Starnutie človeka možno zvrátiť, tvrdí izraelská štúdia
22 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Proces starnutia možno skutočne zvrátiť na základnej bunkovo-biologickej úrovni, tvrdia vedci z Tel Avivskej univerzity. Vedecký tím oznámil, že sa mu podarilo zvrátiť proces biologického starnutia v skúmanej skupine skupine starších dospelých.


V prvej štúdii svojho druhu použili vedci z Tel Avivskej univerzity a Šamir Medical Center formu kyslíkovej terapie na zvrátenie procesu biologického starnutia. Materiál zaujal portál independent.co.uk.


V procese starnutia ľudského tela dochádza k zmenšeniu ochranných krytiek nachádzajúcich sa na konci chromozómov - a pribúdaniu starých, nesprávne fungujúcich buniek. Klinická štúdia, na ktorej sa zúčastnilo 35 dospelých vo veku nad 64 rokov, sa snažila odhaliť, či by metóda zvaná Hyperbarická kyslíková terapia mohla zabrániť zhoršeniu týchto dvoch znakov procesu starnutia.

Subjekty boli umiestnené do tlakovej komory a bol im podávaný čistý kyslík v dávkach 90 minút denne, päť dní v týždni počas troch mesiacov. Na konci pokusu vedci uviedli, že ukončenia chromozómov účastníkov sa predĺžili v priemere o 20 percent, zatiaľ čo počet ich starnúcich buniek sa zmenšil až o 37 percent. Alebo inak povedané, dostali sa do stavu, v akom boli pred 25 rokmi.

Hranie videohier je dobré pre duševné zdravie, tvrdí štúdia
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Významné zlepšenie dĺžky zakončení chromozómov, ktoré sa ukázalo počas a po týchto jedinečných pokusov, poskytuje vedeckej komunite nový základ porozumenia, že starnutie je možné zamerať a zvrátiť ho na základnej bunkovo-biologickej úrovni,“ uviedol Šai Efrati, profesor na Lekárskej fakulte Tel Avivskej univerzity a spoluautor štúdie.

Okolitý hluk je škodlivý aj pre zdravie plodu v lone matky
Aj nenarodené dieťa vníma zvuky. Silné zvuky mu môžu poškodiť sluch ešte predtým, ako sa prvýkrát na tomto našom svete nadýchne. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Počas vedeckého pokusu  jeho účastníci nepodstúpili nijaké úpravy životného štýlu, stravovania ani liečby, o ktorých sa predtým zistilo, že majú mierne účinky na biologický vek človeka. Tlaková komora vyvolala stav hypoxie alebo nedostatku kyslíka, ktorý spôsobil regeneráciu buniek.

"Dosiaľ sa preukázalo, že intervencie, ako sú úpravy životného štýlu a intenzívne cvičenie, majú určitý inhibičný účinok na očakávané spomalenie starnutia," uviedol Dr. Amir Hadanny, spoluautor štúdie. „Čo je však v našej štúdii pozoruhodné, je to, že len za tri mesiace liečby sme boli schopní dosiahnuť výrazné omladenie buniek rýchlosťou ďaleko nad rámec akýchkoľvek súčasných dostupných zásahov alebo úprav životného štýlu.“

Odborníci pripravujú reformu starostlivosti o duševné zdravie
Odborníci vo štvrtok (20. 8.) rokovali o reforme starostlivosti o duševné zdravie, ktorú ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ako jednu zo svojich priorít v polovici júla. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | TASR