Slováci, pozor na použitie domácich testov na COVID-19! Môžete mať vážne problémy
11 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus šarapatí na Slovensku približne od februára a v súčasnosti je u nás opäť na vzostupe. Nečudo preto, že mnohí z nás sa z neho nielen snažia vyliečiť v domácom prostredí, ale aj sa otestovať. A práve s tým sú spojené aj riziká.


Na sociálnej sieti na to upozornila riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová, ktorá pred falošnými testami varuje, pretože na európskom aj slovenskom trhu sa objavilo veľa domácich testov na diagnostikovanie ochorenia COVID-19. Žiaden test však nie je certifikovaný na domáce použitie ani v jednej európskej krajine, informuje portál topky.sk.
Žiaden test na domáce použitie nie je certifikovaný

Baťová zdôrazňuje, že „žiaden test na domáce použitie nie je ani na Slovensku, ani v Európe registrovaný ani certifikovaný,“ a všetky takéto testy, ktoré ponúkajú rôzne webové stránky, nie sú spoľahlivé, pretože štátny ústav nevie, aká je dôveryhodnosť týchto testov. Baťová vysvetlila, že na to, aby takýto typ testov certifikovali, musia prejsť prísnym hodnotením. To, aby odber vzorky, citlivosť testu aj samotná interpretácia výsledku pacientom, laikom, bola v poriadku, nie je podľa šéfky ŠÚKL jednoduché.

Riziko použitia falošných testov spočíva podľa Baťovej v tom, že pacientovi dajú falošný výsledok, či už falošne negatívny alebo falošne pozitívny. Obidva výsledky sú podľa jej slov zlé. „V prípade, že pacient dostane falošne negatívny výsledok, to v preklade znamená, že nie je negatívny, ale má ochorenie COVID-19, ktoré v prípade, že nedodrží karanténu a bude chodiť do spoločnosti, tak bude šíriť ďalej,“ vysvetľuje riaditeľka ústavu.

 



 

Podvodníci už zarábajú i na koronavíruse
Liečba koronavírusu zatiaľ neexistuje, ale podvodníci už predávajú vakcíny, pilulky a spreje. Uvádza portál Life.ru. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Používať treba iba relevantné a dôveryhodné údaje

Falošná pozitivita protilátkového testu tiež nie je podľa Baťovej žiadna „výhra“, pretože môže dať človeku falošný pocit bezpečia, že už ochorenie prekonal a bude menej obozretný. Riaditeľka ľudí vyzýva na to, aby používali relevantné a dôveryhodné údaje, či už o ochorení COVID-19 alebo o testoch, alebo o tom, ako sa správať a odkázala na stránku korona.gov.sk, kde sa nachádzajú všetky potrebné a relevantné informácie z Úradu verejného zdravotníctva, z Národného centra zdravotníckych informácií alebo z Ministerstva zdravotníctva.

„Sú tam takisto pokyny, ako sa má správať pacient v prípade, že je pozitívny, a čo má robiť, ako postupovať ďalej,“ uzavrela Baťová s tým, že všetky tieto informácie sú veľmi ľahko dohľadateľné a v reči zrozumiteľnej aj pre bežného človeka, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Samoliečiteľ Kotleba zmiešal alkohol s liekmi! Podľa infektológa je to veľký hazard so životom
COVID-19 napadol u nás už desaťtisíce ľudí. U niekoho mal ľahší, u niekoho ťažký priebeh a niekto novej pandémii podľahol. Liečba, ktorú si zvolil šéf ĽSNS je nielen netradičná, ale najmä nebezpečná. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.