Kto nahradí Merkelovú na čele CDU a aké budú vzťahy Nemecka voči Rusku? (Vladimír Malyšev)
13 | 11 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Neistota narastá.


Zjazd Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý bol v Nemecku naplánovaný na 4. decembra sa presúva na budúci rok. V Berlíne sa odvolávajú na koronavírus. Najdôležitejšia otázka, ktorú plánovali na zjazde CDU vyriešiť - voľba nového vedenia strany, tak zostáva otvorená. Merkelovej oponent a jeden z kandidátov na post kancelára Friedrich Merz je presvedčený, že kongres sa mal konať do konca tohto roka. O to viac, že Merkelovej chránenkyňa - predsedníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová - vo februári oznámila svoje rozhodnutie rezignovať.


Pozícia Merkelovej sa oslabila ešte vlani po drvivej porážke CDU v  krajinských voľbách vo východonemeckom Durínsku. V strane si začali klásť otázky či Merkelová zvláda povinnosti kancelárky a či to nebola jej politika, ktorá viedla k tomu, že mnoho kresťanských demokratov prešlo na stranu „Alternatívy pre Nemecko“ (AfD). Friedrich Merz požadujúci predčasné odstúpenie Merkelovej uviedol„Nečinnosť a nedostatok líderstva zo strany pani kancelárky už mnoho rokov zahaľujú krajinu ako hustá hmla“.


V súvislosti s presunutím kongresu CDU poukázal najväčší taliansky denník Il Giornale  na mimoriadne intenzívne vzťahy Berlína s Pekingom.  V roku 2019, píšu noviny, Nemecko vyviezlo do ČĽR tovar v hodnote asi 100 miliárd eur, čo predstavuje takmer polovicu všetkého vývozu EÚ do Číny a robí z ázijskeho giganta najdôležitejšieho obchodného partnera Nemecka. Odkedy sa Merkelová stala kancelárkou, navštívila Čínu 12-krát. Nemecké vedenie sa navyše pokúsilo ututlať správu spravodajských služieb USA zverejnenú americkým webom Axios o pokusoch čínskych oficiálnych predstaviteľov ovplyvniť všetky časti nemeckého života prostredníctvom ekonomiky, od vlády až po spoločenské štruktúry.


"Russiagate" sa rozpadá ale americké médiá nie sú ochotné zastaviť novú studenú vojnu (Katya Kazbeková)
Komentár Katye Kazbekovej (RT) Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Olej do ohňa podľa Il Giornale aj priliala správa zostavená nemeckými tajnými službami o „výraznom zvýšení aktivity čínskej špionáže“ a o tom, ako Peking využíva niektoré platobné platformy, mobilné aplikácie či dokonca služby požičovne bicyklov na zhromažďovanie údajov o nemeckých občanoch. Teraz v Nemecku rastú protičínske nálady a podľa prieskumov má 75 percent Nemcov k Číne negatívny postoj. Aj o tom sa má diskutovať na zjazde CDU a pri voľbe kancelára v roku 2021. Podľa Il Giornale existuje možnosť, že na miesto Merkelovej zasadne „protičínsky jastrab“ Norbert Röttgen, šéf parlamentného výboru pre zahraničné veci.


Čína je však Čína. Nemôžete ju viniť z vnútorných problémov krajiny. Existuje dôvod domnievať sa, že vnútropolitický boj v SRN sa skomplikoval v dôsledku zhoršenia vzťahov medzi Nemeckom a Ruskom. Zhoršenie iniciovala Merkelová tvedými vyhláseniami o „otrave“ Navaľného a obvineniami z pokusu o vraždu novičokom na adresu Moskvy. 


Výsledkom bolo zrušenie plánovanej návštevy ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova v Nemecku, kde sa začalo hovoriť o možnosti blokovania prác na dokončení výstavby plynovodu Nord Stream 2. Je ťažké vysvetliť takéto správanie niečím iným ako silným tlakom Spojených štátov berúc do úvahy, že jadrom energetickej politiky Washingtonu na európskom trhu (a predovšetkým vo vzťahu k Nemecku) je vytlačenie ruského potrubného plynu a jeho nahradenie americkým kvapalným plynom. 


Plány obnovy po Covide ohrozujú globálne klimatické nádeje (Fiona Harvey)
Komentár Fiony Harvey (The Guardian) Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Túto verziu nepriamo potvrdil aj Navaľnyj, ktorý v rozhovore pre denník Bild hrubo urazil bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, dnes šéfa predstavenstva spoločnosti Rosneft, ktorý sa podieľa na výstavbe plynovodu Nord Stream 2.


"Zo strany vplyvných nemeckých elít zaznievajú výzvy k úplnému ukončeniu vzťahov s Ruskom, - povedal v rozhovore pre septembrové "MK" (noviny Moskovský komsomolec, pozn. red.) známy nemecký politológ Alexander Rahr. - V Nemecku prevláda názor, že Rusko môže byť partnerom, len ak sa vráti do 90. rokov... Nejde o výlučne nemecký problém, takto sa na Rusko pozerá celá Európska únia. ... Je veľa konštruktívne uvažujúcich ľudí, politikov, podnikateľov, ktorí chcú pokračovať v ceste budovania konštruktívnych vzťahov s Ruskou federáciou. Teraz však prichádza okamih, keď sa obávam, že sa Nemecko bude v budúcnosti správať vo vzťahoch s Ruskom tak, ako sa správa Veľká Británia alebo USA“.


Tak či onak, vzťahy Berlína s Moskvou sú narušené a pani spolková kancelárka k tomu osobne prispela. A okrem toho nemožnosť usporiadať v decembri zjazd CDU (nechajme koronavírus na pokoji) a určiť nástupcu Angely Merkelovej ukazuje, že „americký“ obrat v politike Merkelovej vlády všetkým na politickom vrchole Nemecka zjavne nevyhovuje. Neistota narastá.


 

Meníme Covid-19 na „krízu duševného zdravia“ (Frank Furedi)
Komentár Franka Furediho (RT) Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková