Plošné testovanie možno nebude. Krajčí rešpektuje konzílium, ktoré ho neodporúča
25 | 11 | 2020 I tasr

Vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.


"Dostal som toto stanovisko v noci, musíme to prebrať," povedal o stanovisku konzília, ktoré síce oceňuje výsledky plošného testovania v prípade spomalenia šírenia nákazy, no upozorňuje, že ďalšie kolo vo forme, ktorú presadzuje predseda vlády SR Igor Matovič, by zbytočne odčerpalo sily už teraz unaveným zdravotníkom, preto je potrebné hľadať iný spôsob, napríklad využitím mobilných odberových miest.

Krajčí povedal, že nemá záujem pretláčať plošné testovanie, zvýraznil však, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných. "Hľadať riešenie, ktoré bude dobré pre krajinu, aby sme znižovali nárast prípadov a mohli postupne uvoľňovať opatrenia," povedal.

V prípade trasovania poznamenal, že hygienici majú stále na stole ponuku zapojiť do tohto procesu aj funkcionalitu trasovania call centra, ktoré zriadil rezort zdravotníctva. "Hlavný hygienik to odmieta, tvrdí, že regionálne úrady stíhajú trasovanie, pravdou je, že majú k dispozícii aj vyše 240 vojakov, ktorí pomáhajú," povedal Krajčí.

Kšefty pri testovaní. Samosprávy Matovičovi zachránili zadok, ten odmieta platiť 
O preplácaní nákladov samospráv súvisiacich s celoplošným testovaním sa hovorí už niekoľko týždňov. Na začiatku boli veľké sľuby premiéra a prosenie o pomoc. Samosprávy premiérovi testovanie doslova zachránili. Keď prišiel čas preplácania, premiér... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková