Hackeri sa vo veľkom zameriavajú na nemocnice, sú pre nich atraktívnym cieľom
14 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

O 45% vzrástol za posledné dva mesiace počet kyberútokov v zdravotníctve. Ide o najviac postihnuté odvetvia. Smutný rekord v tomto smere drží stredná Európa, kde nárast predstavuje astronomických 145%. V Česku sa posledný útok hackerov odohral pred pár dňami, informuje portál Expres.


Aj keď je to veľmi zvrátené a morálne zvlášť odsúdeniahodné, nemocnice sú pre hackerov atraktívnym cieľom. Aktuálne sú pod drvivým tlakom rastúceho počtu koronavírusových prípadov, v súvislosti s vakcínovými programami si navyše nemôžu dovoliť výpadky. Je preto pravdepodobnejšie, že splnia požiadavky na výkupné.

Najväčšiu hrozbu pre zdravotníctvo predstavujú práve vydieračské útoky, výnimkou nie sú ani DDoS útoky alebo útoky botnetov a snaha o vzdialené spustenie kódu.

Americké tajné služby: Za masívnym hackerským útokom stálo zrejme Rusko
06 | 01 | 2021 | sefredaktor


"Počet kybernetických útokov na zdravotnícky sektor sa vymkol kontrole. Nemocnice sú atraktívne ciele, pretože kyberzločinci si od útokov sľubujú rýchle peniaze a predpokladajú ochotu zaplatiť výkupné. Je to ďalší parazitovanie na súčasnej situácii, kedy si nemocnica pod náporom pacientov s koronavírusom a vzhľadom na spustenie vakcinačných programov nemôžu dovoliť akékoľvek výpadky a prerušenie prevádzky," uviedol bezpečnostný expert Check Pointu Pavel Krejčí.

"Považujem ale za ozajstný hyenismus, že hackeri v čase, kedy zdravotníctvo čelí obrovskému náporu, plným kapacitám nemocníc a vyčerpanie personálu, cielene útočia na nemocnice a ďalšie zariadenia. Aj v najhorších vojenských konfliktoch sa rešpektuje pravidlo, že na nemocnice a zdravotníkov sa neútočí," doplnil.

Trump vidí za hackerstvom Čínu a obviňuje médiá, že donekonečna opakujú len "Rusko a Rusko"
20 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Názov českej nemocnice, ktorá sa pred pár dňami stala terčom útokov kyberzločincov, úrady taja.

"Na konci minulého týždňa došlo ku kompromitácii jedného zdravotníckeho zariadenia. Je tam ransomware. Hrozí, že útočníci budú vyžadovať nejaké výkupné za dáta. Vieme, že to postihlo aj niektoré z informačných systémov. Zatiaľ ale nie je jasná správa z auditu, takže detaily nemáme k dispozícii," povedal Rádiožurnálu Pavel Řezníček z už spomínanej spoločnosti Check Point.

Možno by do budúcna nebolo od veci podobné útoky, zvlášť v čase pandémie, trestať o poznanie prísnejšie...

Maďarsko nakúpi vakcíny z Číny - verejné obstarávanie v EÚ je pomalé, tvrdí minister
Verejné obstarávanie v EÚ bolo príliš pomalé a tak sa Maďarsko dohodlo so spoločnosťou Sinopharm o dodaní čínskej vakcíny proti Covid-19, uviedol vedúci kancelárie predsedu vlády Orbána, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár