Čína sa chystá uzavrieť najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete
14 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Pätnásť ázijsko-tichomorských krajín vrátane Číny a Japonska plánuje tento víkend podpísať najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete. Dohoda o voľnom obchode zníži clá, posilní dodávateľské reťazce so spoločnými pravidlami pôvodu a kodifikuje nové pravidlá elektronického obchodu, informuje portál RT.


Očakáva sa, že Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo (RCEP) bude vyhlásené na samite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý Vietnam prakticky hostí. Pôjde o desať členských štátov bloku ASEAN - Brunej, Kambodžu, Indonéziu, Laos, Malajziu, Mjanmarsko, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam - ako aj ich obchodných partnerov Austráliu, Čínu, Japonsko, Nový Zéland a Južnú Kóreu.

Nový ekonomický blok tak bude predstavovať asi tretinu svetového hrubého domáceho produktu a populácie.

Pôjde o vôbec prvú dohodu o voľnom obchode, ktorá bude zahŕňať Čínu, Japonsko a Južnú Kóreu - prvú, druhú a štvrtú najväčšiu ázijskú ekonomiku. Jeden z pôvodných partnerov, India, vlani v novembri vyhlásil, že sa nezúčastní na rokovaniach z dôvodu obáv, že otvorenie jej trhu spôsobí rast obchodného deficitu s Čínou.

Zuckerberg prezradil zamestnancom, že je „jasné“, že Biden vyhral sporné americké voľby
Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg údajne vyhlásil za víťaza amerických prezidentských volieb demokrata Joea Bidena, čím dal najavo, že Trump nevyhrá ani vďaka súdnym sporom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Malajzijský minister obchodu Azmin Ali, ktorý novinárom prezradil, že dohoda bude podpísaná v nedeľu, to označil za zavŕšenie „osemročného vyjednávania s krvou, potom a slzami“.

RCEP, ktorá bola prvýkrát navrhnutá v roku 2011, do 20 rokov zruší až 90 percent dovozných ciel medzi jej signatármi a dohoda vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka. Stanoví tiež spoločné pravidlá pre elektronický obchod, obchod a duševné vlastníctvo.

"Čína uskutočnila diplomatický puč uskutočnením RCEP. Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo je široké a pokrýva mnoho ekonomík a tovarov, čo je v týchto časoch vzácnosťou" prehlásil agentúre Bloomberg hlavný ekonóm Ázie a Tichomoria v S&P Global Ratings Shaun Roache.

Gatesova nadácia investovala ďalších 70 miliónov dolárov na distribúciu vakcín proti Covid-19 do krajín 3. sveta
Manželia Bill a Melinda Gatesovci investovali do vývoja vakcín proti Covid-19 ďalších 70 miliónov dolárov, pričom niektorí kritici spochybňujú nejasné výsledky klinických skúšok vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je taktiež financovaná Gatesovou... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár