Podľa politológa prezidentka by mala navrhnúť formálny pád vlády
10 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Zuzana Čaputová už nemá po Matovičovom prekročení hranice inú možnosť, než žiadať koalíciu o zmenu na pozícii premiéra, myslí si politický analytik Ján Baránek. Podľa jeho názoru vláda nezvláda boj s koronou a ľavá ruka nevie, čo robí pravá. 


Od piatku prichádza čiastočný lockdown a prvé z nových opatrení štátu proti koronavírusu. Reštaurácie zatvoria svoje terasy, platí jedlo len so sebou. Minister zdravotníctva na to povie, že opatrenia mali prísť skôr. Čo na to hovorí politológ Ján Baránek? Pýtali sa parlamentnelisty.sk


"Informácie sú veľmi protirečivé, to bolo vidieť aj na tlačovke k ďalším opatreniam. Je v tom chaos, čo sa ukázalo už pri nákupe antigénových testov pre Sulíka, keď sa redaktorka pýtala ministra Krajčiho na pochybenia v zadaní a on povedal, že všetky pochybenia boli pravdivé. Už len toto diskvalifikuje Matovičove vyjadrenia o tom, že Sulík mohol konať. Evidentne nemohol. Už len to je prejav celkového chaosu a subjektivizmu, ktorý premiér využíva. Potom si to ale odskáče celý národ ako v tomto prípade, ľavá ruka nevie čo robí pravá a čas je dynamický a kým sa skoordinujú, je neskoro."

Matovič vytvoril kastu seberovných – zakomplexovaných a opojených dočasnou mocou (Ján Baránek)
09 | 12 | 2020 | Prebratý článok


Parlamentnelisty.sk: V utorok napriek protipandemickým opatreniam a núdzovému stavu otvorili mnohé reštaurácie aj fitness centrá. Premiér im ešte predtým odkázal, že ich nebude pokutovať. Ako hodnotíte rezignáciu štátu na vymáhateľnosť práva? Nezačína vláda hazardovať s autoritou polície, či štátu?

"Hazarduje hlavne s autoritou štátu a to je najhoršie, čo sa mohlo stať, lebo čím viac klesá autorita štátu, tým viac stúpa miera anarchie, myslím anarchie ako vyššej miery entropie (veličina, ktorá meria neusporiadanosť). Je to ale logické. Tí ľudia, čo otvárali prevádzky, neboli žiadni "nenažratí kapitalisti". Oni potrebujú živiť rodiny. Zaujímalo by ma, ako by toto vyhodnotil morálny teológ, mal by ťažkú úlohu, pretože sa  týmto ľuďom upiera právo na obživu. To je niečo nad zákonom a pokiaľ štát to nezohľadní a rezignuje na jednu zo svojich funkcií, a to je sociálna ochrana obyvateľstva, tak sa ľudia začnú chrániť sami. Lebo ďalší stupeň ochrany je už len rabovanie. A to si treba uvedomiť. A toto je situácia, ktorú štát nikdy nemal pripustiť."

"Zmysluplná koalícia je v nedohľadne" tvrdí politológ Baránek
Keby sa parlamentné voľby konali na konci novembra, tvorenie akýchkoľvek koalícií by bolo veľmi zložité. Nad všetkými vyčnieva Hlas s 21,3 percenta. Momentálne vládne hnutie OĽaNO klesá, jeho koaličný partner SaS zasa stúpa. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Parlamentnelisty.sk: Predseda vlády sa chce znovu stretnúť s pani prezidentkou a vydiskutovať si s ňou komunikáciu. Zuzana Čaputová mu odkázala titulkom v novinách o tom, že všetci riešia koronu, len my Matoviča. Je to začiatok otvoreného konfliktu? Prípadne, aký priebeh môžeme čakať s ohľadom na premiérovú povahu?

"Po tom, čo včera Matovič povedal na tlačovke (“že prezidentka podľa neho spochybnila logistické zabezpečenie prvej fázy plošného testovania a nesúhlasila s povinnou formou testovania v ďalších plánovaných fázach, “de facto” vyriekla ortieľ nad decembrovým plánovaným testovaním”), nevidím zmysel, aby sa stretávali. Matovič prekročil isté hranice. Neobhajujem Zuzanu Čaputovú ako prezidentku, ale inštitút prezidenta republiky. Dnes vidím jediné pokračovanie toho, čo pani prezidentka môže urobiť – vyžiadať si vystúpenie v parlamente a v médiách a vyzvať poslancov, aby pokračovala koalícia s novým premiérom. To znamená formálny pád vlády. Koalícia môže byť tá istá, ale v inom personálnom zložení."

Parlamentné listy.sk: Koalícia presadila zmenu ústavného zákona o dôchodkoch. Minister práce Milan Krajniak to dosiahol spojením so zmenami v justícii. Ako hodnotíte tento prístup Sme rodina? Svoje dosiahli v čase padajúcich preferencií. 

"Prístup je taký ako sa správa táto vláda. Arogantný a amatérsky."

Vláda tu nastolila neústavný a protizákonný apartheid a veľká časť národa tomu tlieska (Ján Baránek)
Komentár Jána Baránka Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Prevzatý článok