Ruský vojenský priemysel vyvíja nové autonómne podhladinové zbrane
22 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Bezpilotné námorné systémy sú čoraz viac žiadané na civilné aj vojenské účely. Ministerstvo priemyslu a obchodu Ruska vypisuje nové obstarávacie konanie v hodnote 500 miliónov rubľov na bezpilotný dron so zvýšenou autonómiou. 


Zariadenie by malo byť funkčné už v roku 2024. Podľa zverejnených sprievodných dokumentov sa plánuje dosiahnuť predĺženie operačného času a cestovného dosahu zariadenia vďaka zdroju energie, nezávislého na vzduchu a založeného na vodíkovo-kyslíkovej batérii. Vývojové práce na základe nariadenia pre potreby  obrany štátu by mali byť ukončené v októbri 2023.Viac informácií ponúka portál vpk.name.

Podľa dokumentácie bude perspektívny námorný robot/dron s priemerom trupu do 300 mm vybavený hydroakustickým komplexom a rádiovou komunikáciou. Musí pracovať autonómne najmenej 24 hodín v hĺbke tisíc metrov, vyvinúť maximálnu rýchlosť pod vodou najmenej 2,5 m / s, automaticky sa vyhýbať prekážkam a tiež musí byť schopný merať parametre média (teplota, rýchlosť zvuku, tlak) v celom rozsahu pracovných hĺbok ponorenia.

Česká armáda nakúpi bojové drony za 55,5 miliónov eur
Obrana vyčlenila vo svojom rozpočte 1,5 miliárd korún na nákup bojových dronov v rokoch 2023 až 2027. Armáda má doteraz prieskumné bezpilotné prostriedky, bojové drony by však mohli niesť aj výzbroj a mohli by byť v prípade potreby určené k boju,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Podvodný dron sa má používať v námorníctve, ako aj u civilných zákazníkov. V súčasnosti spoločnosť United Shipbuilding Corporation uskutočňuje výskum a vývoj „Perspective“ R - autonómneho bezpilotného podvodného zariadenia so schopnosťou vysielania / prijímania správ či dát od ponoriek.

V máji 2020 sa hlbokomorské bezpilotné vozidlo Víťaz vyvinuté Fondom pre pokročilý výskum dostalo na dno Mariánskej priekopy. Tento dron sa bude ďalej vylepšovať a presunie sa do tichomorskej flotily. Fond tiež vyvíja bezpilotný podvodný dron Sarma s operačnou autonómiou až tri mesiace.

Okrem toho sa ukončili práce na vytvorení jadrového ponorkového bezpilotného dronu Poseidon, ktoré sú vo výzbroji jadrových ponoriek Belgorod a Chabarovsk.

Vedúci oddelenia stavby lodí ruského námorníctva, kontradmirál Vladimir Trjapišnikov už skôr uviedol, že v súčasnosti sa ruské námorníctvo pri vývoji stavby lodí zameriava na bezpilotné zbraňové systémy. „Podnikáme vážne kroky na splnenie programu stavby lodí do roku 2050. Všetky lode sú vybavené modernými zbraňami. Hlavné zameranie je na bezpilotné prostriedky," uviedol. - "Sú to plavidlá bez ľudskej posádky, vzdušné dopravné prostriedky bez posádky, robotické vybavenie, ktoré vykonáva úlohy pod vodou. Spoliehame sa na tieto prostriedky, zbrane a vojenské vybavenie."

Britskí vojaci majú nové zbrane pre boj v mestách - útočné drony 
Britská armáda má nový bojový dron, ktorý má pomáhať jednotkám v mestách. Dron i9 už nie je iba hračkou. Stal sa zbraňou. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Ivan Brožík