Koniec éry prenosu energie cez kábel?
21 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Vedci dosiahli zásadný prielom v prenose energie. Dosiahli nebývalú účinnosť pomocou takzvaného „anti-laserového“ zariadenia na zachytenie rozptýlenej mikrovlnnej energie, čím sa ľudstvo posunulo o krok bližšie k bezdrôtovej budúcnosti, konštatuje portál RT.




V súčasnosti je bezdrôtové nabíjanie zariadení, ako sú napríklad smartfóny, možné. Avšak v extrémne obmedzenom rozsahu a s rôznym stupňom účinnosti. Bezdrôtový prenos energie na veľké vzdialenosti v priemyselnom meradle je stále akýmsi vzdialeným snom.

Tím vedcov z Marylandskej univerzity (UMD) však urobil obrovský krok vpred v uskutočňovaní tejto výzvy rozšírením existujúcich techník prenosu energie na diaľku. Väčšina súčasného výskumu v tejto oblasti sa zameriava na úzke lúče energie zamerané na cieľový receptor, ale existuje veľa problémov so stratou energie a účinnosťou.

Tím UMD naopak skúmal prenos energie na veľké vzdialenosti bez potreby zameraných lúčov energie pomocou konceptu známeho ako „anti-laser“. Lasery sú výsledkom dominového efektu, pri ktorom sú vystrelené fotóny určitej farby, čo spustí reťazovú reakciu s inými fotónmi rovnakej farby. Tým sa vytvorí lúč svetla, ktorý poznáme ako laserový lúč. Na druhej strane „anti-laser“ tento proces zvráti. Namiesto podpory fotónov pozdĺž koherentnej dráhy absorbuje naladené fotóny.

Matovič má jasno: V tomto roku už školy neotvorí, v hre je aj nútené testovanie
Bolo že to rečí pred prvým celoplošným testovaní o uvoľňovaní opatrení a nadýchnutí sa slobody. Premiérove slová sa vyparili ako para v ovzduší, pretože podľa jeho slov nás čaká opäť nútené celoplošné testovanie a väčšina školákov môže na riadne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Tím, vedený profesorom fyziky UMD Stevenom Anlageom z Centra kvantových materiálov (QMC) sa rozhodol dokázať, že takýto reverzný laser je možný v náročnejšom prostredí, ktoré sa viac podobá reálnemu svetu ako laboratóriu. "Chceli sme náhodné, svojvoľné a zložité prostredie a chceli sme dosiahnuť dokonalé vstrebanie za tých skutočne náročných okolností. To bola motivácia a dokázali sme to,“  hovorí Anlage.

"Ak máme objekt, do ktorého chceme dodať energiu, najskôr použijeme naše zariadenie na meranie niektorých vlastností systému," hovorí Lei Chen, hlavný autor príspevku a dodáva: "Na základe týchto vlastností môžeme získať jedinečné mikrovlnné signály pre tento druh systému. A bude dokonale absorbovaný predmetom. Pre každý jedinečný objekt budú signály odlišné a špeciálne navrhnuté. “

Slovenskí odborníci varujú: Situácia s COVID-19 sa bude ešte zhoršovať!
Svet trápi pandémia koronavírusu už rok, na Slovensku s ňou bojujeme už osem mesiacov a zdá sa, že boj s COVID-19 tak skoro nevyhráme. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zatiaľ je však systém v dôsledku požadovaného jemného ladenia stále obmedzený. Dokonca aj mierna zmena prostredia si vyžaduje nový súbor mikrovlnných parametrov, aby mohol prenos energie fungovať.  Hypoteticky by teda bezdrôtové nabíjanie notebooku v kancelárskej budove pomocou systému vyžadovalo, aby všetky objekty v priestore zostali dokonale na mieste, kým nebude prenos energie dokončený.

Účinnosť a bezpečnosť takejto techniky v prostredí reálneho sveta by bolo tiež potrebné skúmať roky, kým sa udelí regulačný súhlas. Vedci však zdôraznili, že táto technika má široké uplatnenie a predstavuje nový významný krok k bezdrôtovej budúcnosti. "Je to veľmi všeobecný vlnový jav ... toto všetko by ste mohli urobiť s akustikou, mohli by ste to urobiť s vlnami hmoty, mohli by ste to urobiť so studenými atómami. Mohli by ste to urobiť v mnohých rôznych kontextoch,“  uzatvára Anlage.

Austrálske špeciálne sily popravili desiatky afganských civilistov
Počas operácií v Afganistane austrálske špeciálne sily údajne popravili desiatky civilistov. Portál RT odvolávajúc sa na závery vyšetrovacej komisie uvádza, že austrálske vojenské komandá v rokoch 2007 až 2014 nezákonne zabili až 39 afganských... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Marek Molnár