Môže byť Soči novým Miami?
12 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Keďže väčšinu sveta znepokojujú klimatické zmeny, jeden ruský vedec verí, že to nemusí byť pre jeho vlasť úplne zlá správa. Tvrdí, že počasie bude oveľa miernejšie, informuje portál RT.




V rozhovore pre moskovský televízny kanál Mir Vladimír Semyonov, zástupca riaditeľa ruského Obuchovovho ústavu fyziky atmosféry vysvetlil, že globálne otepľovanie nie je iba záhuba a pochmúrnosť. "Pre Rusko nie sú zmeny nebezpečné, možno skôr priaznivé," vysvetlil Semjonov. „Podnebie bude ako napríklad vo Varšave alebo v Hamburgu. V Soči to bude ako v Miami.“

Pri pohľade na svetlú stránku vedec tiež poznamenal, že najsevernejšie oblasti Ruska nemusia byť so zmeneným počasím také spokojné. Podľa Semjonova sa ľad za posledných 20 rokov topil zrýchleným tempom. Poznamenal tiež, že Laptevské more, vodná plocha severne od Sibíri, ešte stále nezamŕza.

Minulý mesiac ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že Rusko je obzvlášť citlivé na dopady globálneho otepľovania, pretože 65% územia krajiny tvorí permafrost. Akákoľvek ekologická zmena bude mať obrovské dôsledky pre ruskú ekonomiku a infraštruktúru.

Bezpečnosť, účinnosť, transparentnosť: Čo všetko nevieme o vakcíne od spoločnosti Pfizer?
Globálne trhy prudko vzrástli a politici i verejnosť sa radovali, keď spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti Covid-19 je na 90 percent účinná, ale nie všetci sú o tom úplne presvedčení a množstvo dôležitých otázok zostáva nezodpovedaných,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


"Ovplyvňuje to potrubné systémy, obytné štvrte postavené na permafroste a tak ďalej," vysvetlil Putin v rozhovore pre diskusný klub Valdai. "Ak sa až 25 percent povrchových vrstiev permafrostu, čo sú asi tri alebo štyri metre, roztopí do roku 2100, tento efekt pocítime veľmi silno."

Podľa prezidenta by ruská klimatická kríza a topenie permafrostu by stimulovalo emisie metánu a má potenciál vymknúť sa spod kontroly. V júni sibírsky vidiek prekonal rekord najvyššej teploty, aká kedy bola zaznamenaná v polárnom kruhu, a to na 38 ° C. Neskôr v zúrili aj lesné požiare na ďalekom severe Jakutska, oblasti, ktorá je zvyčajne spojená s niektorými z najnižších zaznamenaných teplôt.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V je rovnako účinná ako novo predstavená vakcína od farmaceutického giganta Pfizer
Viac ako 90 percent osôb, ktoré dostali ruskú vakcínu Sputnik V, má pravdepodobne imunitu voči koronavírusu, čo zodpovedá odhadom alternatívnej receptúry vyvinutej v USA, uviedlo v pondelok ministerstvo zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár