Výsledky druhého kola síce potešili, čaká nás však ťažká zima a možno aj ďalšie testovania
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko má za sebou už dve kolá plošného testovania na COVID-19 a jedno pilotné, ktoré odhalili tisícky infikovaných ľudí. Čo pre nás ale premiér chystá ďalej? Zisťovali Topky.sk.


Na druhé kolo plošného testovania na koronavírus prišlo nielen vo vybraných 45 okresoch viac ako dva milióny ľudí, medzi ktorými odhalili viac ako 13 500 pozitívnych. Premiér Igor Matovič napriek optimistickým číslam však nevylúčil, že plošné testovania by mohli byť pravidelné, informuje portál Topky.sk.
Široká debata ako prežiť prichádzajúcu zimu

Matovič si na dnes do hotela Bôrik pozval na stretnutie zástupcov podnikateľov v gastronómii, prevádzkovateľov kín či divadiel, so zástupcami škôl, posilňovní, športových klubov, ale aj cirkví na Slovensku a spolu aj s predstaviteľmi vlády sa budú rozprávať o tom, ako prežiť zimu. „Reči sú niečo, ale skutky sú dôležité. Toto je náš skutok,“ skonštatoval premiér, podľa ktorého výsledok jednoznačný, pretože  45 okresoch klesol počet nakazených ľudí o viac ako polovicu. „Aký iný dôkaz ešte potrebujeme?“ pýta sa Matovič, ktorý tvrdí, že sme spoločne ochránili tisícky životov. 

„Nenechajme si zobrať pár kuvikmi pocit z dobre vykonaného diela.“ Pre porovnanie premiér ukázal, ako sa tri kolá testovania premietli na Orave. „V priebehu 17 dní sme spoločným úsilím v okrese Námestovo znížili počet infekčných ľudí medzi sebou o 88 %,“ tvrdí premiér. V druhom kole sa v okrese Čadca znížil počet pozitívnych z 3,22 na 0,97 %. Po víkendovom testovaní zostalo 15 okresov, ktoré sú nad 0,70 %, len Stará Ľubovňa a Púchov sú nad jedným percentom.

Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Igor Matovič nevylúčil aj ďalšie testovania

Premiér tvrdí, že v antigénovom testovaní máme efektívnu zbraň a jemne sa v číslach pozitívne testovaných prejaviť aj čiastočný lockdown. Hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že epidemiologická situácia v Európe sa zhoršuje. „Táto akcia celoplošného testovania nám výrazným spôsobom môže zmeniť trend. Krízová situácia si vyžaduje krízové riešenia a toto bolo jedným z nich,“ uviedol Mikas, podľa ktorého je testovanie nástrojom aj do budúcnosti, ako skresať nákazu.

Hlavný hygienik apeluje na ľudí, aby nezleniveli a nestrácali ostražitosť. Aj keď ľudia vyšli z testovania negatívni, môžu byť podľa neho pozitívni. Navyše, v nemocniciach a DSS je percento pozitívne testovaných podľa ministra Krajčího stále vysoké a okrem toho sme prišli o 10 % lekárov a zhruba 13 % sestričiek. Nie je však vylúčené, že nešlo o posledné testovanie, lebo Matovič to naznačil aj v minulosti, a svoju predstavu načrtol aj teraz. „Moja predstava je taká, že ak by sme raz za tri-štyri týždne dokázali zabezpečiť takéto pretestovanie, tak by sme si mohli dopriať väčšiu mieru slobody. To je môj názor,“ skonštatoval premiér.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Rozdiel vo vybraných okresoch je výrazne lepší

Počas druhého kola plošného testovania na koronavírus otestovali na Slovensku v 45 okresoch 2 044.855 ľudí pričom odhalili 13 509 nakazených, čo je 0,66 %. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď na dnešnej tlačovej konferencii. Do druhého kola bolo podľa Naďa nasadených takmer 21-tisíc vojakov, hasičov, policajtov, záchranárov, zdravotníkov (viac ako 8800), ale aj administrátorov či dobrovoľníkov. V sobotu otvorili 2 756 odberných miest a v nedeľu 2 671. Do celkového počtu otestovaných patria okrem odberných miest aj otestovaní v rámci ministerstva spravodlivosti či v domovoch sociálnych služieb.

Naď tiež informoval, že vo vybraných 45 okresoch len na odberných miestach otestovali počas prvého kola plošného testovania 1 750 179 ľudí, z nich bolo nakazených 25 811, čo predstavuje 1,47 % a počas druhého kola cez uplynulý víkend v tých istých okresoch otestovali 1 837 464 ľudí, z ktorých test ukázal pozitívny výsledok 11 477 ľuďom, čo znamená 0,62 %, pričom poukázal aj na nárast záujmu o odberové miesta.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Okresy Námestovo a Bardejov sa významne zlepšili

Podľa Igora Matoviča klesol počet nakazených medzi prvým a druhým kolom o viac ako polovicu, čo je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel. Dodal tiež, že po víkende ostalo 15 okresov, v ktorých malo pozitívny výsledok testu nad 0,7 % zo všetkých otestovaných. Údaj 0,7 % bol faktorom pre rozhodnutie o druhom kole celoplošného testovania. To sa počas víkendu konalo v 45 okresoch, v ktorých prvé kolo odhalilo nad 0,7 % nakazených.

Premiér upozornil aj na veľký pokles pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo napríklad v okrese Námestovo 4,77 % nakazených, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 % a druhé kolo iba 0,55 %, čo je podľa Matoviča pokles o 88 %. Aj v Bardejove klesol podľa neho za tri víkendy počet nakazených o 74 %. Matovič dodal, že pokles tiež zaznamenali najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie dopadli Zvolen a Medzilaborce.

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Svetlo na konci tunela, ale aj očakávanie ťažkej zimy

Premiér sa na spomínanom stretnutí so zástupcami rozličných, v súčasnosti asi najviac zatvorených či obmedzených prevádzok rozprávať aj o tom, čo je kto ochotný urobiť, aby získali väčšiu slobodu. „Pozval som si ľudí z dotknutých rezortov, aby sme sa rozprávali o tom, ako prežijeme zimu,“ povedal premiér Matovič pred rokovaním krízového štábu. „Zároveň považujem za dôležité, aby sme týmto ľuďom dali svetielko na konci tunela,“ uviedol s tým, že potrebujú vedieť, za akých podmienok by mohli znova fungovať. Po tomto víkende je podľa neho situácia medzi okresmi vyrovnaná.

Matovič pripomína, že je na ľuďoch, aby nezaspali na vavrínoch. „Keď budeme opatrní, tak sa môžeme vyhnúť celoslovenskému pretestovaniu a dokážeme nejakými lockdownami prežiť zimu. Ja predpokladám, že ako sa budú dni skracovať, tak zatúžime po väčšej miere slobody. To nás prinúti k tomu, čo môžeme urobiť pre to, aby sme ju dostali,“ dodal premiér, ktorý sa obáva, že ak počas zimy na päť či šesť mesiacov ostanú zatvorené rôzne prevádzky, tak z toho dostaneme „takú ponorku, že nebudeme mať schopnosť bojovať s pandémiou“. Premiér tiež zdôraznil, že nás čaká epidemiologicky ťažká zima.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Čo nesplnilo ministerstvo zdravotníctva „hasili“ hasiči

Od pondelka sa v 25 okresoch na Slovensku otvorili odberové miesta, v ktorých sa bude možné dobrovoľne otestovať na ochorenie COVID-19. „Prevádzkuje ich Hasičský a záchranný zbor,“ informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec na tlačovej konferencii. Odberné miesta na antigénové testovanie obyvateľov v „zelených okresoch“ budú prevažne na hasičských staniciach okresných riaditeľstiev a odbery budú vykonávať hasičskí záchranári. „Som nesmierne rád a som vďačný za profesionálov, o ktorých sa vieme v týchto neľahkých chvíľach oprieť. Hovorím o hasičoch, policajtoch a ďalších pracovníkoch rezortu vnútra a dobrovoľníkoch, ktorí s maximálnym nasadením venujú všetok svoj čas pomoci druhým,“ skonštatoval Mikulec.

Premiér však v tejto súvislosti skritizoval ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, lebo jeho rezort si podľa neho nesplnil úlohu so zabezpečením odberných miest v zelených okresoch. „Túto úlohu si ministerstvo zdravotníctva do dnešného rána nesplnilo, aké malo dôvody, to je jedno. Vedelo o tom, že malo úlohu, malo ju splniť,“ povedal Igor Matovič a dodal, že preto požiadal o pomoc ministra vnútra. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov spresnil, že testovanie sa začalo v pondelok od 14.00 h a skončí sa o 20.00 h. Každý ďalší deň budú odberné miesta otvorené od 12.00 h do 20.00 h až do odvolania, uvádza v závere portál Topky.sk.
      Zoznam testovacích miest:

Malacky - Továrenská 1
Pezinok - Hasičská 4
Senec - Sl. Jazerá-juh, spoločenská miestnosť
Trnava – Paulínska 1, kino Hviezda
Hlohovec - Šafárikova 26
Piešťany - Dopravná 1
Galanta - Parková 1607
Nitra - Dolnočermánska 64
Šaľa - Murgašova 25
Zlaté Moravce - 1. Mája 1/A
Komárno - Družstevná 16
Nové Zámky - Komárňanská 15
Levice - Požiarnická 7
Žiar nad Hronom - Priemyselná 12
Banská Štiavnica - Pletiarska 13
Žarnovica (Nová Baňa) - Kollárova 17
Krupina - Červená Hora 1779
Veľký Krtíš (Modrá Kameň) - Nemocničná 1,  nemocnica VK
Lučenec - L. Novomeského 3
Poltár - Železničná 7
Rimavská Sobota - Okružná 118
Revúca - Okružná 3
Rožňava - Šafáriková 63
Košice-okolie - Rožňavská 25
Trebišov - T. G. Masaryka 13

Vynaložili sme sto miliónov eur na pretestovanie obyvateľov naozaj efektívne?
Celoplošné testovanie na COVID-19 má za sebou prvý deň, po ktorom hlásia jednotlivé regióny, že otestovali niečo viac ako 60 % ľudí. Koľko to bude za celý víkend? Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.