„Veľký Fero“, ktorý na súde vedel vybaviť všetko, sa chce priznať
17 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V Žilinskom kraji bol celé desaťročia veľmi vplyvnou osobou František Tóth, ktorého nazývali aj Veľký Fero. Hovorilo sa, že na súde za úplatok dokáže vybaviť všetko. Až doteraz. Posvietili si naňho aktuality.sk.


František Tóth sa síce pred rokmi vysekal z prípadu obrovského podvodu, lenže vlani ho policajti zadržali opäť. Po mesiacoch mlčania sa predsa len zlomil a spustil žilinskú sudcovskú búrku – akciu Plevel. František Tóth alias Veľký Fero počas eskortovania do pojednávacej miestnosti na otázku novinárov, či podplácal sudcov, odpovedal: „Jasné!“ Podľa portálu akuality.sk začal v utorok jeho prípad prerokovávať Okresný súd v Žiline.
Dohodu neprijal, chce urobiť vyhlásenie o vine

Tóth hneď v úvode odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste, podobne tak urobilo aj ďalší obžalovaní: Patrik Murza, ako i neprítomný Ľuboš Mahdoň, ktorého zastupoval jeho obhajca. Naopak, dohodu chceli uzavrieť František Salinger a Anton Vajdík. Prokurátor však so Salingerom dohodu uzavrieť nechce, u Vajdíka na to zase nie sú splnené podmienky. Neskôr však Tóth pri otázke, či trvá na doplnenom dokazovaní, ktoré už avizoval, povedal. „Nie, vzhľadom na to, že som pripravený urobiť vyhlásenie viny. Súd obžalobu na skupinu mužov prijal a nariadil hlavné pojednávanie na 20. novembra. Zrejme to bude rýchly súdny proces, keďže Tóth naznačuje priznanie viny a niektorí z obžalovaných chceli zase uzavrieť dohodu o vine a treste.
Za úplatok vedel Veľký Fero vybaviť takmer všetko

Žilina mala svojho Malého aj Veľkého Fera. Malým Ferom bol František Salinger, ktorý roky plnil titulné strany novín. Vplyvný muž žilinského podsvetia bol okrem iného odsúdený za daňový podvod, ale preslávil predovšetkým objednávkou vraždy svojho bieleho koňa. Okolo Veľkého Fera, teda Františka Tótha, bolo po úvodnom rozruchu v polovici 90-tych rokov dlho veľké ticho.

Hneď po rozpade Československa objavil spôsob, ako zo štátu vytiahnuť desiatky miliónov korún. Za 120-miliónový clearingový podvod ho pár rokov stíhali a policajti si po neho išli dokonca až do Brazílie. Stíhanie Tótha ale neskôr zastavili a v rukách mužov zákona napokon skončil až v lete minulého roka.

Vyšetrovateľ NAKA ho vtedy obvinil z podplácania, prijímania úplatku aj prania špinavých peňazí. Polícia zadokumentovala minimálne osem prípadov, ktoré sa mali udiať v rokoch 2015 až 2019. Tóth pár mesiacov odolával a mlčal, no napokon sa rozrozprával a vyšetrovateľom opísal, ako sa malo na žilinských súdoch korumpovať. A to najmä cez Tóthovho známeho, dnes už emeritného sudcu Pavla Polku, ktorý vyzliekol talár práve v čase, keď Veľký Fero už sedel vo väzbe. Tóth bol taký mocný, že za úplatok vraj dokázal zariadiť prepustenie z väzby, aj prekaziť dohodu o vine a treste. Jeho priznanie viedlo v septembri k zatýkaniu sudcov pri akcii Plevel. Vo väzbe je odvtedy aj Polka, ba obvinený je aj advokát Ľuboš Mahdoň.

AKTUÁLNE: NAKA vyšetruje korupciu na súde a prokuratúre v Žiline
Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje prípad korupcie. Policajti pred niekoľkými týždňami zadržali Františka T., ktorého v Žiline prezývali Veľký Fero. Obvinili ho z podplácania spolu s Patrikom M. a Antonom B. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová

Desaťtisíce za prepustenie z väzby aj z basy

František Tóth sa teraz postaví pred senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý prerokuje obžalobu, že prijal minimálne od dvoch osôb peňažné dary vo výške najmenej 59-tisíc eur. Peniaze mal ďalej poskytnúť sudcovi žilinského krajského, respektíve okresného súdu a ovplyvniť tak konanie v prospech konkrétneho účastníka.

Tóth to nerobieval priamo, ale cez prostredníka. Polícia v jeho obvinení uvádza, že 10-tisíc eur mal prisľúbiť sudcovi krajského súdu za to, že zabezpečí, aby sa istý odsúdený dostal na podmienku von z väzenia. Ďalších desaťtisíc eur malo ísť sudcovi za prepustenie iného obvineného z vyšetrovacej väzby. Peniaze sa mali odovzdávať v hotovosti a minimálne časť z nich mal za svoju činnosť dostať vtedy ešte neidentifikovaný sudca Krajského súdu v Žiline.

Desaťtisíce „lietali“ aj za zrušenie odsudzujúceho rozsudku okresného súdu a oslobodenie obžalovaného. Cestou, ako ovplyvniť proces, mal byť vždy nespresnený sudca krajského súdu, ktorý mal zakaždým dostať minimálne časť odovzdanej hotovosti. Najvyšší zadokumentovaný úplatok 30-tisíc eur, mal ísť na prípad, ktorý vyšetrovala NAKA. Mali ním zariadiť nielen prepustenie dotyčného z vyšetrovacej väzby, ale aj neskoršie oslobodenie obvineného. Tótha zároveň obvinili za zatajovanie, ukrývanie a prevádzanie minimálne 64-tisíc eur, ktoré si podľa polície zarobil na úplatkoch.
Známosti v justícii mal aj podľa prokurátora

Zo začiatku Tóth akékoľvek podozrenia odmietal a s políciou nespolupracoval. Keď mu po zadržaní prehrali nahrávky z odposluchov, vyhlásil, že s advokátmi nikdy žiadne živé trestné veci neriešil. Priznal iba to, že celý život pozná šéfa istej väznice, no nikdy nedisponoval informáciami o trestných veciach od sudcov. Obvinenie voči nemu sa opieralo o výpoveď kľúčového svedka, nahrávky odposluchov a listinné dôkazy. „Z vykonaných úkonov je nepochybné, že priamo alebo prostredníctvom ďalšej osoby má vzťahy s uvedenými zástupcami justičných orgánov a možno tiež dôvodne predpokladať, že ich ovplyvňoval s cieľom dosiahnuť rozhodnutie v konkrétnych trestných veciach,“ píše sa v uznesení, ktorým sudca zobral Tótha do väzby.

Ďalšie zatýkanie sudcov, tentoraz v Žiline
Polícia si vzala najnovšie na mušku bývalého žilinského sudcu Pavla Polku a niekdajšieho predsedu tamojšieho okresného súdu Daniela Béreša. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Definitívne sa zlomil po podaní obžaloby

Veľký Fero alias František Tóth sa pritom ešte vlani bránil, že uvedené peniaze patria jeho manželke a trval na ich vrátení. „Zistené skutočnosti odôvodňujú predpoklad, že tieto finančné prostriedky boli získané trestnou činnosťou a ich prevod na manželku, resp. ukrývanie v bezpečnostnej schránke banky bolo použité výhradne na to, aby sa takto zakryl pravý pôvod získaných finančných prostriedkov,“ myslí si ale prokurátor.

Podľa Denníka N sa Tóth zlomil až pred niekoľkými týždňami, keď na neho prokurátor podal obžalobu. Vtedy začal spolupracovať s prokurátorom aj vyšetrovateľom. To bol podľa Denníka N aj spúšťač aktuálnej policajnej akcie zameranej na sudcov žilinských súdov. Denník N tiež pripomenul, že Tótha pôvodne zastupovala dcéra dnes už bývalého sudcu Pavla Polku – Kristína Polková, lenže po tom, ako začal spolupracovať, sa Tóthovým obhajcom stal advokát Daniel Lipšic, o ktorom sa špekuluje ako o možnom budúcom šéfovi špeciálnej prokuratúry.

Sudca ŠTS zobral všetkých štyroch obvinených rámci akcii Plevel do väzby
Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR