Plynovod Nord Stream 2 tento rok nedokončia - je to definitívne
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Dokončenie Nord Stream 2 sa neuskutoční ani v roku 2020. Finále sa odkladá najskôr na koniec jari 2021.


Špeciálne plavidlo Akademik Čerskij na podmorské kladenie potrubia v roku 2020 už nedokončí stavbu plynovodu Nord Stream 2. Oficiálnym dôvodom je to, že dlhodobé meteorologické pozorovania ohlasujú sezónu zimných búrok v Baltskom mori, v ktorých nebude môcť operovať ani jedno technické plavidlo. Dôvod nového posunutia čo i len teoretického obnovenia práce na SP-2 však podľa odborníkov spočíva inde. Pripomína to portál finobzor.ru.


Vývoj na trhu s ropou a zemným plynom v súčasnom stave nemožno z dlhodobého hľadiska nijako predvídať, takže posunutie dokončenia do jari 2021 - čo je veľmi dlhá doba - môže mať pre ropovod akékoľvek následky. Gazprom však nestráca nádej a demonštruje „optimizmus“, keď ústami Eleny Burmistrovej, predstaviteľky spoločnosti Gazprom Export vyhlasuje, že projekt bude dokončený, ide iba o načasovanie, nie o „politické intrigy“ vo Washingtone.

Lode, pracujúce na kladení potrubia Nord Stream 2, potichu opúšťajú svoje pozície
Stavba sa utlmuje, špeciálne plavidlá smerujú do svojich domovských prístavov. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Úspešnosť či neúspešnosť plynovodu však nesprevádza ani tak nedostatočný dopyt po surovinách v dôsledku hospodárskej krízy a zablokovania ekonomík v mnohých krajinách. Stáva sa jednoducho zbytočným, čo spôsobila najmä jeho zastaraná dlhodobá výstavba. Takže reči o „búrkach“ sú len rozptýlením a prejavom neochoty a nemožnosti dokončiť stavbu druhej vetvy ropovodu. Preto je odkaz na „nepriaznivé počasie“ pre ruskú stranu výhodnou výhovorkou.

Podľa odborníkov je Moskva nútená „hrať hru“ pre verejnosť: partnerstvá so spoločnosťami z EÚ a úzke zameranie národného hospodárstva na vývoz energie zaväzujú v budúcnosti predstierať aktivitu a dôveru, aj keď vyhliadky nie sú príliš jasné.

Merkelová ponecháva otvorenú budúcnosť Nord Streamu 2
Kancelárka Angela Merkelová nevylučuje, že prípad otráveného Alexeja Navaľného môže mať dopad na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Od Kremľa očakáva vysvetlenie. Ten považuje obvinenia voči Rusku za absurdné. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová