Rýchlejšie ako PCR a spoľahlivejšie ako antigénne. Nové české testy na koronavírus dostali zelenú
21 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

České úrady certifikovali nové testy na koronavírus, vyvinuté Lekárskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Tie tak môžu byť oficiálne nasadené k ostrému použitiu, informuje portál iRozhlas.


V čom je inovatívny? Výsledok je známy do hodiny, testy majú vysokú citlivosť a tretinovú cenu oproti klasickým PCR sadám. "Chceli by sme, aby nahradili antigénne testy. Máme totiž oveľa vyššiu citlivosť," uviedla vedúca výskumného tímu Eva Kriegová.

Nové testy z Olomouca sú založené na metóde PCR, ale pri spracovaní je vynechaný celý jeden krok. Vďaka tomu je vyhodnocovanie podstatne rýchlejšie (výsledok je známy do hodiny) a lacnejšie. "Do ceny musíte započítať náklady na materiál a zároveň prácu laboratória. Už teraz ale vieme, že celková suma nepresahuje 500 korún (približne 20 eur)," priblížila Kriegová.

Manipuluje sa s výsledkami testov, vraciame sa do bývalého režimu, tvrdí biológ Flegr
Jaroslav Flegr sa pravidelne vyjadruje k situácii ohľadom pandémie koronavírusu a neberie si servítky pred ústa ani pri vyjadreniach o vláde. Tentoraz biológ tvrdí, že dochádza k manipuláciám testov a najväčšiu zásluhu na zlepšení situácie majú... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Vedci vidia budúcnosť svojho objavu v plošnom testovaní, napríklad na kultúrnych alebo športových podujatiach. Sú totiž vhodné pre odhaľovanie bezpríznakových pacientov.

"Naše sady môžu zohrať veľmi dôležitú úlohu práve v súčasnom uvoľňovaní. Použitie je schválené ešte len jeden deň, takže v súčasnej chvíli začíname konať, kde sa budú môcť testy použiť. Ponúkneme ich predovšetkým domovom dôchodcov, úradom, fabrikám alebo školám," spresnila vedkyňa.

Citlivosť a výsledky sú podľa nej úplne porovnateľné s bežne používanými diagnostickými testami. "Sú ale rýchlejšie, pretože sme preskočili krok izolácie. Neprebieha izolácia RNA, ale prebieha už samotná PCR reakcia, pretože to odoberáme do média, ktoré sa dá priamo využiť pre vlastnú reakciu," opísala celý proces.

Armáda neskoro poslala hygienikom údaje o pozitívne testovaných. Sú bezcenné!
Bolo že to kriku pred celoplošným testovaním, a bolo že to chvály po ňom, lenže, ako sa ukazuje, zrejme nebolo takou účinnou atómovou zbraňou, ako ju Igor Matovič prezentuje, lebo ako odhadujú viacerí odborníci, neodhalilo desaťtisíce falošne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Je to cesta, ktorá by umožnila monitorovať dôsledky a zmeny týchto uvoľňovaných reštrikcií. Monitorovať to v reálnom čase je totiž z epidemiologického hľadiska veľmi dôležité," hovorí pre iROZHLAS.cz o testoch Millan Raška, prednosta Ústavu imunológie Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Pretože fakulta spolupracuje aj s privátnym sektorom, bude možné vyhodnocovanie vykonávať priamo na mieste napríklad pomocou mobilného laboratória.

Podľa vedkyne by olomoucký objav mohol nahradiť existujúce antigénne testy, ktoré sa používajú pre plošné testovanie. "Za takmer rovnakú cenu ponúkame oveľa vyššiu citlivosť. Výhodou tiež je, že sa jedná o český vynález českej univerzity a českej firmy," domnieva sa Kriegová.

Nadáciu Zastavme korupciu zaujíma zmysel nákupu 16 miliónov testov
Nadácia Zastavme korupciu prijme členstvo vo výberovej komisii na nákup 16 miliónov antigénových testov, až keď budú rozptýlené pochybnosti týkajúce sa zmyslu a hospodárnosti ich nákupu. TASR to uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Zaujíma ju... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | tasr


Český minister zdravotníctva Jan Blatný však bol otázkou na použitie nových testov zaskočený. "V tejto chvíli vám nie som schopný odpovedať. Máte detailnejšie informácie, než ktoré mám v súčasnej chvíli ja. Vždy, keď sa ale objaví niečo nové, tak sa tým budeme zaoberať," uviedol na tlačovej konferencii.

Samotný odber by navyše mal každý zvládnuť sám, bez asistencie odborníka. Použitie testu totiž prebieha tak, že si človek urobí výter z oboch nosných dierok, štetinky následne vloží do malej skúmavky, štetinky zalomí, skúmavku uzavrie a všetko následne odošle do laboratória.

Poľsko napriek Covidu otvorí nákupné centrá
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková