Taiwan na obranu pred Čínou začína so stavbou nových ponoriek
20 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Taiwanská prezidentská kancelária informovala, že  krajina začína práce na budovaní flotily nových ponoriek vyvinutých v tuzemsku. Ostrov tvrdí, že má právo na sebaobranu proti akejkoľvek vojenskej hrozbe, informuje portál RT.




Podľa hovorcu prezidentskej kancelárie Xaviera Changa bude projekt zahŕňať osem ponoriek a posilní obranu ostrova. "To predstavuje nový míľnik v národnom pláne výroby ponoriek," uviedol Chang. Prezident Tsai Ing-wen sa v utorok zúčastní na slávnostnom spustení prác.

Program je súčasťou Tsaiho plánu vojenskej modernizácie a sebestačnosti. Taiwanské ministerstvo obrany v septembri uviedlo, hoci nemenovalo konkrétne Čínu, že ostrov má právo na sebaobranu a protiútoky uprostred „vysokej frekvencie hrozieb zo strany nepriateľských vojenských lodí a lietadiel v tomto roku“. Taiwanská armáda dodala, že má „jasne definované“ postupy prvej reakcie.

Kaskadér Vincent udivoval svet šialenými kúskami. Ten posledný sa mu stal osudným
Mal veľa odvahy, no na poslednom tréningu ho opustilo šťastie, ktoré ho dovtedy sprevádzalo pri všetkých jeho krkolomných kúskoch. Slávny a známy kaskadér sa zabil pri tréningu. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Prvá ponorka z novej flotily, ktorej odhadované náklady na výrobu sú 1,72 miliardy USD, by mohla byť uvedená do prevádzky koncom roku 2024. V súčasnosti má Taiwan štyri ponorky a dve z nich pochádzajú z druhej svetovej vojny.

Miestne médiá už skôr informovali, že plán bol odložený, ale taiwanské námorníctvo začiatkom novembra uviedlo, že ostrov začne s výstavbou prvého plavidla tento mesiac v novej lodenici. "Taiwanská spoločnosť CSBC Corporation navrhla lodenicu v Kao-siung pre stavbu ponoriek a prípravné práce tam začali už v máji minulého roka," informovala armáda.

Prepočítanie hlasov v štáte Georgia potvrdilo víťazstvo Bidena
Ručné prepočítanie všetkých hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb USA v štáte Georgia potvrdilo víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena v tomto štáte. Demokrat tu naposledy zvíťazil pred 28 rokmi. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | tasr


Oznámenie o novej flotile prichádza uprostred zvýšeného napätia s Čínou, najmä v súvislosti s predajom pokrokových zbraní USA na ostrov a návštevami amerických predstaviteľov v Tchaj-pej. Peking tvrdí, že jeho politika voči ostrovu je založená na „princípe jednej Číny“. Čínske ministerstvo zahraničia v piatok zopakovalo, že je proti všetkým formám oficiálnych interakcií medzi Washingtonom a Taiwanom a tvrdí, že bude nasledovať „nevyhnutná“ reakcia.

Podľa uznávanej právničky je núdzový stav iba vládnou fraškou!
Premiér Igor Matovič pred prvým kolom celoplošného testovania presviedčal Slovákov, že pandémia bezprostredne ohrozuje celú republiku. Ako sa ale napokon ukázalo, nebola to tak celkom pravda. Teraz hrozí, že niektorí budú preto podávať sťažnosť na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.