Diktátorské postupy vlády a zneužívanie armády
14 | 11 | 2020 I Aneta Leitmanová

Minister obrany Jaroslav Naď sa vyhráža občanom Slovenskej republiky nasadením ozbrojených síl resp. Vojenskej polície. Takýmto svalnatým vyhlásením a osobnou demonštráciou sily chce vojenskú políciu zneužiť počas avizovaného protestu proti súčasnej vláde a navyše v pamätný deň Nežnej revolúcie 17. novembra.


Dikcia zákona je jasná a presne (explicitne) vymenúva možnosti kedy, kde, kým a proti komu môžu byť príslušníci Vojenskej polície nasadení. Policajné zložky SR majú dostatočné personálne aj materiálne kapacity na to, aby prípadné narušenia verejného poriadku dokázali zvládnuť.

Bývalý minister obrany Peter Gajdoš v tejto súvislosti uviedol: „V histórii Slovenskej republiky nepoznám prípad, kedy by vláda proti vlastným občanom, represívne nasadila príslušníkov rezortu obrany - vojakov. Dokonca ani v roku 1989 neboli nasadení proti obyvateľstvu príslušníci ČSĽA.“

Naďove nebezpečné názory sú už na hrane vojenskej diktatúry (Ivan Brožík)
"Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zvažuje proti protestujúcim nasadiť aj vojenskú políciu." Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ak by takýto návrh dal svojho času čílsky diktátor Pinochet, asi by sa nijaký demokratický občan nečudoval, ale celkom určite by ho odsúdil. Keď takýto návrh zaznie na rokovaní Vlády SR, je to nespochybniteľný dôkaz toho, že na Slovensku sa deje niečo vážne, niečo, čo ďaleko a bezprecedentne presahuje základné princípy demokracie a právneho štátu.

Vojenskou terminológiou povedané, ide o poplach, ktorý sa bytostne dotýka hociktorého občana štátu. Je to vizitka toho, že krajinu riadia buď absolútne neznalí amatéri, alebo čo je ešte horšie, začínajú sa prejavovať nedemokratické a totalitné, mocenské maniere členov vlády.

Nasadenie vojakov proti vlastným občanom je varovný signál tak pre nás ako aj Európu a svet, že na Slovensku sa nad demokraciou sťahuje čierna opona a začína sa totalitný diktát ministrov a premiéra, ktorým zachutila moc. Bude nepochybne zaujímavé ako sa k tejto situácii a manifestácii sily postaví Prezidentský palác – zatiaľ je ticho.

Občania vyzývajú na odpor voči Matovičovej vláde. Naozaj čakajú Slovensko otvorené protesty?
Valí sa to zo všetkých strán. Vyhlásenia, otvorené listy, plamenné výzvy, vrátené vyznamenania… Občania majú plné zuby korony, to sa dá pochopiť. Lenže rovnako majú aj plné zuby Matoviča a jeho spôsobu vládnutia. A to sa dá tiež... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová