Matovič rekordne stráca popularitu. Na Slovensku je unikát
11 | 12 | 2020 I Michal Filek

Igor Matovič je zrejme prvým slovenským predsedom vlády, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov od nástupu do funkcie stratil podstatnú časť voličov a sám rapídne klesol v rebríčkoch dôveryhodnosti, napísal portál aktuality.sk. Čo je za tým? Politológ našiel tri hlavné príčiny. 




V časoch, keď boli premiérmi Ivata Radičová a Peter Pellegrini, ich popularity vo verejnosti stúpala. Dokonca ani Robert Fico pred koncom klesal len mierne. Matovič a jeho "obyčajní" sa však vydali za cestu strmého pádu. Portál aktuality.sk sa s odborníkom snažil zistiť, čo je za tým.




Pravdou je, že okolnosti, ktoré panujú na Slovensku dnes, sú do veľkej miery výnimočné a Matovičovi predchodcovia im nemuseli čeliť. Matovičovi a jeho Obyčajným ľuďom sa teda skutočne podarilo niečo na slovenské pomery nevídané. Prečo však práve OĽaNO a ich premiér strácajú dôveru Slovákov tak rýchlo? Aktuality sa rozprávali s politológom Radoslavom Štefančíkom, ktorý hovorí o troch možných príčinách.

Podľa Blahu sú Sulík s Matovičom sociopatické decká, ktoré berú ľuďom budúcnosť
Ľuboš Blaha tentoraz na svojom facebooku písal o Sulíkovom rozhovore, v ktorom vicepremiér otvorene hovorí o fungovaní koalície a vzájomných vzťahoch. "Vy dve sociopatické rozmaznané decká, už sa konečne spamätajte! Kvôli vašim hádkam ničíte... Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Michal Filek

1. Nestabilný volič



Ešte v novembri minulého roka mali Obyčajní ľudia podľa prieskumu Focusu len 5,7 %. Vo voľbách napokon skončili s takmer neuveriteľnými 25 percentami. V novembri im už agentúra Focus namerala len 14 percent. Podobne sa vyvíjala aj dôveryhodnosť Igora Matoviča. Z 29% išiel krátko po voľbách na 46% a v novembri sa prepadol na 36%.

„Ide o prelietavého voliča, ktorý sa rozhoduje na poslednú chvíľu. Napríklad pri Smere vidieť, že mali pevné voličské jadro. A to má vplyv aj na preferencie človeka, ktorý vykonáva funkciu premiéra,“ vysvetľuje pre aktuality.sk Štefančík.
2. Koronakríza

Žiadni z Matovičových predchodcov neboli v takej zložitej situácii, ako on. A to ešte koronakríza prišla prakticky hneď po voľbách. Ľudia sú unavení a nahnevaní. Terčom ich nespokojnosti sa preto logicky stáva aj premiér, ktorý v rukách drží opraty. Podľa politológa to však nemôže slúžiť ako výhovorka. To isté, čo na Slovensku, riešia aj v zahraničí.

„Napríklad dôveryhodnosť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bola v novembri najvyššia v tomto volebnom období. Nemecko je tiež v kríze a stále má neskutočnú dôveru ľudí,“ tvrdí Štefančík.

V susednom Rakúsku si zasa dlhodobo najvyššie čísla drží vládna strana ÖVP kancelára Sebastiana Kurza. V Česku je zasa aj napriek koronakríze stále najsilnejšou stranou ANO premiéra Andreja Babiša.
3. Igor Matovič

Tretím, no zrejme nie najbezvýznamnejším dôvodom je podľa politológa samotný premiér, ktorý často vystupuje konfliktne a má tendenciu z neúspechov obviňovať všetkých, len nie seba.

„Premrhal svoju dôveryhodnosť tým, že sa púšťa do konfliktov so Sulíkom, s prezidentkou, neraz rieši na verejnosti banálne spory a robí z komára somára,“ povedal pre aktuality.sk Štefančík. Mnohým voličom sa , podľa aktualít, jednoducho nepáči, ako sa Matovič vo funkcii premiéra správa.

Aktuality.sk priniesli aj prehľad, ako sa darilo jeho predchodcom. Keď sa stal v marci 2018 premiérom Peter Pellegrini, dôverovalo mu 35% Slovákov, v júni 2019 to bolo už 52%. Robert Fico vo svojom treťom volebnom období mal popularitu najskôr 35%, ba aj po vražde Jána Kuciaka, keď musel odstúpiť, si ju stále udržiaval na 30%.

Popularita Ivety Radičovej po nástupe do úradu premiérky vzrástla o 3%. Igor Matovič je teda na Slovenské pomery veľmi výnimočným zjavom.

Hlina: Sulík má pravdu, Matovič je pomstychtivý, zákerný človek. Viem o tom svoje
Alojz Hlina na svojom facebooku napísal o tom, ako sa náš pán premiér Matovič správal na dôležitom samite lídrov EÚ, ktorý v Bruseli rokoval o rozpočte. "Toto je neskutočné. Naša krajina je naozaj v ohrození," napísal. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Michal Filek