Politik Lipšic sa nemôže stať šéfom špeciálnej prokuratúry (A. Leitmanová)
13 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Prekáračky Igora Matoviča s Richardom Sulíkom sú divadlom pre masy. Skutočný mocenský súboj sa odohrá pri voľbe riaditeľa Úradu špeciálnej prokuratúry. Keďže o funkciu sa uchádza politik Daniel Lipšic, je potrebné výberu špeciálneho prokurátora venovať zvýšenú pozornosť.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má takzvanú výberovú príslušnosť, čo znamená, že v jeho pôsobnosti je stíhanie najzávažnejších trestných činov. Aj trestných činov ústavných činiteľov, teda politikov.

Igor Matovič sa vyjadril, že síce nemá favorita medzi kandidátmi na riaditeľa ÚŠP, avšak politik Daniel Lipšic by bol podľa jeho mienky dobrým špeciálnym prokurátorom. V preklade to znamená, že predseda OĽaNO a vlády si na najvyššom poste ÚŠP praje práve Lipšica.

 

Matovič sa zastáva Lipšica: Bol by dobrým špeciálnym prokurátorom
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


 

O bývalom ministrovi vnútra, politikovi dočasne maskovanom v advokátskom talári, je dobre známe, že sa špecializuje na kriminalizáciu opozície. V priebehu viacerých trestných konaní aj na hlavných pojednávaniach pred súdom Lipšic kládol otázky tak, aby svedkov a obvinených navádzal na výpovede proti politikom Smeru, Hlasu a podobne. Je pozoruhodné, že ani raz sa nepokúsil zaviesť reč na spojenie predstaviteľov strany Sme rodina s kajúcnikmi Bernardom Slobodníkom a Borisom Beňom, ktorých zastupuje spolu s kolegom Petrom Kubinom.

Ak by sa stal Lipšic riaditeľom ÚŠP, vznikne riziko, že to využije na prenášanie politického boja do trestného konania. Povedané z mosta do prosta na prenasledovanie opozície. Niekto sa na to môže tešiť, najmä fanatickí fanúšikovia tejto vlády, no triezvo uvažujúceho človeka musí pri tejto predstave mraziť.

Ostražití by mali byť aj koaliční poslanci, pretože ani oni nemusia byť imúnni voči hrozbe zneužívania trestného práva na politické ciele. Matovičov režim, aj keď sa zatiaľ opiera o ústavnú väčšinu, stojí na hlinených nohách. Jeho najväčšou slabinou je nerovnováha premiérovho nervového systému , čo môže skôr alebo neskôr viesť k prejavom otvorenej nespokojnosti. Práve v takých chvíľach sa politikovi Matovičovho typu zíde špeciálny prokurátor s vlastnosťami Daniela Lipšica.

 

Na pozadí všetkého sa odhaľuje Lipšic
"Vyčítal by som si, keby som do tohto súboja nešiel." Tvrdí Daniel Lipšic o svojej kandidatúre na post na Špeciálnej prokuratúre. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


 

Samozrejme, platí aj to, že na čele ÚŠP by nemal stáť človek vo výkone (podmienečného) trestu. Doktor Lipšic v septembri 2016 zabil na priechode pre chodcov dôchodcu Emila Kalábera. Nie na neosvetlenej vozovke mimo mesta, ale priamo v širšom centre Bratislavy na priechode pre chodcov, čo jasne dokumentuje aj video uložené na YouTube.

Lipšicovi umožnila kandidovať na šéfa ÚŠP účelová novela zákona. Keďže je jediným politikom a ne-prokurátorom, čo sa uchádza o túto funkciu, je očividné, že Matovič ušil zmenu na mieru svojmu protežantovi. OĽaNO a Sme rodina si v koalícii rozumejú veľmi dobre a spoločne presadzujú viaceré mocenské zmeny. Patrí k nim aj plán inštalovať politika do čela ÚŠP.

Nielen opozícia, ale aj zvyšok koalície by mal byť preto pri mene Daniela Lipšica v strehu.

 

Hrozí, že šéfom špeciálnej prokuratúry sa stane inkvizítor Lipšic (A. Leitmanová)
09 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová