Sankcie zabíjajú ľudí, ktorých majú chrániť, a podkopávajú celý systém ľudských práv, tvrdí OSN
13 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Jednostranné sankcie majú za následok smrť, choroby a hlad u ľudí v cieľových krajinách, pričom robia humanitárnu prácu čoraz ťažšou a riskantnejšou, uviedla osobitná spravodajkyňa OSN, informuje portál RT.


Pandémia Covid-19 mohla spojiť ľudstvo v boji proti smrteľnej chorobe. Namiesto toho v roku 2020 došlo k rozšíreniu využívania jednostranných sankcií, ktoré sa zameriavajú na celé národy a poškodzujú ich schopnosť reagovať na šírenie nákazy na ich území, čo podkopáva globálne úsilie o poskytnutie humanitárnej pomoci. Výsledkom je, že ľudia zomierajú, trpia hladom, nie sú liečení na svoje choroby, a sú im odopreté základné ľudské práva.

Odsudzujúce hodnotenie pochádza od Aleny Douhanovej, osobitnej spravodajkyne OSN pre negatívny dopad jednostranných donucovacích opatrení na dodržiavanie ľudských práv. Tento týždeň vydala súbor usmernení o tom, ako zmierniť ľudské utrpenie spôsobené sankciami.



Lepším výsledkom by bolo zrušenie alebo aspoň pozastavenie jednostranných sankcií minimálne do doby, kým sa neskončí globálna zdravotná kríza, Douhanová však považuje tento výsledok za nereálny.

Medzi jej skromnejšie návrhy patrí vypracovanie posúdení vplyvu všetkých sankcií, ktoré sa krajiny snažia zaviesť, skôr ako tak urobia, a všeobecný postoj v dobrej viere k humanitárnym organizáciám namiesto toho, aby im bránili v ich práci.

Grécka pobrežná stráž v mrazivom počasí „vysadila“ migrantov na otvorené more
Grécka pobrežná stráž za asistencie Frontexu čoraz častejšie vracia migrantov späť. Pri zásahoch sa voči utečencom, vrátane tehotných žien a detí, používajú čoraz brutálnejšie metódy, píše nemecký portál focus.de. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


S poprednými humanitárnymi organizáciami označila sankcie ako „hlavnú prekážku v dodávke pomoci“. Sankčný režim je „viacvrstvový, mätúci, netransparentný a rozsiahly“, zatiaľ čo humanitárne výnimky „zostávajú neúčinné, neefektívne a neprimerané“.

Medzitým sa humanitárni pracovníci musia vysporiadať nielen s odstrašujúcou byrokraciou, ale aj s nečakanými nákladmi a čakacou dobou pri pokuse o dodanie potravín, liekov a ďalších dôležitých zásob.



Hromadné vymieranie na Zemi sa odohráva zhruba každých 27 miliónov rokov, tvrdia vedci
Vedci z Newyorskej univerzity zistili, že hromadné vymierania v celej histórii Zeme majú základný cyklus v dĺžke zhruba 27 miliónov rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár