Taliansko začne dávať štedré odmeny za platbu kartou
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Ide jednak o hygienu, ale aj o to, že manipulácia s hotovosťou je nákladná pre banky a taktiež rovnako aj pre štát.


V Taliansku sa dohodli všetci účastníci systému - štát, banky, obchodníci a napokon aj spotrebitelia. Používanie bankových platobných kariet zvýhodní každého účastníka reťazca. Lastampa.it avizuje, že nové pravidlá začnú platiť od 8. decembra tohto roku.

Plán vrátenia časti vydaných peňazí by sa teda mal v Taliansku experimentálne konečne začať už o niekoľko dní. Pôvodne sa totiž predpokladalo spustiť ho o niečo skôr.  Každý, kto používa bankami vydané karty, bankomaty a aplikácie na digitálne platby, od tohto dátumu môže rátať s návratnosťou až takmer desiatich percent z celkovej sumy uskutočneného obratu kartou. Navyše, sľúbený je aj "extra chash back" vo výške 150 eur jednorazovo. Podmienkou je minimálne desať operácií pomocou platobnej karty alebo  iného spôsobu digitálnej platby.

Málo známy osud pokladu centrálnej banky Slovenského štátu v máji 1945
Osud zmiznutého zlata vojnového Slovenského štátu dnes zaujíma už len málokoho. Vieme však, že zásoby žltého kovu zo Slovenskej národnej banky na konci vojny zmizli, a to konkrétne niekde v okolí českého Týnca nad Sázavou. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ministerský výnos, ktorý definuje pravidlá, v uplynulých dňoch podpísal minister hospodárstva Roberto Gualtieri.

Cieľom programu podľa talianskej vlády je podporiť používanie elektronických platobných nástrojov. To znamená, že budete môcť vrátiť priamo na svoj bežný účet menšiu sumu výdavkov za každý nákup uskutočnený prostredníctvom kreditných, debetných (ATM) a predplatených kariet, bankových prevodov ako aj prostredníctvom aplikácií nainštalovaných na mobilných komunikačných zariadeniach.

Banky zatiaľ nemajú podľa odborníkov príliš dôvod uvoľňovať podmienky úverov
Banky nemajú príliš dôvod uvoľňovať podmienky úverov, hoci niektoré nepatrne svoje opatrenia uvoľnili. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA