USA vyslali na Blízky východ bombardéry B-52, aby „zabránili potenciálnej agresii“
13 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Americké letectvo nasadilo na Blízky východ bombardéry B-52 s cieľom „zabrániť agresii“, uviedol Pentagón, pričom vojenskí predstavitelia varujú pred „potenciálnym útokom“ irackých milícií, ktoré sú podporované Iránom, informuje portál RT.


Dvojica bombardérov Stratofortress B-52H bola vyslaná na „krátkodobú nepretržitú misiu“ na Blízky východ z ich základne v Barksdale v štáte Louisiana, uviedlo vo štvrtok americké ústredné velenie (CENTCOM).

„Potenciálni protivníci by mali pochopiť, že žiadny národ na Zemi nie je pripravenejší a schopnejší rýchlo nasadiť ďalší arzenál proti akejkoľvek agresii,“ uviedol veliteľ CENTCOM generál Frank McKenzie.



Zatiaľ čo CENTCOM odmietol prezradiť, ktorého protivníka chce „odradiť“, ako aj presnú oblasť, v ktorej budú bombardéry pôsobiť, nasadenie prichádza uprostred správ, že ozbrojené skupiny v Iraku pripravujú útok na americké sily s podporou Teheránu.

Podľa vojenského predstaviteľa citovaného portálom Politico zaznamenal Pentagón „znepokojujúce správy o potenciálnych prípravách na útok“ zo strany irackých milícií. Úradník však neuviedol podrobnosti, pričom  poznamenal, že nasadenie „nemá agresívnu povahu“.

"Nie je tu žiadny plán útoku, existuje iba plán na vykreslenie silnej obrannej polohy, ktorá by odohnala potenciálnych protivníkov," ďalej poznamenal úradník.

Čaro ruskej dilpomacie v Nemecku: Vy s našim Navaľnym, my s vašou krajnou pravicou
Merkelová „flirtuje“ s Navaľným, Lavrov sa stretáva s Alternatívou pre Nemecko (AfD). Ruská diplomacia si po nose brnkať nenechá. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík