Slovenská lekárska komora odmieta celoplošné testovanie
14 | 01 | 2021 I Petra Demková

Slovenská lekárska komora (SLK) vydala stanovisko, v ktorom vyjadrila potešenie, že po dlhých mesiacoch sa lekári konečne stretli ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. SLK zdôrazňuje, že Slovensko si nemôže dovoliť mrhať silami celoplošným testovaním.


„V prvom rade chcem vyjadriť potešenie, že sme sa po dlhých mesiacoch konečne stretli a dostali sa k naozaj odbornej a konštruktívnej diskusii. Môžeme povedať, že SLK vníma toto stretnutie pozitívne a veríme, že je začiatkom budúcej spolupráce, prospešnej pre celé slovenské zdravotníctvo,“ uvádza sa v stanovisku.

Lekári zotrvávajú na predošlých stanoviskách. „Čo sa týka aktuálnej situácie a plánovaného celoplošného testovania, SLK zopakovala svoj postoj – teda že sme za cielené testovanie v ohniskách nákazy, veľkých podnikoch, DSS-kách, školách a zdravotníckych zariadeniach. V dnešnej situácii, keď sú mnohé nemocnice pred kolapsom a zdravotníci doslova melú z posledného, je nesmierne dôležité, aby sme šetrili sily – sily materiálne, finančné, personálne, aj psychické. Mrhať nimi pri celoplošnom testovaní si nemôžeme dovoliť. Zároveň treba sprísniť lockdown,“ apelujú lekári.

Lekársky odborár Marian Kollár dostal od Smeru dotáciu 183-tisíc na jeho lyžiarske stredisko!
Je šéf lekárskej komory Marian Kollár taký „chudobný“ lekár na akého sa hrá? Jeho majetky ale hovoria o niečom úplne inom, informuje portál Topky.sk. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


SLK informuje o troch hlavných tematických okruhoch, ktoré sa na stretnutí prebrali: súčasná epidemická situácia a celoplošné testovanie, PN-ky a odškodňovanie zdravotníkov a reformy systému.

Z pohľadu celoplošného testovania má SLK iný názor ako minister zdravotníctva a dali to jasne najavo. „Ako jedinú cestu, ktorou by sme mohli vírus poraziť, vidíme my, ale aj ostatní odborníci, očkovanie,“ napísali. „Problémom je ale v súčasnosti nedostatok vakcín. Minister nás informoval o počte navezených a aj očakávaných dávok, vzhľadom na situáciu v celej EÚ však vakcinácia nepokračuje tak rýchlo, ako by si všetky krajiny predstavovali,“ uviedli lekári.

Marian Kollár: Slovenská lekárska komora vyzýva vládu na odbornú diskusiu k testovaniu
Lekári sa pýtajú, či nebude vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, pilotný projekt vyhodnotiť, a až potom sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Lekári žiadajú, aby na PN-ky lekárov, ktorí sa nakazili koronavírusom pri výkone povolania, bola vyčlenená vyššia suma - teda aby boli vyplácané vo výške 100 percent platu. Momentálne je to medzi 70 a 80 percent. SLK uvádza, že v tomto smere našli u ministra „celkom dobrú odozvu“.

„Spoločne sme sa zhodli na tom, že takýto krok zo strany vlády by jednoznačne stabilizoval a morálne povzbudil všetkých zdravotníkov v momentálnej ťažkej situácii,“ napísali lekári.

Aj v otázke reformy zdravotníctva našla SLK s ministrom spoločnú reč. „Na mnohé veci máme veľmi podobný názor, najmä čo sa týka financovania zdravotníctva, zmeny prerozdeľovania výberu poistného, pohybu pacienta v systéme a ďalšie. Je to, samozrejme, beh na dlhé trate, ale dôležité z nášho pohľadu je, že základná vízia je totožná - zdravotníctvo by malo byť sociálnou službou a nie biznisom,“ uviedli.

 

Združenie miest a obcí Slovenska Matovičovi: Nie sme podriadení vláde
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je znepokojené vyjadreniami členov vlády, ktorí uvažujú o tom, že samospráva bude podriadená centrálnej vláde. Informoval o tom hovorca ZMOS Michal Kaliňák v reakcii na zverejnenú zvukovú nahrávku z... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík