Mimovládne organizácie chcú diskutovať s Kolíkovou o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní
13 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Mimovládne organizácie zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej list, v ktorom žiadajú diskusiu k navrhovanej novele zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní Upozorňujú na plánovaný presun kompetencie kontroly obstarávaní z Úradu verejného obstarávania na súdy, informuje portál Sme.


“Zaniká možnosť efektívnej kontroly verejnosťou, keďže návrh ruší možnosť podávať podnety ÚVO zo strany verejnosti,” uvádzajú organizácie Nadácia Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Aliancia Fair-play a INEKO. Agentúra TASR získala list od riaditeľky Nadácie Zastavme korupciu Zuzany Petkovej.

Mimovládky sa domnievajú, že navrhovaný zákon by mohol viesť k nahradeniu súčasného funkčného systému právnej ochrany súťaže "ťažkopádnejším a spočiatku možno nefunkčným nástrojom".

“Obávame sa, že zmena systému revíznych postupov môže mať v niektorých oblastiach za následok rapídne zníženie záujmu o verejné obstarávania na strane tých súťažiteľov, ktorí nie sú s verejnými obstarávateľmi dohodnutí,” uviedli mimovládne organizácie v liste adresovanom ministerke Kolíkovej.

Taraba: Neverím, že bude nejaké celoslovenské plošné testovanie
Nezávislý poslanec Tomáš Taraba vyjadril pochybnosti o nadchádzajúcom celoštátnom testovaní, pričom tvrdí, že autori myšlienky nemajú podporu. "Neverím, že nejaké celoslovenské plošné testovanie bude. Nemajú podporu nikoho a ak sa na niečo hodí... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Organizácie sa obávajú, že znevýhodnené spoločnosti stratia záujem brániť sa "diskriminačným podmienkam vo verejnom obstarávaní" a tvrdia, že niektorí obstarávatelia by sa mohli rozhodnúť porušiť zákon, keďže im nebude hroziť žiadna reálna sankcia. “Podanie prieskumnej žaloby nemá podľa návrhu odkladný účinok a na vydanie predbežného opatrenia nie je právny nárok,” varujú.

Rezort spravodlivosti chce novým zákonom docieliť, aby sa vytvoril rýchlejší a efektívnejší prostriedok preskúmavania a nápravy pochybení v procese verejného obstarávania. Novelu zákona je možné pripomienkovať do 31. januára 2021.

Lučanského smrť, či prípad Holého: medzi Blanárom a Kollárom panuje vzácna nezhoda
Lučanského smrť vyvoláva rozpor v spoločnosti, ako aj medzi politikmi. Najnovšia hádka sa uskutočnila v diskusii TV Markíza medzi predsedom NR SR Borisom Kollárom a podpredsedom Jurajom Blanárom - padli aj otázky o Holého prípade alebo nezhodách v... Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Marek Molnár