Hrozí, že šéfom špeciálnej prokuratúry sa stane inkvizítor Lipšic (A. Leitmanová)
09 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Ak je najmenším zlom spomedzi kandidátov na šéfa špeciálnych prokurátorov Ján Šanta, vyhliadky právneho štátu sú bledé. Môže sa totiž stať, že bude zvolený inkvizítor Daniel Lipšic.

Hneď na úvod musíme povedať, že Dušan Kováčik bol na čele Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nešťastím. Rovnako ako Dobroslava Trnku, aj jeho na prokurátorský Olymp vytiahol bývalý minister obrany, niekdajší podpredseda KDH a neskôr SDKÚ Ivan Šimko.

Vyhliadky pred voľbou nového šéfa ÚŠP sú ešte pochmúrnejšie, ako bola minulosť s Kováčikom. Parlament vyberie zo štvorice kandidátov Daniel Lipšic, Vasil Špirko, Peter Kysel, Ján Šanta. Kým ostatní traja uchádzači sú prokurátormi ÚŠP,  Lipšic je politik a advokát v jednej osobe, čo robí z voľby špeciálneho prokurátora škandál medzinárodných rozmerov.

Politik Lipšic

Nikto, ani prívrženec režimu Igora Matoviča, nepochybuje o tom, že zákon o prokuratúre sa menil preto, aby mohol byť za riaditeľa ÚŠP zvolený politik. A nie hocaký. Daniel Lipšic či už v postavení opozičného poslanca alebo vo funkciách ministra spravodlivosti a vnútra konal ako politický inkvizítor. Verejne vyhlasoval, kto má byť obvinený a vzatý do väzby, dokonca ľuďom vymeriaval tresty.

Dnes sa Lipšic maskuje ako advokát, v skutočnosti však stále robí politiku. Tentoraz obhajobou kajúcnikov. Bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka a exnámestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu. Oboch zastupuje z dvoch dôvodov. Po prvé, aby hádzali špinu na predstaviteľov bývalej vlády. Po druhé, aby nevypovedali o spoločných kšeftoch s predstaviteľmi strany Sme rodina, ktorí tvoria Lipšicovu politickú základňu. Kajúcnika Beňu si za námestníka vybral súčasný riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, sivá eminencia Kollárovho a Krajniakovho rodinkárskeho spolku.

Niet najmenších pochýb o tom, ako by vyzeralo riadenie a rozhodovanie ÚŠP, keby sa na jeho čelo postavil politik Lipšic. Rovnako však niet pochýb o tom, že existuje široká koalícia vládnych politikov a mainstreamových novinárov, ktorí si jeho zvolenie prajú, pretože príchodom jeho osoby do vedenia ÚŠP by sa uvoľnili posledné stavidlá, čo bránia otvorenému prenasledovaniu politických protivníkov prostriedkami trestného práva.

Falšovateľ Špirko

Ani kandidáti Špirko, Kysel a Šanta nie sú dôvodom na optimizmus. Naopak, ich mená sú zárukou toho, že ak Slovensko nebude mať katastrofálneho, tak nepochybne bude mať zlého riaditeľa ÚŠP. Vasil Špirko sa preslávil dvoma vecami. Posadnutý túžbou dostať za mreže politika Roberta Kaliňáka falšoval výpoveď svedka. Keď sa mu na to prišlo, zorganizoval notoricky známu záhradnú párty na dvore špeciálnej prokuratúry a za pomoci médií sa mu podarilo tento prešľap pozametať pod koberec. Ak by parlament zvolil Špirka, riaditeľom ÚŠP by sa stal Lipšicov klon.

Generálov osud Kysel

Objektívne treba povedať, že Peter Kysel má za sebou množstvo prípadov v boji proti organizovanému zločinu. Bývalý boss takzvaných sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel ho chcel dať dokonca zlikvidovať. Kysel však
Prokurátor Kysel musí vysvetliť, prečo poslal Lučanského do prešovskej väznice dvakrát (A.Leitmanová)
06 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová
do Prešova generála Lučanského. Nekonal už po prvom incidente, čím spečatil jeho osud. Nemožno nevidieť že Kysel sa v uplynulých mesiacoch stal symbolom politicky motivovaného stíhania a zatvárania na jednej strane a prepúšťania kajúcnikov na strane druhej, ktorí veľmi ochotne ukazujú prstom na vopred vybrané ciele.

Mediálny Šanta

Napokon ostáva medzi kandidátmi Ján Šanta. Počas uplynulých dvoch rokov si získal priazeň verejnosti tým, že urobil poriadky s podvodníkmi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. Pre stromy však nemožno nevidieť les. Prokurátor Šanta až priveľmi obľubuje pozornosť médií a veľmi ochotne novinárom povie presne to, čo chcú počuť. Neraz sa stáva, že ešte pred rozhodnutím súdu verejne vyslovuje názory na to, aký bude mať výsledok ním podaná obžaloba. V demokratickom právnom štáte sú takéto postupy neakceptovateľné. Riaditeľ ÚŠP nesmie byť ani politik, ani fanatik, ani lev mediálnych salónov. Špeciálny prokurátor musí byť aspoň taký nestranný profesionál,
Žilinka vyšetruje bez toho, že by vopred predpokladal výsledok, tvrdí Hrabko
Generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval o rozbehnutí trestných konaní v kauze smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského bez toho, že by vopred predpokladal, aký bude ich výsledok. Takýto prístup je podľa publicistu Juraja Hrabka... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR
Maroš Žilinka.

Slovensko nebude mať dobrého špeciálneho prokurátora. Bude mať len zlého alebo katastrofálneho.