Exminister spravodlivosti a Jankovskej nadriadený, Tomáš Borec, sa vzdal funkcie šéfa advokátov
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Exminister spravodlivosti Tomáš Borec sa vzdal funkcie predsedu Slovenskej advokátskej komory.


Informácia o Borecovej rezignácii prišla v rovnaký deň, ako sa policajtom priznala k trestnej činnosti bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti, ktorý v tom čase ako minister viedol práve Tomáš Borec. Túto skutočnosť hneď v úvode svojho článku vyzdvihuje portál aktuality. sk.


Slovenská advokátska komora (SAK) oznámila, že jej predseda Borec sa vzdáva ku koncu decembra svojej funkcie. Vo vedení ho nahradí bratislavský advokát Viliam Karas. Zároveň sa predsedníctvo komory rozhodlo, že od stredy už bude za inštitúciu komunikovať Karas a nie dosluhujúci šéf. Odchod Boreca je teda, diplomaticky povedané, náhly.


„Funkcie predsedu SAK som sa rozhodol vzdať po zrelej úvahe a po dohode s celým predsedníctvom, keďže v nadchádzajúcich voľbách nehodlám kandidovať do orgánov komory. Moje rozhodnutie tiež súvisí s pokusmi spochybňovať odbornú prácu komory poukazmi na skutočnosť, že som - hoc ako nestraník, v minulosti zastával funkciu ministra spravodlivosti," napísal Borec k svojmu odchodu s tým, že vždy sa snažil zastupovať komoru podľa „najlepšieho vedomia a svedomia".

Jankovská sa na NAKA priznala k trestnej činnosti (AKTUALIZOVANÉ)
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa v stredu pred vyšetrovateľom NAKA priznala k svojej trestnej činnosti. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr


Tomáš Borec bol ministrom spravodlivosti počas vlády Smer-u SD. V tom čase v rezorte pôsobila na poste štátnej tajomníčky Monika Jankovská. Pripomína portál aktuality.sk. V zákulisí bolo však podľa zdroja informácie dobre známe, že Borec a Jankovská nemali medzi sebou dobré vzťahy.

"Odchod niekdajšieho exministra prichádza v čase, keď jeho bývalá kolegyňa začala spolupracovať s políciou. Práve po jej dnešnom výsluchu to prvýkrát oficiálne potvrdil aj jej advokát. Jankovská strávi asi väčšinu najbližších dní v Národnej kriminálnej agentúre. Má totiž vypovedať nielen o svojej úlohe v kauze sudcov, ktorí za rôzne úplatky mali ovplyvňovať rôzne súdne prípady, ale údajne aj o ďalších možných poschodiach nezákonnej chobotnice, ktorá mala na Slovensku fungovať." Píšu aktuality.sk.

Už pred časom portál topky.sk zverejnil informáciu, že Jankovská vypovedá o exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi z Hlasu SD. Ten reagoval v relácii Na telo (TV Markíza), že nevie, o čom by mohla jeho niekdajšia stranícka kolegyňa rozprávať.

Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží natrela exministra Žigu
Bývalá štátna tajomníčka je zrejme najdlhšie zadržanou vysoko postavenou, ktorá skončila v rukách NAKA. Hoci vo väzbe už držala aj hladovku a naznačila, že by chcel s políciou spolupracovať, svoje mlčanie prelomila až teraz. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.