Paška naložil Korčokovi: "Bezpečnostná stratégia Slovenska je deravá a zamlčuje vážné hrozby a riziká.“
13 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Slovenský politik a bývalý europoslanec Jaroslav Paška sa vo svojom príspevku na Facebooku zameral na Bezpečnostnú stratégiu Slovenskej republiky. Podľa jeho slov nenapĺňa elementárne zásady objektívnosti hodnotenia bezpečnostného prostredia a ani neponúka dôveryhodnú politickú víziu garancie stabilného a bezpečného života slovenských občanov.


Vo svojom príspevku skritizoval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a kritikou vôbec nešetril.

"Keď sa 1. decembra 2020 postavil pred kamery a reflektory promovaný inžinier Obchodnej fakulty VŠE, dnes minister zahraničia, pán Ivan Korčok, aby verejnosti predstavil návrh novej Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, očakávali sme, že jeho druhý pokus (po parlamentom odmietnutej Bezpečnostnej stratégie SR z roku 2017) prinesie modernejší, prepracovanejší a vyváženejší politický dokument, "uvádza Paška na začiatku svojho príspevku.

V rukách Najvyššieho súdu USA je rozbuška druhej občianskej vojny
Ak Najvyšší súd neuzná dôkazy republikánov, že demokrati a Joe Biden v prezidentských voľbách podvádzali, USA sa zrejme „otrasú v základoch“. Uviedol Riafan.ru. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Ako však dodáva, s poľutovaním musí Slovenská národná strana konštatovať, že ani táto stratégia nie je o nič lepšia. Podľa neho totiž "nespĺňa elementárne zásady objektívnosti hodnotenia bezpečnostného prostredia a neponúka dôveryhodnú politickú víziu garancie stabilného a bezpečného života našich občanov a pokojného rozvoja štátu".

Paška konštatuje, že významný štátny dokument nediplomatickým, asertívnym jazykom zbytočne atakuje globálnej mocnosti, o ktorých bezpečnú, obchodnú spoluprácu sa napriek niekoľkým demokratickým excesom, stále uchádzajú všetky významné štáty sveta.
Rovnaký meter nefunguje

Vo svojom príspevku dokonca vyložene cituje body zo stratégie. Ako píše, v bode 82 stratégie napomína Čínu, že "presadzuje vlastný spôsob vládnutia a odlišné chápanie ľudských práv a slobôd, čo Slovenská republika bude zohľadňovať vo vzájomných vzťahoch, tak pri jej postojoch v rámci medzinárodných organizácií".

Čaká nás najhoršia recesia za posledných 80 rokov, varuje šéf OSN
Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sociálny a ekonomický dopad pandémie Covid-19 obrovský a stále rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár


V bode 26. má potom stratégia podľa neho útočiť aj na Ruskú federáciu, a to slovami, že "sme svedkami presadzovania mocenských a teritoriálnych ambícií, nelegálneho použitia sily a porušovanie medzinárodného práva ..., že konflikt v Gruzínsku a na východe Ukrajiny je vyvolaný agresívnym správaním Ruskej federácie".

Paška sa pozastavuje nad faktom, že o Spojených štátoch sa nič také nepíše. Politik pripomína také veci ako "bombardovanie Sýrie, zabitie generála Kásima Sulajmáního, iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrízádeha, zničenie Iraku, Líbye či organizáciu politického prevratu vo Venezuele".

"O USA sa však v našej bezpečnostnej stratégii nič také nepíše! Dokonca tam nie je ani zmienka o ďalších všeobecne známych bezpečnostných hrozbách priamo z pracovní Bieleho domu, či Pentagonu s vážnym dosahom pre celý svet," konštatoval Paška.

Špeciálne sily NATO sa pripravujú na tajný prielom v Rusku
Americké špeciálne jednotky sa rozmiestňujú priamo na hraniciach Ruska, USA otvorili v Pobaltí novú vojenskú štruktúru - základňu pre sily špeciálnych operácií a špeciálne sily. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Pokračoval s tým, že tento významný dokument je v oblasti pomenovania bezpečnostných rizík a hrozieb z nekontrolovateľného geopolitického pôsobenia USA, ale aj NATO úplne deravý. "Zamlčuje vážne bezpečnostné hrozby a riziká. Zavádza verejnosť," myslí si Paška.
Zvláštna veta a prítomnosti amerických vojsk

Politik sa však pozastavuje ešte nad jednou vecou. Za vážnejší problém považuje fakt, že v dokumente je niekoľkokrát opakovaná istá formulácia. Podľa neho ju ministerstvo bez akejkoľvek širšej diskusie svojvoľne vložilo do dokumentu. A o akú vetu že sa teda jedná? "Naším bezpečnostným záujmom je udržanie vojenskej prítomnosti USA v Európe."

"Táto zvláštna veta (ako z pera amerického agenta Pentagonu) je v dokumente nenáležitá a je absolútnym nezmyslom a znôškou klamstiev. Nikto z nás predsa nemá záujem držať násilím americké vojská v Európe. Ale to, že v minulom roku chceli Američania na Slovensko prísť, vybudovať si u nás muničné sklady a rozmiestniť vojakov, to si ešte veľmi dobre pamätáme," dodal.

Výstavba Nord Stream 2 sa znovu rozbehla (F.Škvrnda)
13 | 12 | 2020 | František Škvrnda