„Záhadný“ koniec šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy v Nitre
21 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V problémoch „lieta“ ďalší z riaditeľov daňových kriminalistov, tentokrát pobočky Západ. Tentokrát je to Martin Zmeko, ktorý už požiadal o uvoľnenie z funkcie.


Firmy rodiny Martina Zmeka, šéfa nitrianskej pobočky Kriminálneho úradu Finančnej správy, vlastnia viaceré domy a venujú sa čulej výstavbe v okolí Nitry. Napríklad firma jeho manželky si prilepšila aj zákazkou u Kajetána Kičuru. Zo Zmekovej matky a manželky sa počas jeho pôsobenia vo funkcii stali doslova bohaté developerky, informuje o tom portál aktuality.sk.
Daňovákov vysoko stratové podnikanie nezaujímalo

A práve niekoľko dní po zaslaní otázok od redakcie Aktuality.sk podal Zmeko výpoveď. Zaujímaví je, že firmy ZMESTAV manželky Stanislavy Zmekovej a ZMESTAV NR matky Moniky Zmekovej získali početné pozemky, postavili a predali viacero domov, no napriek tomu nahromadili takmer miliónovú stratu. Vysoko stratové podnikanie je pritom významným rizikovým faktorom vo vzťahu k daňovým podvodom, na ktoré v regióne západného Slovenska práve Zmeko dohliadal.

Martin Zmeko vlastní jeden z najväčších domov v Malom Lapáši pri Nitre, ktorý má 380 metrov zastavanej plochy. Spolu s manželkou Stanislavou vlastnia aj dve stavebné parcely vedľa domu a iba 250 metrov od haciendy, ktorá patrí Andrejovi Jahnátkovi, synovi exministra Ľubomíra Jahnátka. A aby toho nebolo málo, priamo v ulici vedľa Jahnátka mladšieho vyrastajú ďalšie domy spojené so Zmekom. Kataster eviduje rozostavanú stavbu domu vo vlastníctve Stanislavy Zmekovej a ten vedľa stojaci je zase vo vlastníctve firmy Zmestav NR. Podľa informácií Aktuality.sk firma stavala aj ďalšie domy na tejto ulici a v Malom Lapáši, ktoré však dnes už vlastnia súkromné osoby.

Od roku 2019 funguje finančná správa po novom, má byť efektívnejšia
Bratislava 1. januára (TASR) – Od roku 2019 finančná správa funguje po novom na základe zákona z dielne rezortu financií. Zmeny majú priniesť efektívnejšie plnenie úloh, pružnejšie riadenie a vyššiu mieru integrity finančnej... Čítať ďalej
01 | 01 | 2019 | TASR

On má svoje peniažky, tie manželkine nikdy neriešil

Dnes už bývalý šéf nitrianskej pobočky Kriminálneho úradu Finančnej správy pritom len nedávno predal ďalší stavebný pozemok, tentokrát v Janíkovciach pri Nitre. Ďalšie dva pozemky v jeho blízkosti vlastní firma Zmestav NR. Zmekova matka Monika v roku 2016 kúpila dom v Janíkovciach a ďalší v roku 2019 na Chrenovej v Nitre. Firmy Zmekovej rodiny pritom mohli predať, či postaviť omnoho viac domov, kompletné informácie o tom však nie sú verejne dostupné.

Martin Zmeko tvrdí, že vlastný dom financuje hypotékou a v podnikaní svojej rodiny nevidí podozrenia, pretože ako funkcionár KÚFS prešiel potrebnými previerkami. Ako sa ale jeho manželka dostala k developmentu, presne vysvetliť nevedel. „Ona má svoje peniažky, jej peniažky som nikdy neriešil, rovnako tak ani rodičovské,“ vysvetľuje Zmeko rovnakým spôsobom, ako premiér Matovič investície svojej manželky Pavlínky. Zmeko tiež nezabudol dodať, že manželka mala v minulosti v zamestnaní vyšší príjem ako on.

Kontroverzný Makó si za zástupcu vybral svojho známeho
Šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó si kľúčového podriadeného našiel vo svojom rodisku - v obci Jelenec v Nitrianskom okrese. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Šéfova rodina podnikala so stratou takmer milión eur

Firma Zmestav Stanislavy Zmekovej si podľa poslednej účtovnej závierky z roku 2016 pripísala neuveriteľnú stratu 459-tisíc eur pri 120-tisícových tržbách. Firma Zmestav Zmekovej manželky zase skončila prepísaná na istého občana Maďarska. Prevody stratových firiem na osoby zo zahraničia pritom často spôsobujú problémy práve daniarom a daňovým kontrolórom. Stále činná firma Zmestav NR patriaca Zmekovej matke za posledné tri roky nahromadila stratu 519-tisíc eur pri tržbách 703-tisíc eur. Spoločnosti Zmekovej rodiny teda naakumulovali stratu spolu vo výške až 978-tisíc eur. Straty vo výške celkových tržieb, či dokonca vyššie sú pritom pri podnikaní s výstavbou nehnuteľností veľmi netypické.

Firma Zmestav Zmekovej manželky uzavrela v roku 2017 zmluvu na stavebné práce pre Správu štátnych hmotných rezerv. Za „Rekonštrukciu závodnej komunikácie Brodnianka“ firma zinkasovala 83-tisíc eur. Zmestav pritom nepôsobil na severe Slovenska, ale výhradne v okolí Nitry, kde pôsobí i Zmeko. Adresu však mala na Konventnej 7, teda v rovnakej bytovke, kde vlastnia spolu tri byty syn a otec Kajetána Kičuru.

Vadala mal pod palcom colníkov v Michalovciach. Polícia o tom vedela už v roku 2013
Taliansky podnikateľ Antonino Vadala mal vo svojej firme v Michalovciach priamo okresnú centrálu colníkov, ktorí mu mali nepriamo pomáhať v pašovaní drog. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý

Sídlo firmy v bytovke poskytovateľa virtuálneho sídla

A je tu aj ďalšie spojenie s Kičurom. Závodu Brodnianka šéfuje Eva Hečková, manželka zosnulého Jána Hečka, od ktorého Kičurovci kupovali pod cenu byty na Konventnej. Stavebných zákaziek sa týkalo aj trestné oznámenie, ktoré podali štátne rezervy v súvislosti s činnosťou Hečkovej. Práve zákazky na stavebné práce na závode Brodnianka vzbudzovali podľa Nadácie Zastavme korupciu opakovane podozrenia z predraženia. Zmeko ale tvrdí, že firma Zmestav sídlila na tejto adrese rovnako ako množstvo ďalších spoločností, lebo v tejto bytovke sídli poskytovateľ virtuálneho sídla. „Nepoznám pani Hečkovú, v živote som o nej nepočul,“ bránil sa Zmeko.

Finančná správa však o Zmekovi konkrétne informácie neposkytla. Začiatkom novembra daniari neodpovedali ani na to, či ich vedenie Zmekovi dôveruje. „Finančná správa má za sebou podrobnú analýzu stavu a procesov, ktorá slúži ako podklad pre ďalší rozvoj inštitúcie. V tejto chvíli by však bolo neadekvátne hovoriť o detailoch realizovaných či plánovaných zmien,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Daniarmi dokonale zahmlievaný koniec ich šéfa

Adamčíková nekomentovala koniec vysokého funkcionára ani o týždeň neskôr, po Zmekovom odchode. „Finančná správa sa na základe výsledkov interného auditu o ďalšom rozvoji inštitúcie zameriava na reštrukturalizáciu procesov a fungovania útvarov s cieľom zlepšiť poskytované služby, zefektívniť a automatizovať činnosti. Vzhľadom na to nie je v tejto chvíli možné špecifikovať detaily realizovaných či plánovaných zmien,“ skonštatovala hovorkyňa

Samotný Zmeko potvrdil svoj koniec vo funkcii aj podanú výpoveď ku koncu roka. K dôvodom sa však vyjadriť nechcel. Podľa informácií Aktuality.sk Zmeko svoj odchod oznámil 9. novembra, teda v rovnaký deň, ako finančná správa poslala redakcii Aktuality.sk prvú odpoveď na otázky týkajúce sa Zmeka.

Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.