Mikulášske uhlie pre Haščáka v podobe vyšetrovacej väzby "natvrdo"
04 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Výsluch Jaroslava Haščáka sa skončil popoludní, súd sa radil až do dvadsiatej hodiny. Rozhodol v súlade s tým, čo bolo akosi prirodzene očakávané.


Verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zaznel po dvadsiatej hodine a podľa portálu dennikn.sk znie: Jaroslava Haščáka zobral súd do väzby. V piatok večer o tom rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie Pamela Záleská.

Fico: zadržanému sa na špeciálnej prokuratúre vyhrážali, že bude "srať krv"
04 | 12 | 2020 | sefredaktor


Stanovisko polície k akcii, počas ktorej pred pár dňami zadržali Jaroslava Haščáka: „Po dohode vyšetrovateľa NAKA s dozorujúcim prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry môžeme uviesť, že sme zadržali dve osoby a voči trom osobám bolo vznesené obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vo viacčinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva.“

Prokurátor podal návrh vo štvrtok 3. 12. na vzatie Jaroslava Haščáka do väzby. Väzbu žiadal aj pre Danu Arpášovú. V prípade Haščáka ide o kolúznu a útekovú väzbu, v prípade Arpášovej o kolúznu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

O návrhu prokurátora na väzbu Haščáka a Arpášovej v piatok 4. 12 v Pezinku rozhodoval Špecializovaný trestný súd od skorých ranných hodín.

AKTUALITA: Haščák je už pred sudcom. Spolu s ním je tam až päť jeho obhajcov!
Slovensko v uplynulých pár dňoch žilo a žije kauzou zadržania spolumajiteľa Penty a finančníka Jaroslava Haščáka. Dnes predstúpil pred sudcu, ktorý rozhoduje o jeho vzatí do väzby. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vyšetrovatelia kauzy Gorila  - Kyselica a Gajdoš  - boli od začiatku presvedčení, že zmluva medzi Arpášovcami a Haščákom bola len fiktívna a v skutočnosti išlo o transakciu za predaj Gorily. „Viackrát to kolega Gajdoš aj druhý kolega riešili s prokurátorom Kováčikom, ale ten to absolútne vylučoval. On bol za to, aby sa to zastavilo čím skôr,“ povedal Kyselica.

Skupina Penta sa dostala blízko k vysokej politike už v 90. rokoch. Vrchol jej napojenia na štátnu moc opisuje Gorila a dôkazom, že vzťahy medzi Pentou a mocou jej pretrvali dodnes, malo byť nedávne stretnutie Haščáka s Borisom Kollárom. Oficiálne sa však politici snažili držať Pentu na dištanc.

Haščákovi hrozí až dvadsaťročná basa, teraz čaká, či ho pošlú do väzby
Kaliňák sa mal snažiť vyšetrovateľom naznačiť, že obviniť SIS-kára Arpáša nie je dobrý nápad. I toto bude zrejme polícia preverovať. Teraz však zatkli aj Arpášovu manželku a do väzby po včerajšej policajnej akcii možno pôjde i... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jaroslav Haščák je jedným zo zakladateľov investičnej skupiny Penta Investment. Podľa magazínu Forbes dosiahol jeho majetok v roku 2016 až 630 miliónov eur. Vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov (1987 – 1991), Pekingskú univerzita (1991 – 1992) a Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, (1992 – 1993).

V roku 1990 si Haščák s Marekom Dospivom zaregistrovali firmu v Čechách. „Dovážali sme oblečenie z Číny, hlavne do Čiech a niečo aj na Slovensko.“ Využili pritom svoje kontakty v Číne. „Nakupovali sme bundy, hodvábne košele a podobné veci, ktoré sme letecky posielali do pražskej Kotvy alebo do Domu módy v Bratislave.“ Na obchode s textilom zarobil Haščák svoj prvý milión, za štyri mesiace, medzi štvrtým a piatym ročníkom na výške. „Pracovali sme aj cez prázdniny, tovar sme nakupovali priamo v Číne."

Doteraz Haščák ovládal najväčšie slovenské vydavateľstvo News and Media Holding. Do jeho portfólia patria denník Plus JEDEN DEŇ, najpredávanejší týždenník Plus 7 dní a má podiel aj v denníku SME a týždenníku Trend. Podľa kuloárnych informácií navyše teraz Penta rokuje o kúpe časti najväčšieho slovenského vydavateľstva Ringier Axel Springer vďaka čomu by získal najpredávanejší slovenský denník Nový Čas. Nie je vylúčené ani to, že Penta sa pokúsi kúpiť aj Televíziu Markíza.

Jaroslav Haščák sa vzdal všetkých funkcií v Pente!
Včerajšia policajná akcia v sídle finančnej skupiny Penta skončila aj zadržaním jedného z jej spolumajiteľov, ktorý dnes vyvodil voči sebe závery. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Haščák ovládal cez Pentu miliardové biznisy v zdravotníctve a ďalších odboroch. Celkový majetok, ktorý ma Penta pod palcom je približne 8,5 miliardy eur.

Okrem poisťovne Dôvera, ktorú jeho spoločnosť ovládla, im patria aj nemocnice Svet zdravia, či sieť lekární Dr. Max. Rovnako má Haščák veľký vplyv aj v médiách. Penta vlastní vydavateľstvo News and Media Holding, minoritný podiel v Petit Presse a poškuľuje vo veľkom aj po televízii Markíza. Majetok tohto „malého – veľkého“ muža narástol za 365 dní o neuveriteľných 90 miliónov eur. V živote Haščáka však nie je všetko také ružové. Práve jeho meno sa najviac skloňuje v spojitosti s kauzou Gorila a bytom na Vazovovej ulici.

Blaha spája Matoviča s Haščákom: "Ak bude rozprávať, Igorko bude potrebovať svojho generálneho prokurátora."
Ľuboš Blaha vníma realitu svojsky, to nie je žiadnym tajomstvom. Po tom, ako polícia zobrala do väzby a z korupcie obvinila šéfa Penty Haščáka, na svojom facebooku napísal, že v putách vlastne skončil liberálny kapitalizmus. Strach, podľa neho nemá... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Michal Filek