Podnikateľ „Veľký Fero“ a štyria obvinení pred súdom vinu priznali
21 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Akcia NAKA pod názvom Plevel odhalila korupciu na našich súdoch, presnejšie na tých v Žiline. Spolu s advokátmi skončil za mrežami aj František Tóth, ktorý vraj na žilinskom súde vybaviť takmer všetko.


Pred senát Špecializovaného trestného súdu sa v kauze úplatkov pre sudcov žilinských súdov postavili piati obžalovaní, ktorí napokon svoju vinu priznali. Obžalobe v tomto prípade čelia František Tóth, známy tiež ako „Veľký Fero“, advokát Ľuboš M. a tiež Patrik M., Anton B. a František S., prezývaný „Malý Fero“, ktorý je označovaný za príslušníka žilinského podsvetia, informuje o tom portál noviny.sk.
„Veľký Fero“, okrem jedného, svoje činy priznal

Obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku čelia „Veľký Fero“ František Tóth a Ľuboš M., pričom František Tóth je obvinený aj za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Zvyšní obžalovaní čelia „iba“ obžalobe z podplácania. Tóth vyhlásil nevinu v jednom z piatich bodov obžaloby, ktorým čelí. Týka sa legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Prokurátor ale v danom bode napokon od obžaloby ustúpil, a súd tak bude vykonávať dokazovanie len pokiaľ ide o ukladanie trestov.

Výsluch obžalovaných bol zameraný na ich osobné a majetkové pomery, ale aj na oboznámenie odpisov z registra trestov ako aj správ z ústavov, kde štyria z piatich obžalovaných vykonávajú väzbu, alebo výkon trestu uloženého v iných prípadoch. Predseda senátu následne vyhlásil dokazovanie za skončené a dal priestor na prednes záverečných rečí.

„Veľký Fero“, ktorý na súde vedel vybaviť všetko, sa chce priznať
V Žilinskom kraji bol celé desaťročia veľmi vplyvnou osobou František Tóth, ktorého nazývali aj Veľký Fero. Hovorilo sa, že na súde za úplatok dokáže vybaviť všetko. Až doteraz. Posvietili si naňho aktuality.sk. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Rozsudok dostanú ako darček od Mikuláša

Prokurátor vo svojej záverečnej reči odporučil, aby súd prihliadol na postoj obžalovaných, ktorí trestnú činnosť priznali. Väčšine obžalovaných tak navrhol podmienečné tresty spojené s peňažnými trestami v rozmedzí od 5-tisíc do 100-tisíc eur. Výnimkou je len Anton B., ktorý je momentálne vo výkone trestu, jemu preto prokurátor navrhol súhrnný trest dva roky a desať mesiacov. Súd následne pojednávanie prerušil do 4. decembra za účelom vynesenia rozsudku.

Podnikateľ František Tóth známy ako „Veľký Fero“ je obžalovaný z toho, že vo viacerých prípadoch preberal finančné dary v hodnote tisícov až desiatok tisícov eur, ktoré neskôr poskytoval sudcom žilinských súdov. Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby. Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel, dodáva v závere portál noviny.sk.

Sudca ŠTS zobral všetkých štyroch obvinených rámci akcii Plevel do väzby
Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR