 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Chucpe kráľa Mikasa" Píše ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka vo svojom publikovanom zamyslení za končiacim sa týždňom.


Na vysvetlenie - slovo "chucpe" je pôvodne hebrejským výrazom pre drzosť, arogonaciu, cynizmus či trúfalosť, a to v nebývalej miere. Radoslav Procházka nazval svoju úvahu o počínaní hlavného hygienika v poslednom čase na portáli dennikn.sk práve titulkom "Chucpe kráľa Mikasa".

"Ostatná novela zákona o ochrane verejného zdravia z polovice novembra dala hlavnému hygienikovi právomoci, ktorých rozsah sa mnohým zdal neprimeraný. Hlavný hygienik našťastie nestratil duchaprítomnosť a do vlastných vyhlášok (napríklad do vyhlášky 4/2021, vydanej 10. januára) nasúkal paragrafy, ktoré mu umožňujú, aby konkrétne osoby z pôsobnosti ním vydávaných opatrení vyňal." Píše Radoslav Procházka.

na vysvetlenie ústavný právnik dodáva, že "v skratke – štátny úradník, ktorý vedie rozpočtovú organizáciu ministerstva zdravotníctva, dostal od parlamentu právomoc obmedziť rozsah a kvalitu prístupu občanov k základným právam a od seba samého dostal právomoc si z týchto občanov vybrať tých, ktorým sa prístup k právam obmedzovať nebude."

"Možnosti obmedziť slobodu patrí v portfóliu kráľovských právomocí dôležité miesto, ale jej výkon často pôsobí ako nepríjemná a nevďačná úradnícka povinnosť. Pravú romantiku tomu dáva až možnosť udeliť milosť,– až týmto právom sa kráľovský majestát naozaj napĺňa. A skutočným monarchom je len ten, kto si toto právo vie sám udeliť. Ten si môže povedať: ja som zákon." Končí svoju úvahu Radoslav Procházka.

R.Procházka: Za poznanie, že moja úloha nie je na čele strany, som zaplatil veľa
Bratislava 25. januára (TASR) - Cítim sa plne spôsobilý a pripravený podieľať sa na ochrane ústavnosti. Za poznanie, že mojou úlohou nie je vedenie politickej strany, som zaplatil veľmi vysokú cenu a som rád, že som späť v odbornom prostredí. Na... Čítať ďalej
25 | 01 | 2019