Štúdia: Koronavírus je takmer trikrát viac smrtiaci než chrípka
18 | 12 | 2020 I tasr

Približne po roku trvania pandémie je jasné, že nový koronavírus je horší než sezónna chrípka, a štúdia zverejnená v piatok načrtáva, o koľko je horšia. Údaje ukazujú, že smrtnosť medzi pacientmi s ochorením COVID-19 je takmer trikrát vyššia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Výskum, založený na francúzskych celoštátnych údajoch a zverejnený v časopise The Lancet Respiratory Medicine, ukázal, že medzi ľuďmi s COVID-19 je zaznamenávaný čoraz ťažší priebeh ochorenia.

Výskumníci porovnali údaje o 89 530 pacientoch hospitalizovaných s COVID-19 v marci a apríli tento rok so 45 819 pacientmi hospitalizovanými so sezónnou chrípkou od decembra 2018 do konca februára 2019.

V skúmanom období zomrelo približne 16,9 percenta pacientov s COVID-19 - bolo to počas ničivej prvej vlny po celej Európe, keď mali lekári iba málo liečebných metód na záchranu ťažko chorých ľudí. Pre porovnanie, smrtnosť medzi ľuďmi s chrípkou bola 5,8 percenta.

Preplnené vleky na zjazdovkách sú otvorené, lebo veď Kollár, píše Nicholsonová
Kostoly plné ľudí, starších a zraniteľných, sú v pohode, lebo veď katolícka lobby. Ale idiot je Sulík? Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Výskum viedli spoločne Univerzitná nemocnica v Dijone a Francúzsky národný inštitút pre zdravie INSERM. Univerzitná profesorka Catherine Quantinová napísala, že rozdiel v smrtnosti bol "obzvlášť zarážajúci" vzhľadom na to, že sezónna chrípka 2018/19 bola najsmrtiacejšia, akú Francúzsko zaznamenalo za posledných päť rokov.

Autori štúdie dodali, že v nemocniciach bolo s COVID-19 hospitalizovaných dvakrát toľko ľudí ako s chrípkou. Tento rozdiel možno vysvetliť existujúcou imunitou (odolnosťou) ľudí voči chrípke, buď vďaka predchádzajúcemu nakazeniu alebo očkovaniu.

Výskumníci zistili, že intenzívnu starostlivosť potrebovalo viac pacientov s COVID-19 - 16,3 percenta - oproti 10,8 percenta pacientov s chrípkou. Priemerná dĺžka pobytu chorých s koronavírusom na JIS-ke bola takmer dvakrát dlhšia (15 dní oproti ôsmim).

Štúdia tiež ukázala, že s COVID-19 bolo hospitalizovaných oveľa menej detí do 18 rokov než s chrípkou - 1,4 percenta v porovnaní s 19,5 percenta.

Kto má nárok na nemocenskú dávku, či pandemické nemocenské? Čo sa zmení ďalší rok?
Ľudia chorľavejú na bežné choroby či tu koronavírus je, alebo nie. Viete však, na čo máte nárok pri nemocenských dávkach, aká bude ich výška v budúcom roku a kto má nárok na pandemické nemocenské či ako on požiadať? Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.