Advent i Vianoce budú v celej Európe iné ako obvykle - prehľad
29 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Pandémia koronavírusu tento rok ovplyvnila či zrušila množstvo podujatí, a týka sa to aj vianočných trhov, ktoré sa zvyčajne tešia veľkej obľube v množstve európskych miest. Podobne ako na Slovensku, aj v okolitých metropolách bude advent kvôli covidu-19 značne iný.


Väčšina európskych metropol vianočné trhy zrušila a známe námestia tak namiesto zvyčajného decembrového ruchu, vôní a hudby ostanú prázdne. Mnohé mestá však hľadajú pre svojich obyvateľov aspoň nejakú alternatívu. Prehľad ponúkol portál noizz.aktuality.sk.



Viedeň

Z dôvodu ďalšieho sprísňovania opatrení a lockdownu boli všetky podujatia v Rakúsku predbežne do 6. decembra zakázané. Plánované otvorenie viedenských vianočných trhov 13. novembra sa tak nemohlo uskutočniť, ako ani obľúbené podujatia v Salzburgu či Grazi. Prevádzkovatelia vianočných trhov však stále dúfajú, že otvorenie tradičnej udalosti na námestí Rathausplatz či ďalších lokalitách Viedne sa predsa len uskutoční v decembri. V tom prípade nakupujúci a predávajúci v jednotlivých stánkoch budú mať povinne rúška a bude ich potrebné nosiť všade tam, kde sa ľudia pohybujú a nekonzumujú.

Prvou adventnou nedeľou sa začína čas duchovnej prípravy na Vianoce
Prvou adventnou nedeľou, ktorú slávia kresťania v nedeľu 29. novembra, sa začalo pre veriacich rímskokatolíckej cirkvi, evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) i ďalších kresťanov štvortýždňové obdobie duchovnej prípravy na slávenie... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Brno

Klasické vianočné trhy s jedlom a pitím nebudú, no mesto koncom novembra počíta s remeselnými stánkami rozmiestnenými na námestiach a v uliciach s bezpečnými odstupmi pre podporu lokálnych predajcov a výrobcov. Stánky by mali byť v meste do 3. januára 2021. Mesto sa pri ďalšom plánovaní a prípadnom povolení stánkov s jedlom a nápojmi bude riadiť aktuálnymi epidemiologickými opatreniami. Ak by sa chcel niekto pozrieť do vianočného Brna, občania SR majú pre vstup do ČR povinnosť vyplniť vopred príjazdový formulár a absolvovať PCR test alebo podstúpiť karanténu.
Praha

Oslavy Vianoc v centre Prahy však budú tento rok kvôli covidu-10 v obmedzenej podobe. Veľké trhy a sprievodné akcie sa neuskutočnia, do úvahy však prichádza aspoň niekoľko stánkov pri prípadnom zlepšení epidemiologickej situácie. Neplánujú ani ohňostroj, ani žiadnu jeho náhradu, ktorá by viedla k väčšiemu zhromaždeniu osôb. Zrušili tiež tradičný ples hlavného mesta.

Je rozhodnuté! Núdzový stav potrvá aj cez Vianoce
Zákon bol dodržaný, ale... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Krakov

Organizátor aj pre Slovákov obľúbeného vianočného trhu na krakovskom Hlavnom námestí, Krakovská obchodná kongregácia, sa v priebehu novembra rozhodol podujatie zrušiť. V prípade výrazného zvýšenia počtu infekcií je vláda pripravená zaviesť tvrdý lockdown. Vedľa Baziliky Panny Márie však bola 28. novembra tradične rozsvietená 15-metrová jedľa, vianočné stromčeky mesto osadilo aj na ďalších námestiach. Krakovské ulice budú skrášlené výzdobou od poľských umelcov, leitmotívom tohtoročných vianočných ozdôb sú pávie perá.
Budapešť

Budapešť máva dva hlavné vianočné trhy, ktoré uplynulé roky chodili navštevovať aj Slováci - vianočný trh pred Bazilikou svätého Štefana, kde ľudia zvykli sledovať pravidelné svetelné 3D šou premietané na jej fasáde a minulý rok bol dokonca vyhlásený za najkrajší vianočný trh v Európe, a vianočný trh na námestí Vörösmarty, ktorý je najväčším budapeštianskym vianočným trhom s najdlhšou tradíciou. Už v októbri však organizátori oznámili, že podujatia sú kvôli pandémii zrušené.

Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


V Británii sa zrušilo viacero vianočných trhov, vrátane trhov v Bristole, v Stratforde či obľúbené londýnske podujatie Hyde Park Winter Wonderland.

V Nemecku bol zrušený vianočný trh v Norimbergu, ktorý je jedným z najstarších v krajine, (vznikol v 16. storočí), a tento rok bol zrušený prvýkrát za 73 rokov. Zrušili sa aj ďalšie významné trhy vrátane vianočných trhov v Kolíne nad Rýnom, v Dortmunde, vo Frankfurte, v Mníchove, v Drážďanoch či hlavné vianočné trhy v Berlíne. Plánujú sa však otvoriť niektoré menšie vianočné trhy, napríklad v Berlíne, v Hamburgu či Koblenzi, ktoré budú v zmenšenej verzii s menším počtom ľudí a väčšími požiadavkami na priestor.

Vo Francúzsku bol zrušený ikonický vianočný trh v Paríži, Jardin des Tuilerie, rovnako ako vianočné trhy v Arras, Grenoble, Lille, Provins či v romantickom meste Colmar. Je však naplánované otvorenie niektorých vianočných trhov v regióne Alsasko.

V dánskej Kodani sa koná vianočný trh v zábavnom parku Tivoli, avšak za prísnych bezpečnostných opatrení. Návštevníci si musia vopred rezervovať vstup, musia mať po celý čas rúška (okrem konzumácie jedál a nápojov) a musia dodržiavať vzdialenosť podľa vyznačení na zemi.

V Taiansku sa zrušilo jedno z najslávnejších sviatočných podujatí v krajine - vianočný trh v Trente, ktoré sa nazýva aj mestom Vianoc. Zrušené boli aj vianočné trhy v Bolzane, či Cimegu. Uskutočnia sa však vianočné trhy vo Florencii či v Benátkach.

Pavol Koprda analyzoval kde bezpečne stráviť korona Vianoce. Je to aj na Slovensku?
Veci zvyčajne nie sú len čierno-biele. A hoci môžeme s mnohým, čo sa na Slovensku teraz deje nesúhlasiť, ešte to z nás nemusí robiť najhoršiu krajinu na svete. Teda, minimálne z epidemiologického hľadiska. Pavol Koprda prináša vo svojom komentári... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Natália Sollárová