Skutočne ťažký kaliber na protidrogové operácie - bojová loď vyzbrojená raketami
10 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Americké námorníctvo nasadilo USS Gabrielle Gifford LCS 10  do čela protidrogových operácií. Informuje portál navyrecognition.com.


Podľa správ zverejnených americkým námorníctvom 4. novembra 2020, bojová loď amerického námorníctva USS Gabrielle Giffords (LCS 10) sa zapojila do drastických operácií, zameraných na likvidáciu priekupníkov drog a ich tovaru. Vykonáva rozšírené protidrogové operácie v operačnej oblasti 4. flotily USA. Správu publikoval portál navyrecognition.com.


Už od príchodu na stanicu zaznamenala loď a jej posádka veľký úspech.

USS Gabrielle Giffords (LCS-10) je pobrežná bojová loď triedy Independence, ktorá slúži námorníctvu Spojených štátov. Stavba Gabrielle Giffords sa začala 16. apríla 2014 v lodenici Austal USA v Mobile v Alabame. Loď bola dodaná americkému námorníctvu 23. decembra 2016 a do prevádzky bola uvedená na jar 10. júna 2017 v texaskom Galvestone.

Získali sme video, ktoré zaznamenalo haváriu F-35B US Navy
Mariňáci mali smolu, počas tankovania sa im zrútil stroj F-35B Čítať ďalej
21 | 10 | 2020


Pobrežná bojová loď (LCS) je relatívne menšie bojové plavidlo, určené na operácie blízko pobrežia. Trieda Freedom a trieda Independence sú prvé dva varianty LCS. Variant Independence má hliníkový trimaranový trup, pôvodne vyrobený tímom vedeným spoločnosťou General Dynamics Bath Iron Works pre LCS 2 a LCS 4. V súčasnosti variant Independence LCS (LCS 6 a následné párne trupy) vyrába spoločnosť Austal USA v spoločnosti Mobile z Alabamy.

USS Gabrielle Giffords je vyzbrojená jedným kanónom BAE Systems Mk 110 57 mm, štyrmi kanónmi 0,50 kal (12,7 mm), jedným raketometom SeaRAM s 11 článkami, ôsmimi raketami námorného úderu RGM-184A a dvoma 30 mm automatickými kanónmi Mk44 Bushmaster II.

Doteraz zabezpečovala viac ako 2 200 previerok podozrení na kokaín v odhadovanej veľkoobchodnej hodnote 83,2 milióna dolárov. Spolupracovala tiež s letkou 1. práporu, 228. leteckého pluku (1 - 228 AVN) pri absolvovaní kvalifikácie na pristávanie na letovej palube MH-60L Black Hawk.

Gabrielle Giffords aj Burlington sa zúčastnia na nadchádzajúcom cvičení UNITAS LXI, ktoré organizuje Ekvádor, najdlhšie trvajúcom nadnárodnom námornom cvičení na svete.

MIMORIADNA SPRÁVA: US Navy zostrelilo iránsky drone v Hormuzkom prielive, informoval Trump
Krátko po vstupe do Perzského zálivu, americká vojnová loď zostrelila iránsky dron, ktorý sa priblížil necelý kilometer od plavidla. Informáciu podal americký prezident Donald Trump na tlačovom brífingu Bieleho domu. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič