Ministri a obchodníci. Kaliňák a Počiatek
16 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý Ján Kuciak a jeho články dnes dávajú oveľa širší pohľad do spleti týchto prepojení.


Kaliňákovo meno sa okrem iného viac či menej spomína aj v súvislosti s ďalšími prípadmi. Nie celkom nezávažné informácie týkajúce sa jeho osoby vyplávali na povrch v spojitosti s už zmienenou kauzou Ladislava Bašternáka.
Bašternák a B.A. Haus

Firma mu vznikla vo februári v roku 2012, ale už o mesiac na to žiadala štát o vratku DPH vo výške 2 milióny eur. Išlo o byty v novostavbe Five star residence, ktoré zas stavala firma prepojená s Marianom Kočnerom. Vyšetrovatelia zistili, že Bašternák za ne zaplatil oveľa menej ako deklaroval, no štát mu napriek tomu na vratkách vyplatil ďalších skoro 6 miliónov eur.

Kaliňák a kauza "kovošrot". Kto všetko je v pozadí chobotnice?
Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Kriminálny úrad finančnej správy síce podal trestné oznámenie, písal v ďalšom článku Kuciak, ale polícia, ktorú viedol Kaliňák, odmietla Bašternáka stíhať. Podľa vyšetrovateľky štátu nevznikla žiadna škoda. Prokuratúra však uviedla, že prípad znovu otvorí.

Kaliňák správu najprv komentoval, ako snahu o diskreditáciu jeho rezortu. Po zverejnení výpovede, že Bašternák mal za byty zaplatiť 12 miliónov v hotovosti, už Kaliňák povedal, že rok 2012 bol rokom kešu.

Neskôr sa opozícia na mimoriadnej schôdzi pokúsila Kaliňáka odvolať. Krátko na to sa v médiách objavila informácia, že Bašternák si mal u vysokopostavených policajtov vybavovať, aby nemusel platiť pokutu za prebiehanie cez plnú čiaru. Policajti, ktorí ho zastavili, uviedli informácie o telefonátoch s nadriadenými, ktorí chceli, aby ho pustili. „Je to náš človek, neriešme to,“ mal ich ohľadom Bašternáka inštruovať nadriadený. Inšpekcia ministerstva vnútra podnet policajtov podľa vtedajšej opozície niekoľko mesiacov ignorovala.

Zaklope na dvere NAKA aj Kaliňákovi s Počiatkom?
Policajný Očistec odkryl viacero silných mien. Výsledkom je, že národná kriminálna agentúra zadržala hneď niekoľko vysokopostavených policajných exfunkcionárov. Do nelegálnej činnosti takéhoto rozsahu však mohli byť zapletení aj ďalší vplyvní... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Matovič: „Vládne nám mafia.“

Portál aktuality.sk sa ďalej odvolával na týždenník Trend, ktorý v júni 2016 napísal, že na súkromné účty Kaliňáka a Jána Počiatka mali prísť od firiem blízkych Bašternákovi státisíce eur. Kaliňákovi mali ciknúť na účet v Tatra banke peniaze v roku 2014 aj 2016, všetko ako splátky pôžičky od firmy B.A. Haus. Firma pritom evidovala niekoľkomiliónové záväzky. Kaliňák poprel, že by od Bašternáka niekedy prijal peniaze. Prípad mal už známe vyústenie. Za porušenie bankového tajomstva obvinili Filipa Rybaniča, ktorý bol asistentom poslanca SaS.

Aktuality.sk i Veronika Remišová, vtedy ešte opozičná poslankyňa, následne informovali, že akcie spoločnosti B.A. Haus vlastnili Bašternák, Počiatek a spoločnosť Metis Consulting, za ktorou, ako už vieme, stál Kaliňákovi blízky Turčan.

Vyšlo tiež najavo, že Kaliňák vlastní 14 akcií Tatra banky, z ktorej unikli detaily o účtoch Kaliňáka a Počiatka. „Máme dôkazy, že nám vládne mafia,“ reagoval následne na tlačovej konferencii aj Matovič, ešte ako člen opozície.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kaliňákova zlatá baňa?

Pre úplnosť by sa patrilo uviesť, ako to vlastne bolo so spoločnosťou B.A. Haus. Svoju históriu začala písať v roku 2007, kedy jej zakladatelia Bašternák a Turčan vložili do základného imania po 100-tisíc korún. Len o 4 mesiace neskôr do nej naliali ďalších 5 miliónov, píše Kuciak v samostatnom článku venovanom Kaliňákovi.

Raketový vzostup firma zaznamenala s príchodom Počiatka v roku 2008, ktorý v tom čase sedel na stoličke ministra financií. Ako nový akcionár však nefiguroval v obchodnom registri a jeho vlastnícke vzťahy zostali na prvý pohľad skryté. To bolo možné vďaka predchádzajúcej zmene právnej formy na akciovú spoločnosť.

Spoločnosť si v tom istom roku významne polepšila, keď akcionári do nej vložili až 80 miliónov korún. Za to si už mohla dovoliť skupovať viaceré nehnuteľnosti. Neviditeľnosť v obchodnom registri mala byť pre Počiatka viac než výhodná. Ako zistil Kuciak, firma si uplatňovala nadmerné odpočty DPH a on ako jej akcionár z toho profitoval.

Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom
Vedenie polície je obvinené z organizovanej trestnej činnosti. Ako zločinecká skupina na najvyšších postoch v polícii robila podľa obvinení špinavú nadprácu aj v záujme ministra Kaliňáka. Ako to všetko prebiehalo píše portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Kaliňák kúpil akcie firmy v roku 2013, kedy bol majetok spoločnosti približne o tretinu nižší ako v čase zrejme svojej najväčšej slávy v roku 2011. Vtedy dosahoval hodnotu 3,06 milióna eur, potom už len 2,05 milióna. Firma bola zadlžená takmer výlučne voči svojím vlastníkom a mala niekoľkomiliónové nehnuteľnosti. Za približne 2,5 roka údajne dostal Kaliňák z firmy späť 60 percent kúpnej ceny svojho podielu a zostal mu 16-percentný podiel na vlastníctve nehnuteľností v nemalej trhovej hodnote.

Portál aktuality.sk uviedol, že Kaliňákov podiel na majetku mohol mať v tom čase hodnotu približne 480-tisíc eur. Peter Kunder z Aliancie Fair-play to označil za veľmi výhodný obchod. „Taký výnos je blízko tomu, čo ponúkali kedysi nebankovky. Otázkou ostáva, prečo sa skúsený podnikateľ Bašternák vzdal tak lacno takéhoto biznisu v prospech Kaliňáka,“ zhodnotil Kunder na svojom blogu v roku 2016.

Týmto zoznam sporných káuz určite nekončí. Kaliňákove meno sa okrem iných skloňovalo aj v inýách kauzách. Ako na pozadí fungovali vzťahy medzi Kaliňákom a Počiatkom a kto stál na pozadí ekonomickej kriminality prinesieme v ďalšom pokračovaní tohto seriálu a budeme sa v ňom venovať aj exministrovi Počiarkovi a jeho väzbami na oligarchu Brhela.

Kaliňák: Neverím, že Gašpar vzal úplatok, nesedí mi ani zločinecká skupina!
O akcii Očistec, pri ktorej kukláči pozatýkali bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, sa toho už popísalo veľa, exminister vnútra ale stále neverí, že to nebola objednávka zo strany vlády. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.