PRIESKUM: Voľby by vyhral Hlas, Smer sa prepadol až na 6,3 percenta
15 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pandémia koronavírusu zamávala aj najnovšími preferenciami jednotlivých politických strán. Šokuje pád kedysi najúspešnejšieho Smeru-SD.


Po nateraz posledných volieb uplynulo už viac ako osem mesiacov a veru sa to odvtedy na politickej scéne celkom slušne premiešalo. Ak by sa parlamentné voľby konali v týchto dňoch, vyhrala by ich novovzniknutá strana Petra Pellegriniho Hlas-SD pred súčasnou vládnou stranou OĽaNO, informuje o tom portál parlamentnelisty.sk.
OĽaNO síce druhé, dobieha ho ale SaS

Prieskum robila agentúra Median-SK na objednávku RTVS. Jeho víťazom by sateda stal Hlas-SD, ktorý by získal 20,3 %, druhé OĽaNO dosiahlo 16,6 %, tretia je SaS z 12,5 %. Nad hranicou päť percent by skončili strany Progresívne Slovensko (7,3 %), Kotlebovci – ĽSNS (6,9 %), Smer-SD (6,3 %) a Sme rodina (5,8 %).

Naopak, pod hranicou piatich percent, a teda by sa do parlamentu nedostali, by skončilo KDH (4,4 %) a Za ľudí (4,1 %). SMK-MPK dostala 3,2 %, SNS 2,4 %, Dobrá voľba 2,3 %, Most-Híd 1,6 % a Harabinova strana Vlasť 1,5 % hlasov.

PRIESKUM: Pellegriniho Hlas prekričal Matovičove OĽaNO, Sulíková SaS tesne za nimi
Hlas je na čele, rastie aj SaS, OĽaNO padá. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Najdôveryhodnejšia je prezidentka

Zuzana Čaputová je medzi ľuďmi stále najdôveryhodnejšou političkou. Zdroj: RTVS O 5 minút 12


Z hľadiska dôveryhodnosti politikov je na tom najlepšie Zuzana Čaputová, po ktorej nasleduje líder strany Hlas-SD a poslanec Národnej rady Peter Pellegrini, tretia priečka patrí šéfovi koaličnej SaS Richardovi Sulíkovi, po ktorom na piatej priečke nasleduje premiér Igor Matovič z OĽaNO, za ním je líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová a aj šéf koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár. Veľmi málo ľudí už dôveruje šéfovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi a na poslednej priečke z relevantných politikov skončil Marian Kotleba, ktorému dôveruje najmenej ľudí z opýtaných.

Hypoteticky by na voľby prišlo dokopy 73 % opýtaných, 18 percent z nich odpovedalo, že by „skôr prišli”, odpoveď „skôr nie” si zvolilo 6 % opýtaných a určite by neprišlo voliť 21 % opýtaných respondentov. Prieskum vykonal Median SK pre RTVS v dňoch od 6. do 11. novembra na reprezentatívnej vzorke 1018 respondentov, píše v závere portál parlamentnelisty.sk.

PRIESKUM: Rebríčku dôveryhodnosti kraľuje prezidentka Z. Čaputová
Najdôveryhodnejšou osobou medzi vysokými štátnymi činiteľmi ostáva prezidentka SR Zuzana Čaputová. V prieskume spoločnosti Focus pre televíziu Markíza jej vyjadrilo dôveru 66 percent respondentov. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR