Hromadné vymieranie na Zemi sa odohráva zhruba každých 27 miliónov rokov, tvrdia vedci
12 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Vedci z Newyorskej univerzity zistili, že hromadné vymierania v celej histórii Zeme majú základný cyklus v dĺžke zhruba 27 miliónov rokov, informuje portál RT.


K udalostiam hromadného vymierania, ktoré ovplyvnili zvieratá žijúce na pevnine od cicavcov a vtákov až po obojživelníky a plazy, došlo počas histórie našej planéty viackrát, vedci sa však sústredili na 10 odlišných epizód intenzívneho vymierania za posledných 300 miliónov rokov.

Ich nová analýza publikovaná v časopise Historical Biology zistila, že udalosti hromadného vymierania sú v úzkom súlade s dopadmi asteroidov a zvýšenou vulkanickou aktivitou.

"Zdá sa, že dopady asteroidov a impulzy vnútornej aktivity Zeme, môžu stáť za hromadným vymieraním, ktoré sa opakuje každých 27 miliónov rokov," uviedol Michael Rampino, profesor na katedre biológie na Newyorskej univerzite a hlavný autor štúdie.

Pašeráci migrantov využívajú pandémiu Covid-19, varuje Interpol
Interpol v rámci medzinárodnej operácie zameranej na potlačenie prevádzačských sietí pašerákov uväznil viac ako 200 osôb a varoval, že obchodníci s ľuďmi zneužívajú pandémiu Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Vedci dlho študovali udalosť hromadného vyhynutia zhruba pred 66 miliónmi rokov, počas ktorej zmizlo z povrchu Zeme asi 70 percent všetkých druhov. Zdá sa, že hromadné vymierania v oceánoch nasledovali podobný vzorec.

Rampino a jeho kolegovia nahliadli do hromady paleontologických údajov a uvedomili si, že medzi udalosťami hromadného vymierania na zemi a v moriach existuje silná korelácia, keďže udalosti vymierania na pevnine sa opakovali v cykloch 27,5 milióna rokov, zatiaľ čo vymieranie v oceánoch nasledovalo v cykle 26 miliónov rokov.

Zdá sa, že aj krátery dopadu asteroidov a komét dopadajúcich na Zem sa riadia vzorcom, ktorý je v súlade s týmto "vymierajúcim cyklom".

Astrofyzici majú podozrenie, že k týmto udalostiam môže dôjsť, keď slnečná sústava prejde zvlášť preplnenou strednou rovinou Mliečnej dráhy, v ktorej je Zem vystavená väčšiemu kozmickému tlaku, ako je bežné.

EÚ má v pláne znížiť emisie do roku 2030 o 55 percent
Vedúci predstavitelia EÚ si stanovili nový cieľ, v ktorom znížia emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár