Vládny analytický tím končí, dôvodom je premiér Matovič.
11 | 12 | 2020 I Petra Demková

Detaily rozhodnutia priblížila líderka tímu vládnych analytikov, Miriama Letovanec pre denník SME. Celý osemčlenný tím skončil náhle a bez varovania. Dôvodom sú organizačné zmeny, ktoré s nimi nikto nekonzultoval a prístup premiéra. Úlohou tímu mala byť kontrola, či ministerstvá plnia úlohy a vlastné sľuby.  


Hlavný dôvod rozhodnutia dať výpoveď je ten, že tím analytikov stratil svoju nadrezortnú pozíciu a punc nezávislosti. Stalo sa tak po tom, ako bez upozornenia či diskusie boli presunutí pod rezort financií. Pôvodné nastavenie bolo také, že patrili priamo pod Úrad vlády. „Bolo to ohlásené na tlačovke premiéra a ministerstva financií k rozpočtu. Predtým s nami nikto kompetentný tento krok nerozoberal. Bolo to rozhodnutie o nás bez nás.,“ konštatuje trpko líderka tímu. Miriama Letovanec spomínaný krok vlády označila ako nepochopiteľný.

„Tri a pol roka sme bránili revízie výdavkov z dielne ministerstva financií a dávali spätnú väzbu aj Útvaru hodnoty za peniaze. To, že sme boli vyšším nadrezortným úradom, dávalo našim dokumentom vyššiu váhu. Tento krok mal byť uplatnený aj pri pláne obnovy. Naše hodnotenia by tak ostali v povedomí úradníkov ako premiérska téma. No politikum rozhodlo inak,“ konštatuje so sklamaním analytička.

Podľa politológa prezidentka by mala navrhnúť formálny pád vlády
Zuzana Čaputová už nemá po Matovičovom prekročení hranice inú možnosť, než žiadať koalíciu o zmenu na pozícii premiéra, myslí si politický analytik Ján Baránek. Podľa jeho názoru vláda nezvláda boj s koronou a ľavá ruka nevie, čo robí pravá.... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Premiér sa s vlastnými analytikmi nikdy ani len nestretol, „hoci sme o to žiadali formálne aj neformálne cez jeho poradcov i cez riaditeľku jeho kancelárie,“ ako povedala Letovanec. „Vždy sme dostali odpoveď, že je zaneprázdnený,“ povedala pre denník SME.

So zvláštnou komunikáciou „zhora“ sa nestretol tím analytikov iba raz... „Nestalo sa nám to prvýkrát,“ povedala analytička, „niečo podobné sa udialo počas prvej vlny koronakrízy, keď vláda na tlačovej konferencii po rokovaní s ekonomickým krízovým štábom oznámila, že budeme kontrolovať plnenie Prvej pomoci. To sme nakoniec nerealizovali, pretože sa proti tomu postavil jeden z koaličných partnerov.“ Letovanec následne potvrdila, že podľa jej informácií išlo o Borisa Kollára.

Líderka približuje náplň práce tímu: „Neboli sme tradiční analytici, ktorí na ministerstvách pripravujú výstupy a formulujú odporúčania, ktoré by mala vláda robiť. Našou úlohou bolo zobrať dokumenty a opatrenia a pomôcť ministerstvám uviesť ich do praxe. Pokiaľ sa opatrenia dostali v politických prioritách nižšie, snažili sme sa ich vrátiť na pretras a tlačili sme na reformné kroky, na ktorých bola dohoda.“

Sulík vyvracia Matovičove lži v priamom prenose
"Trvalo to nekonečných 17 dní a päť pokusov, kým Krajčí poslal správne zadanie na nákup testov" - opravuje Matovičovu lož z tlačovej besedy podpredseda vlády Richard Sulík. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Miriama Letovenec vysvetlila aj, čo sa celkovo zmenilo v prístupe k nim po nástupe Igora Matoviča do premiérskeho kresla. „Čo sa týka prístupu k dátam, tak sa prístup nezmenil, pretože úradníci sa nemenili rýchlo. Zmenili sa ale iné veci... Po zmene vlády už jednotka nebola súčasťou rokovania vlády. Nevysvetlili nám prečo. Nie je to však len náš prípad. Zmenil sa postoj k analytickým útvarom vo všeobecnosti. Spomeňte si, čo sa stalo s IZP,“ upozorňuje analytička.

Šéfka implementačného tímu analyzuje aj prístup čelných predstaviteľov štátu. „Po vyše troch rokoch v Implementačnej jednotke som z politických sľubov trošku vytriezvela. Politici sa stále nepoučili. Robia tlačovku pri sľuboch, ale už nie pri výsledkoch,“ hovorí. Predseda vlády by podľa nej „mal mať tri základné priority, na ktoré by sa mal osobne zamerať a manažovať ich nadrezortne. Úradníci, ktorí na ministerstvách sedia, si žiadajú silnejšiu osobnosť a patronát niekoho, aby sa systémové plány zrealizovali,“ konštatuje.

Miriama Letovanec (34) je ex-riaditeľkou Implementačnej jednotky pod Úradom vlády SR. V minulosti pracovala pre Protimonopolný úrad SR aj ako ekonomická špecialistka na ambasáde USA. Má tiež skúsenosti zo súkromného sektora, bola analytičkou investičnej spoločnosti Wood & Company a manažérkou pre reguláciu a fiškálne záležitosti vo Philip Morris Slovakia.

Matovič vytvoril kastu seberovných – zakomplexovaných a opojených dočasnou mocou (Ján Baránek)
09 | 12 | 2020 | Prebratý článok